Barça Femení

Barça: neix una nova societat golejadora per fer somiar el Johan Cruyff

El femení enceta un nou curs amb relleu a la banqueta, cares noves i una estrena victoriosa al Gamper davant del Milan (2-0)

i
Guillem Delso

Sant Joan Despí / BarcelonaHi ha dues preguntes que planen sobre el Barça femení quan falten dues setmanes perquè comenci la temporada. La primera és si es pot superar la perfecció. El curs passat de les blaugranes va ser senzillament immaculat. El millor de la història del club. Campiones de Lliga, Copa, Supercopa i Champions. I a més a més, contra la seva bèstia negra particular, l’Olympique de Lió. La segona és què més es pot demanar a unes jugadores que ja ho han guanyat tot. "Volem seguir fent història. Volem que seguiu somiant amb nosaltres. Garantim esforç i treball per competir per tots els títols un any més", va dir Alexia Putellas en un Gamper de presentació contra el Milan (2-0) i de rècord d'assistència: 5.579 aficionats van fer lluir un estadi Johan Cruyff amb capacitat per a 6.000 espectadors. L'anterior registre datava d'un duel contra el Reial Madrid, el 25 de març de l'any passat (5.569).

"Em sento un autèntic privilegiat. Soc una persona de la casa. Estimo molt la ciutat i el club. Estic convençut que aquesta temporada repetirem molts èxits", va dir, per la seva part, el nou entrenador del Barça, Pere Romeu. A diferència de Hansi Flick i Ter Stegen, Putellas i Romeu sí que van acabar els seus discursos amb un aplaudit "Visca el Barça i visca Catalunya". Les seves declaracions van ser l'avantsala d'un test de pretemporada prou igualat en el marcador (no en el domini, clarament blaugrana) i que va permetre a l'afició veure el naixement d'una societat destinada a fer-la feliç aquesta temporada: la primera diana va anar càrrec de la nouvinguda Ewa Pajor, que va rematar amb el cap una centrada precisa d'una de les millors jugadores del Barça, Graham Hansen.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat les absències de renom en l'onze perquè les futbolistes que van participar en els Jocs de París tot just es van incorporar dimarts, el conjunt de Romeu va generar nombroses ocasions, amb una Pajor molt activa i amb minuts de qualitat de futbolistes joves com Alba Caño (20 anys), amb fitxa del B però en dinàmica del primer equip, i la perla suïssa fitxada pel filial, Sydney Schertenleib (17). Totes dues van tenir oportunitats per batre un Milan que va evitar una golejada i que, fins i tot, va comptar amb un parell d'oportunitats. Alexia, Aitana, Patri i companyia van jugar els últims minuts per acabar d'engrescar els seguidors. Se'n va encarregar Alexia, amb un golàs de vaselina des del mig del camp.

Cargando
No hay anuncios

Jugar amb la panxa plena

El Barça va fer contra el Milan el que està acostumat a fer: vèncer, però trobar reptes per a qui ve de guanyar-ho tot és difícil. "Cap equip ha guanyat els quatre títols dues temporades seguides", explica Mireia Vera, entrenadora i analista de futbol femení. El Barça està en disposició d'aconseguir-ho aquesta temporada. Com a contrapunt, hi ha la síndrome de la panxa plena: la relaxació o pèrdua de motivació quan ja s'ha aconseguit tot, però Vera és optimista al respecte: "Han demostrat a la Lliga que sempre volen continuar guanyant".

Cargando
No hay anuncios

El repte real és alçar la Champions per tercera temporada seguida. Laia Cervelló, periodista de The Athletic exposa: "La darrera Champions del Barça va suposar un canvi de guàrdia al panorama europeu i ara el blaugrana és l'equip a batre". S'atreveix a batejar com "el gran derbi europeu dels pròxims anys" el duel entre el Barça i l'Olympique de Lió (OL). Les catalanes van derrotar les franceses per primer cop a la darrera final europea, i ara les franceses volen la revenja. Vera, coneixedora del potencial de l'OL ressalta que "és un equip sempre temible i que ara té l'orgull ferit".

Repetir triomf a la Lliga, la Copa i la Supercopa es dona gairebé per suposat. Vera apunta que Pere Romeu, el substitut de Jonatan Giráldez, "ha de seguir trobant la part motivacional". Un repte per complir a les competicions domèstiques és liderar la classificació històrica de la Lliga, que compta els punts des de la temporada 2001-2002 fins a l’actualitat. En aquest rànquing el Barça és actualment tercer classificat, darrere del Llevant i l'Athletic Club, i hauria de fer 39 punts més que les granotes per superar-les.

Cargando
No hay anuncios

Noms propis d'un equip que vol continuar a dalt de tot

A banda dels objectius col·lectius hi ha els individuals. Segons Cervelló, "són claus per mantenir motivades les jugadores". Un nom brilla per sobre de la resta. "Coneixent l'ambició que té Aitana, no en tindrà prou amb una Pilota d'Or, voldrà la segona", assegura. Uns esglaons per sota, Vera i Cervelló coincideixen en la valoració de Salma Paralluelo. "És l'any en què s'ha de consolidar a escala europea", apunta Vera. Cervelló afegeix que "ha demostrat el seu nivell puntualment i ara ha de fer-ho amb continuïtat". Alexia Putellas també té un objectiu clar: recuperar el seu rol d'indiscutible. Contra el Milan va fer un golàs.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat el nivell de la plantilla del curs passat, el nom propi de l'estiu és un fitxatge: Ewa Pajor. La polonesa, que arriba traspassada del Wolfsburg, és la gran sensació de la pretemporada. Ha marcat quatre gols i ha fet dues assistències en tres partits. Cervelló assegura que el fitxatge "confirma que el Barça no només atreu per l'escut, també pel projecte esportiu". De pas, també en tindrà un altre: omplir el buit que deixa Mariona Caldentey, que ha marxat a l'Arsenal després de deu anys al Barça.

Cargando
No hay anuncios

I el darrer, o el primer, que ha de superar un llistó altíssim és Pere Romeu. L’entrenador escollit per ser el successor de Giráldez, que ha deixat un balanç pràcticament perfecte: 139 partits oficials disputats, 129 victòries i 10 títols al sac de 12 possibles. Tot això, en tan sols tres anys. Romeu ha format part del cos tècnic de Giráldez des del 2021 i té una gran relació amb el gruix de l'equip. Vera en destaca el vessant analític: "Tàcticament dona tombs a les coses, i això motivarà les jugadores". El cos tècnic del Barça comptarà amb 21 professionals, des de psicòlegs fins a analistes tàctics.