La Champions femenina també perilla per al Barça
La possible sanció de la UEFA pel cas Negreira seria per al club blaugrana i no només per al seu primer equip masculí de futbol
BarcelonaUna possible sanció de la UEFA al Barça pel cas Negreira podria anar més lluny de deixar sense competició europea el primer equip masculí de futbol. La sanció, en cas de produir-se, seria per al club. Per tant, les conseqüències disciplinàries afectarien també la resta d'equips de l'entitat blaugrana que juguen en competicions de la UEFA: el primer equip femení i el juvenil masculí de futbol, i el futbol sala. Així ho han explicat a l'ARA diversos advocats especialitzats en dret esportiu. "La sanció seria per al club. Per tant, afectaria tots els equips del Barça que disputen competicions UEFA", assegura un advocat que ha fet feines per al màxim organisme del futbol europeu. "No es pot diferenciar entre uns equips i uns altres del mateix club", sentencia, en la mateixa línia, Toni Roca, advocat i conseller delegat d'Himnus Football Lawyers. També interpreta així la normativa l'advocat Marc Remolà, soci d'Omnium Legal Abogados: "El reglament no distingeix entre equips. Com que la conducta no s'imputa per una infracció concreta d'un equip en una determinada competició, la UEFA podria determinar fer-ho extensiu a tots els equips del club que participin en les seves competicions".
L'article 50.3 dels estatuts de la UEFA, que va entrar en vigor el 2007, dicta que "l'admissió a una competició UEFA de les federacions membre o clubs involucrats de manera directa o indirecta en qualsevol activitat dirigida a arreglar o influir en el resultat d'un partit nacional o internacional pot ser rebutjada amb efecte immediat, sense perjudici de qualsevol mesura disciplinària possible". Xavier-Albert Canal, advocat que entre el 2003 i el 2010 va formar part de la Comissió de Disciplina del Barça i que actualment és el responsable institucional de la secció de rugbi del club blaugrana, exposa la situació: "El Barça és una sola entitat que practica diverses disciplines esportives. Per al futbol està afiliat a la Federació Espanyola de Futbol, que pertany a la UEFA. La UEFA organitza competicions en què participen clubs afiliats a les federacions estatals". En aquest sentit, explica que "semblaria que, al ser una única entitat, una possible sanció econòmica la pagaria com una sola entitat i que, per la mateixa regla, en cas d'exclusió, ho seria de totes les competicions UEFA". Però puntualitza que el club presidit per Joan Laporta podria, en tot cas, "defensar-se" argumentant "que el cas Negreira només afecta el primer equip".
Una consideració semblant fa l'advocat proper a la UEFA consultat per aquest diari. "La UEFA té la capacitat de delimitar la sanció si es demostra que determinats equips del club no s'han vist afavorits per la situació". En canvi, Toni Roca és molt contundent en la seva interpretació: "No es pot fer una sanció a la carta que afecti un determinat equip del club. No hi ha possibilitat de sortir-se'n en cas que la UEFA sancioni". L'ARA ha preguntat a l'entitat blaugrana si està estudiant aquesta possible sanció al primer equip femení de futbol, al juvenil masculí i al futbol sala. La resposta ha estat: "No consta cap especulació sobre escenaris que no s'han produït".
Quin recorregut té una possible sanció de la UEFA?
De moment, a banda de la investigació penal del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona a causa dels pagaments que el Barça va fer al vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres Enríquez Negreira, la UEFA ha obert un expedient al club català per aquest mateix cas. A hores d'ara, l'organisme està portant a terme "una investigació per una possible violació del marc legal de la UEFA". D'altra banda, el seu president, Aleksander Ceferin, va dir en una entrevista amb el mitjà eslovè Ekipa que, al seu parer, "era una de les situacions més greus" que havia vist al món del futbol. Marc Remolà, un dels advocats consultats per l'ARA, considera que "és poc probable que pugui prosperar la sanció de la UEFA perquè hi ha un procediment penal obert i, per tant, no hi ha cap condemna". Així, afegeix que veu molt poc sostenible que "s'imposi una sanció com ara excloure de competicions europees, amb les repercussions econòmiques tan grans que tindria, només pel que pugui passar". A més, recorda que "el Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) hauria de dir l'última paraula".
Força diferent és la visió de Toni Roca, que explica que "el criteri de la UEFA no és el mateix que el dels tribunals penals, que necessiten una certesa total". Mentre la justícia ordinària necessita un 100% de certesa per emetre un veredicte de culpabilitat, Toni Roca diu que en l'àmbit de la UEFA (que té la potestat de deixar un club sense jugar les seves competicions independentment del que diguin els tribunals) la certesa es troba entre un 70% i un 90%. "Encara que no quedi provat que el Barça va pagar als àrbitres per ser afavorit, la UEFA el pot sancionar". En aquest sentit, apunta que "la sanció de la UEFA al Barça seria per a la temporada vinent o, a tot estirar, per a la següent si es demanés la cautelar al TAS. En canvi, la sentència penal podria tardar entre tres o quatre anys". Dilluns que ve a les 11 h el president del Barça, Joan Laporta, oferirà una roda de premsa per donar explicacions sobre el cas Negreira.