Alexia Putellas: "Cal que cap dona hagi de viure més situacions de menyspreu, faltes de respecte o abusos"
El Barça femení ha rebut la Medalla d'Or del Parlament i s'ha convertit en el primer equip esportiu a merèixer aquest guardó
BarcelonaLes portes del Parlament de Catalunya s'han obert de bat a bat per retre honors a l'equip femení del Barça. Les jugadores blaugranes han rebut avui la Medalla d’Honor en categoria d’or del Parlament, la màxima distinció d'aquesta institució. Una medalla que ha rebut per primer cop un equip esportiu, ja sigui masculí o femení. Segons el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'equip "rep aquesta distinció, que reconeix la feina de les esportistes i el club per la seva contribució en el creixement, el reconeixement i la professionalització, així com la generació d’igualtat d’oportunitats en el futbol femení".
“És per nosaltres un honor enorme”, ha explicat la capitana de l’equip Alexia Putellas en un discurs on ha mantingut el to reivindicatiu dels darrers dies, arran de l'escàndol provocat pel petó no consentit del ja expresident de la Reial Federació Espanyola de futbol, Luis Rubiales, a la jugadora Jennifer Hermoso. “El paper de la dona ha de ser cabdal en el desenvolupament de l'esport. La societat està canviant, cal que cap dona hagi de viure més situacions de menyspreu, faltes de respecte o abusos”. Segons la capitana blaugrana, “necessitem valor, consens i lideratge en les institucions”.
El president del Barça, Joan Laporta, ha aprofitat l'ocasió per mostrar el seu “orgull” pel fet que el Barça s'hagi erigit en “un referent del futbol femení a Catalunya i al món”. També ha volgut esmentar les pioneres, que als anys 70 no podien lluir la samarreta del Barça, i ha recordat que van obrir un camí que ha portat a les actuals futbolistes del Barça femení a omplir l'Spotify Camp Nou dues vegades. "A La Masia tenim jugadores del futbol femení formatiu, i això crec que confirma el compromís per aconseguir la igualtat de gènere a l'esport", ha afegit Laporta.
La periodista Danae Boronat ha presentat l'acte, que ha començat amb la glossa de les premiades a càrrec d'Anna N. Schlegel, executiva catalana, empresària, inversora, Creu de Sant Jordi i elegida dona més influent del món en tecnologia el 2020 i el 2023. Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha destacat que “si som on som és gràcies al moviment feminista i entitats i clubs com el Barça que es van comprometre temps enrere”. Erra ha lamentat que, malgrat que a Catalunya la pràctica del futbol femení sigui un fet, “en altres latituds està prohibit que les dones juguin a futbol” i que “moltes dones s'hagin hagut d'exiliar per amenaces de mort”.
L'acte ha acabat amb l'aparició del grup del Maresme 'The Tyets', per cantar en directe la cançó "Coti x coti". Quan l'equip va guanyar la seva segona Champions la darrera temporada, aquesta cançó va acompanyar les jugadores, que solien cantar-la després dels triomfs.