Les ballarines que jugaven a futbol
Cap d’esportsEra l’estiu del 1947. La ciutat de Palerm encara estava mig destruïda després de la Segona Guerra Mundial. Sicília vivia dies complicats. La màfia anava recuperant l’espai que havia perdut en temps del feixisme i els empresaris rics miraven espantats com els comunistes havien estat els més votats a les eleccions. L’1 de maig d’aquell any, de fet, 11 comunistes van ser assassinats a Portella della Ginestra pels trets del bandit Salvatore Giuliano. Bandits, comunistes, mafiosos... A Sicília passaven coses sorprenents. Com ara que un equip de dones derrotés un equip d’homes.
L’estiu del 1947 l’estadi Favorita de Palerm va viure un partit del qual no queda cap imatge però que s’ha convertit en un mite. A la ciutat hi havia arribat l’Òpera de Roma i les ballarines van proposar a periodistes de diaris sicilians jugar un partit de futbol. Era una proposta sorprenent per a aquells homes, incapaços d’imaginar que algú tan elegant i femení com una ballarina volgués jugar a futbol. Fos com fos, van acceptar, pensant que seria un divertimento. Però s’havien ficat a la gola del llop. Les ballarines, acostumades a entrenar-se fort, a l’exercici, eren més ràpides. Però a més jugaven millor, perquè utilitzaven el futbol com una eina per crear lligams més forts entre elles i estar en forma. Aquell dia d’estiu del 1947, les ballarines van derrotar per 3-2 uns periodistes que majoritàriament no van escriure cap crònica de la seva derrota. A la ciutat s’explica que un periodista d’un diari de dretes va marxar del camp indignat dient que les ballarines eren “comunistes i atees”.
El periodista Giovanni Di Salvo va escriure fa anys el llibre Quan les ballarines ballaven amb la pilota, en què va investigar els orígens del futbol femení a Itàlia, amb anècdotes com aquesta. “Als anys 20 va néixer el primer club a Milà, però les autoritats feixistes el van prohibir. De fet, el 1933 es va emetre una llei que prohibia a les dones practicar una sèrie d’esports, entre els quals el futbol”, explica. “Tenim un país molt masclista, on costa molt avançar -explica Di Salvo-. Cada canvi es veu com un desafiament. Si vols fer cuina moderna, sembla un atac a la cuina de la teva àvia. Per això les dones han patit tant per poder jugar a futbol”.
La selecció italiana, després d’anys complicats, ha tornat amb força i jugarà per segon cop a la història els quarts de final del Mundial, la primera vegada des de l’any 1991. Una nova generació de futbolistes disposades a seguir el camí que van obrir aquelles valentes milaneses als anys 20 i les ballarines de l’Òpera de Roma. Només a Itàlia pot passar que les ballarines també marquin gols.