Barça

La cursa de Laporta per aconseguir l'aval que necessita per governar el Barça

El president electe i la seva junta han de tancar una fiança de 124,6 milions abans de prendre possessió

BarcelonaMés de 30.000 vots en unes eleccions històriques –les segones amb més participació al Barça– legitimen Joan Laporta per engegar la segona etapa al capdavant del club blaugrana. El president electe, conscient que l'entitat necessita imperiosament un lideratge intens després de més de quatre mesos de govern interí, va trigar poques hores a baixar al vestidor per saludar Ronald Koeman i els futbolistes de la primera plantilla, als quals va acompanyar a París per animar-los a fer una gesta (remuntar un 1-4) contra el PSG. També es va veure amb Pau Gasol, la resta de l'equip de bàsquet i el Barça femení. "Quines ganes que teníem de tenir president!", repeteixen a les oficines de la institució, on la il·lusió i la intriga es barregen de cara a una reconstrucció que s'imposa a tots els nivells.

Quasi onze anys després d'acabar el primer mandat, Laporta torna a exercir l'autoritat al Camp Nou, però només podrà començar a prendre decisions quan dipositi l'aval de 124,6 milions d'euros que la Lliga exigeix als dirigents d'associacions esportives. Una xifra, corresponent al 15% del pressupost en curs, que el mandatari electe i la seva directiva encara no ha reunit. El venciment per fer-ho es tanca la setmana ve, quan ja hauran passat deu dies dels comicis. Al si d'Estimem el Barça no tenen cap dubte que assoliran la quantitat amb l'aportació patrimonial d'uns quants directius i un acord amb el Banc Sabadell, emissor de l'aval: "No el teníem tancat, però el tancarem aquesta setmana". Ara bé, segons ha pogut saber l'ARA, el Sabadell té reserves sobre la situació del club i demana un contraaval als dirigents per cobrir-se. És a dir, béns que els membres de la junta haurien d'aportar en cas d'execució de l'aval.

Cargando
No hay anuncios

El paper de Javier Botín

És el punt que està ralentitzant les negociacions per estructurar la fiança que es necessita per governar. De moment, els setze directius tenen l'aval dels socis, imprescindible per poder començar a construir, però encara no el dels bancs, que és igualment necessari. La junta no suma prou arguments patrimonials per tirar endavant l'aval abans que expiri el termini per dipositar-lo a la Lliga. Per això Laporta i el seu equip busquen intensament altres maneres d'obtenir la garantia dels famosos 124,6 milions. Una d'aquestes, segons va informar El Confidencial, és demanar crèdit a una financera com JB Capital Markets, propietat de Javier Botín, germà d'Ana Botín i fill d'Emilio Botín (Santander). Fonts pròximes al president electe no neguen el vincle, però puntualitzen que Botín "només assessora" i que serà el Sabadell l'encarregat d'assumir el gruix de l'aval. Una altra via és incorporar més directius a la junta. En aquest sentit, l'ARA ha pogut confirmar que Joan Soler Ferré, que va formar part de la precandidatura de Jordi Farré, ha rebut una oferta per sumar-se a l'equip de Laporta a canvi d'aportar vuit milions a l'aval. Soler és actualment el president del Vilafranca, club que milita a la Tercera Divisió. No confondre amb Joan Solé Sust, dentista de professió que ja va ser presentat el 18 de desembre com a membre de la hipotètica directiva de Laporta.

Cargando
No hay anuncios

Les negociacions per estructurar l'aval són especialment sensibles perquè, durant els primers mesos de mandat, Laporta, Jaume Giró i la resta de responsables de la gestió del Barça hauran de fer front a una pèssima herència econòmica a causa de la pandèmia i la despesa disparada sobretot en matèria salarial. Donen per fet que el club acabarà amb pèrdues –les xifren en 150 milions– per segon exercici seguit, cosa que els obligarà a abonar, mancomunadament, una comissió anual a l'emissor de l'aval fins que la institució no generi un determinat llindar de guanys. Per això l'administració dels primers mesos és crucial. Tant com la necessitat de tornar a un escenari amb més ingressos que despeses.

Cargando
No hay anuncios

En un dels debats de l'última setmana de campanya, Laporta va dir que no tindria "cap problema" per explicar com suportaran ell i els seus directius l'aval per poder governar, un pas que Bartomeu es va saltar després de les eleccions del 2015 gràcies a la seva condició de candidat continuista. Els altres dos aspirants que es van presentar als comicis de diumenge tenien l'estructura de l'aval a punt per entrar a dirigir el club. Toni Freixa, amb el suport de Manuel Lao, expropietari de Cirsa i l'home més ric de Catalunya, i Víctor Font, amb empresaris de l'univers start-up català com Òscar Pierre (Glovo) i Luis de Val (YouPlanet) o de la indústria de l'entreteniment, com María José Balañá (Grup Balañá).