BarcelonaAcaba de fer 18 anys, però el món de l'atletisme fa temps que parla de Sofia Santacreu, una atleta acostumada a trencar rècords de precocitat. La medalla d'or aconseguida en la prova de 10.000 metres marxa de l'Europeu U20 de l'any passat, quan només tenia 17 anys, va ser la confirmació d'una trajectòria que fa patxoca. Sergio Ezquerro, el seu entrenador, no li veu sostre.
"El meu principal objectiu és gaudir del present i continuar aprenent i formant-me per poder gaudir molts anys més de l'esport", va explicar dimarts, quan va compartir amb Anna Cañadó el premi a l’esportista amb més projecció femenina durant la gala de la Festa de l'Esport Català organitzada per la UFEC i el diari Sport.
"Ara estic lesionada, així que he aturat una mica la meva preparació, però espero poder arribar al Mundial U20", va anunciar Santacreu. El campionat de Lima (Perú), que es disputarà a finals d'agost, és el seu gran repte de l'any. El palmarès de la jove atleta, que va guanyar la prova de 5.000 metres a l'Europeu U18 del 2022 i que compta amb el rècord espanyol U18 de la distància, il·lusiona.
Santacreu, que va estudiar al Liceu Francès de Barcelona, admira el marxador Miguel Ángel López. "Fa pocs anys que faig marxa i, per tant, hi ha aspectes de la tècnica que encara he de treballar. Sé que em queda molt per millorar, però crec que el que és bonic d'aquesta disciplina és, per sobre dels resultats, fer bé la tècnica", argumenta la catalana, que es va iniciar en l'atletisme als 11 anys, després d'haver practicat ballet. "Vaig començar fent una mica de tot, cada dia se'ns proposava una disciplina diferent perquè tinguéssim l'oportunitat de provar-ho tot i no n'entrenàvem cap d'especial. Recordo que tot va començar un dia que podíem escollir entre fer longitud o marxa. Aquell dia hi va haver alguna cosa que em va fer triar la marxa. Al cap d'una setmana vaig fer el meu primer 3.000 i em vaig classificar per al campionat de Catalunya, però aleshores va arribar el confinament", explica.
"L'atletisme està significant per a mi un camí per conèixer-me a mi mateixa i créixer com a persona, ja sigui per les experiències que m'està fent viure com també per les grans persones que em permet conèixer”, diu Santacreu, que es va formar a la Joventut Atlètica Sabadell.
Autora d'un llibre
Santacreu sempre ha estat un exemple de precocitat. Quan tan sols tenia 14 anys va escriure Entrena con Sofia (Somos Libros), un llibre que ella mateixa va il·lustrar i que va comptar amb la supervisió tècnica del departament de pediatria i rehabilitació de l’Hospital de Dénia i l’equip de pediatria de Sant Joan de Déu. Els beneficis van anar destinats a organitzacions benèfiques com Dream Nepal i Feeding Minds.
“Durant el confinament una amiga, l’Alícia Ventura, responsable del programa d’art de l’Hospital de Dénia, va proposar-me que dibuixés taules d’exercicis d’entrenament per als infants ingressats”, recorda Santacreu, que va dividir el llibre en tres parts: l’escalfament, els estiraments i els exercicis de musculació.
Durant el confinament la Sofia practicava la marxa al pàrquing de casa, on completava 3.000 metres llisos gràcies a 50 voltes a un recorregut de 60 metres. L'atleta va sortir reforçada del confinament i va continuar entrenant-se fins a quedar primera al Campionat de Catalunya. Mesos més tard va batre el rècord d'Espanya en la seva categoria, un registre que tenia la també catalana Mari Cruz Díaz, tota una pionera, des de feia 35 anys.