Atletisme

L'esportista amb paràlisi cerebral que inspira els interns de les presons catalanes

Pol Makuri ha passat de ser el protagonista d'un conte infantil a completar les curses ultra més exigents

Pol Makuri, a la presó de Cuatre Camins
15/10/2024
3 min

IgualadaPol Makuri, l'atleta amb paràlisi cerebral que va passar de protagonitzar un conte infantil a participar en uns Jocs Paralímpics, continua trencant estereotips. Les seves gestes li serveixen d'excusa per donar xerrades motivacionals a les presons catalanes. "Veure els interns emocionar-se i plorar és una cosa que mai m'hauria imaginat poder viure. El retorn és espectacular, i això dona sentit al meu esforç. Si el meu exemple ajuda a algú, benvingut sigui. És una experiència que impressiona", explica l'igualadí, que ha fet xerrades a Lledoners, Quatre Camins o Can Brians 2.

"M'agrada la idea que la meva experiència pugui servir d'ajuda als interns, sobretot per al dia en què surtin al carrer. Cada persona porta una motxilla diferent, però ells han de superar molts murs. Si els coneixes amb la ment oberta, pots aprendre moltes coses d'ells", argumenta. Les seves vivències també són de gran ajuda per a les famílies que tenen algun membre amb diversitat funcional. "El meu cas els pot empènyer a lluitar pels seus somnis", avança Makuri.

Pol Makuri, durant una xerrada al Centre Penitenciari Brians 2

Al mes de gener Makuri va completar l'exigent Oman Desert Marathon, una prova de 168 quilòmetres distribuïts en quatre etapes. El seu temps va ser de 35 hores i 10 minuts. "L'Albert Jorquera em va proposar córrer amb ell la prova. Vaig posar-me a entrenar de seguida. El repte era majúscul, així que em vaig imaginar que havia de completar una travessa del cau amb els amics, però creuant un desert. Volia experimentar amb el meu cos quines reaccions tenia sobre un terreny que no coneixia", diu.

"Va ser una cursa molt dura, la més exigent que he fet mai, però em va agradar molt investigar sobre el meu cos. El procés que has de fer tu i el teu cos per assimilar aquells quilòmetres és molt interessant", recorda.

Pol Makuri, arribant a la meta de la MMC

Després d'una recuperació que es va allargar més temps del que pensava, el cos de Makuri es va tornar a activar. "Durant la segona part de la temporada vaig fer curses verticals, només de pujada, que és la meva especialitat", explica. L'atleta pateix hemiparèsia, un trastorn neurològic que dificulta el moviment d'una meitat del cos sense arribar a la paràlisi. "Vaig fer l'EXP de la Hoka Vall d'Aran by UTMB, que va anar molt bé, i la MMC, que té una modalitat adaptada a atletes paralímpics. El rendiment va ser molt bo. L'última cursa va ser la Salomon Marató Pirineu", resumeix.

El Pol descansarà un parell de mesos, abans d'acabar l'any amb la K42 Anaga Maratón a Tenerife. "Pot ser un desafiament molt bo per celebrar una temporada magnífica", reconeix. Makuri ja pensa en els reptes del 2025. "Vull estar en una de les finals de l'OCC de Chamonix, que és de 55 quilòmetres. Crec que tinc el ritme necessari per pujar un esglaó més", afegeix.

Pol Makuri, durant la Salomon Marató Pirineu

Makuri, que va disputar els Jocs Paralímpics de Pequín 2022 en la disciplina d'esquí de fons, es va emocionar aquest estiu veient les proves de París 2024. "Vaig poder reviure la meva experiència, que va ser inoblidable. La convivència d'atletes olímpics i paralímpics va tenir moments molt màgics. Van ser uns moments molt intensos", confessa aquest atleta igualadí.

Un reclam de marques comercials

Les aventures de Makuri han cridat l'atenció de marques comercials com Salomon, de la qual és ambaixador. "Tenir l'oportunitat de tenir marques comercials és genial. Nosaltres lluitem pels nostres somnis i compartir el viatge és màgic. Veig la discapacitat com un repte amb el qual conviure. Intento lluitar pels meus somnis i no quedar-me al sofà de casa", reconeix.

stats