Un informe de l'Agència Mundial contra el Dopatge recomana suspendre la Federació Russa d'Atletisme
El laboratori contra el dopatge de Moscou hauria destruït més de 1.400 proves
BarcelonaUn informe independent encarregat per l'Agència Mundial contra el Dopatge (WADA) després d'una informació publicada per la premsa alemanya recomana suspendre la Federació Russa d'Atletisme i apartar-la de la Federació Internacional d'Atletisme, la IAAF, per amagar casos de dopatge. A la roda de premsa d'avui s'ha parlat de "corrupció a un nivell molt alt entre les autoritats de l'atletisme", i s'ha definit aquest cas com una oportunitat per "acabar amb certa impunitat del dopatge. És la punta de l'iceberg. Rússia no és l'únic estat afectat i l'atletisme no és l'únic esport".
L'informe, de 325 pàgines (el podeu llegir aquí), s'ha publicat durant una roda de premsa a Ginebra, Suïssa. Dick Pound, qui va ser director de la WADA (agència contra el dopatge internacional), s'ha encarregat de liderar la feina durant 11 mesos. L'informe recomana no permetre al laboratori contra el dopatge de Moscou seguir treballant, ja que el seu director, Grigory Rodchenko, hauria destruït 1.417 proves de dopatge d'atletes russos. Malgrat tot, aquest informe encara amaga bona part de les dades per no “fer mal a la investigació de la justícia ordinària”.
Pound ha deixat clar que "el dopatge no és un problema de Rússia, és un problema de molts estats", i ha recordat que la investigació neix després de la publicació de certes proves el 2014. Ara, ha acusat l'estat rus d'interferir, actuar per amagar casos de dopatge als Jocs de Sotxi i "manipular els Jocs Olímpics de Londres en permetre la participació d'atletes dopats". Rússia va guanyar 17 medalles en les proves d'atletisme el 2012, 8 d'elles d'or.
L'informe afirma que després d'analitzar moltes dades, així com informació de la Interpol, es pot demostrar una conducta “criminal” per part de diferents persones i organitzacions. I malgrat que no oferirà tota la informació, ara recomana “retirar l'acreditació al laboratori contra el dopatge de Moscou i intentar que el seu director no segueixi manant. Aquest laboratori no pot treballar de forma independent. A més, proposa suspendre la Federació Russa d'Atletisme”. Rodchenko hauria ordenat directament destruir proves utilitzant un segon laboratori, sense autorització de la WADA, però gestionat pel govern municipal de Moscou. Rodchenko no va facilitar enviar proves a l'estranger i quan la WADA va organitzar una visita hauria admès haver fet “neteja” als seus laboratoris.
De fet, la Interpol ha reconegut que coordinarà una investigació sobre aquests casos de corrupció sota el nom d'operació "Augeas". Caldrà veure quin paper juguen les autoritats russes, ja que el ministre d'esports rus, Vitaly Mutko, ha estat acusat de donar ordres directes per manipular proves. A més, alguns atletes haurien pagat diners per aconseguir la manipulació dels seus informes.
Reacció de la IAAF
La Federació Internacional d'atletisme (IAAF) ha emès un comunicat on afirma que el seu president, Sebastian Coe, buscarà el suport dels seus companys del Consell per considerar sancions contra la Federació Russa. Aquestes sancions poden incloure la suspensió total per evitar la seva participació als esdeveniments de la IAAF.
Coe, campió olímpic britànic en el seu moment i personatge clau en els Jocs Olímpics de Londres, s'havia mostrat crític abans de conèixer el contingut d'aquest informe, ja que creia que “taca l'esport”. Ara, però, Coe ha afirmat que “aquest informe és alarmant. Ens cal temps per digerir i entendre-ho tot. Ho farem tot per protegir els nostres atletes nets”. La IAAF ha recordat que per sancionar un membre, primer cal decidir-ho al consell directiu, després escoltar les explicacions d'aquesta Federació i, finalment, prendre una decisió. El procés pot allargar-se mesos.
Perill de no ser als Jocs Olímpics
Aquest informe, doncs, recomana a la IAAF i la WADA no permetre la participació d'esportistes i equips russos en esdeveniments atlètics de moment, així com sancionar per vida cinc esportistes i cinc tècnics. Una de les atletes és Maria Savinova, campiona olímpica dels 800 metres.
La recomanació, doncs, seria no permetre als russos participar als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro del 2016. “Cal fer alguna cosa, aquesta seria una bona oportunitat per començar de nou a Rússia”.
Els portaveus presents avui a la roda de premsa han recordat que la informació disponible ara mateix només es refereix a l'atletisme i només investiga el cas dels russos. Rússia va decidir no enviar molts dels seus atletes al darrer Mundial d'atletisme.
La informació de l'ARD, la televisió alemanya que va investigar el cas l'estiu del 2014, implicava atletes, directius i el laboratori rus amb permís de la WADA per investigar casos de dopatge, laboratori que hauria amagat, falsificat i destruït proves. El comitè d'ètica de la IAAF té previst presentar una demanda contra Papa Massata Diack, ajudant de Diack, el tresorer de la IAAF, Valentin Balakhnichev, i Alexei Melnikov, tècnic de la Federació Russa durant molts anys.
La Federació de Rússia (FAR) ha rebutjat les "acusacions infundades" i ha mostrat la seva disposició a col·laborar amb les investigacions que porten a terme també l'Agència Mundial Antidopatge i la comissió d'ètica de la IAAF. Aquest informe, però, defensa que "existien interferències a la feina del laboratori contra el dopatge dels serveis de seguretat de l'estat rus".
Diack, contra les cordes
El cas ha aixecat una gran polseguera. La Comissió Ètica del Comitè Olímpic Internacional (COI) ha recomanat la suspensió provisional del senegalès Lamine Diack, expresident de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF), com a membre honorari del COI. L'organisme que presideix l'alemany Thomas Bach ha comunicat a través del seu compte oficial de Twitter la recomanació feta per aquesta comissió.
Lamine Diack, de 82 anys, ha estat processat a França per corrupció, per haver acceptat presumptament diners de la Federació Russa d'Atletisme (FAR) per amagar positius de dopatge, al costat del seu conseller jurídic Habib Cissé. Diack hauria rebut més d'un milió d'euros.
Reacció russa
Vadim Zelechenok, cap visible de la Federació Russa ara mateix, ha declarat a R-Sport que "qualsevol suspensió s'haurà de discutir a la reunió de la IAAF d'aquest novembre. S'hauria de demostrar que la culpa dels fets és de la Federació i no pas de persones individuals. Ens han d'oferir una oportunitat per defensar el nostre nom".