L'AMA demana les bosses de sang per "materialitzar" les promeses antidopatge de Madrid 2020
L'advocada de l'Agència Mundial Antidopatge considera una "paradoxa" que les autoritats espanyoles siguin les úniques que no han tingut accés a les mostres de sang, quan sí han estat lliurades a les autoritats italianes i alemanyes
MadridL'Agència Mundial Antidopatge (AMA) ha demanat aquest divendres a la magistrada que presideix el judici de l'Operació Port que els lliuri mostres de les bosses de sang intervingudes per "materialitzar" les promeses de les autoritats espanyoles als membres del Comitè Olímpic Internacional (COI) que han examinat la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics de 2020.
"Durant aquests dies, hem sentit a moltes autoritats parlar del compromís real d'Espanya contra el dopatge. Espero que es materialitzi amb el lliurament de les bosses", ha dit al final del seu informe final l'advocada de l'AMA, Berta Aguinaga.
La lletrada, que ja va demanar el lliurament de les mostres a l'inici de la vista, ha assegurat que l'Audiència Provincial de Madrid ja va considerar a l'AMA legitimada per fer aquesta sol·licitud en una interlocutòria dictada el 26 de novembre de 2009, en un acte en el que la sala deia que no hi havia motius per dubtar del "bon ús" que es donaria a les mateixes.
A més, ha recordat que Espanya va ratificar el 2005 la Convenció Internacional contra el Dopatge de la UNESCO. "A veure si d'una vegada es compleixen els compromisos adquirits", ha assenyalat Aguinaga, que ha citat entre ells el de respectar els principis del Codi Mundial Antidopatge i l'obligació de cooperar internacionalment amb la resta d'Estats que van subscriure el tractat i les organitzacions responsables de la lluita contra el dopatge.
Finalment, l'advocada ha subratllat la "paradoxa" que les autoritats espanyoles siguin les úniques que, tot i haver-ho sol·licitat, no han tingut accés a les mostres de sang, ja que durant la investigació algunes sí que van ser lliurades en tres ocasions a autoritats italianes i alemanyes, el que va permetre "depurar les responsabilitats disciplinàries pertinents".