WORLD ROLLER GAMES

Alba García, tècnica i creativitat sobre rodes

La patinadora és l’única participant catalana en la modalitat ‘inline freestyle’ al Mundial de Barcelona

La patinadora catalana d’inline freestyle Alba García executant una de les figures durant una competició.
Nuria García
11/07/2019
3 min

BarcelonaEls World Roller Games encaren els últims dies de competició. S’acaben diumenge, però fins ahir no va entrar en escena l’ inline freestyle, l’últim dels esports urbans en què es competeix a Barcelona. Un Mundial en què tan sols hi haurà una representant catalana en aquesta modalitat, Alba García, que l’any passat va acabar quarta, a les portes del podi. “Porto ja uns quants Mundials i aquest em fa molta il·lusió. M’he entrenat molt més que per a cap altre. No m’he marcat cap objectiu de posició, perquè em posa molt nerviosa, però vull fer-ho igual que ho faig als entrenaments i sentir-me orgullosa de la meva actuació”, explica la catalana del Gavafreestyle.

Ella va començar amb el patinatge artístic després de veure el seu germà petit, el Jawad, enfilat sobre uns patins durant un casal d’estiu. Llavors tenia nou anys, però tres anys més tard, passejant pel carrer, va veure uns nois que feien inline freestyle i va decidir provar-ho. “La velocitat és una cosa que crida l’atenció, és espectacular”, explica, indicant que el seu esport requereix tècnica, creativitat i precisió, ja que consisteix en fer trucs i figures al voltant d’una línia recta de cons situats a certa distància els uns dels altres. “Molta gent diu que se’m nota molt que vinc de l’artístic per la posició del cos”, apunta. Al final, ella es va calçar per primer cop uns patins després de veure el seu germà -i més tard va ser el seu germà el que es va passar també a l’inline freestyle, tot i que el Jawad no ha aconseguit classificar-se per a aquest Mundial de Barcelona-. “Vam començar amb les mateixes disciplines i ara ell fa salts i jo batalla i clàssic”. I és que l ’inline freestyle té diverses modalitats. El clàssic, per exemple, és la més semblant a l’artístic, ja que cada patinador té la seva pròpia música (que dura 2 minuts) i ha d’anar fent els trucs sense tocar els cons. La batalla, en canvi, és tan sols la tècnica: en trenta segons els patinadors han de demostrar les seves habilitats competint en grups; de cada quatre, tan sols dos es classifiquen per a la següent ronda. Alba García sap que com a principals rivals a Barcelona tindrà les patinadores xineses i les russes.

Del carrer al Mundial

El lloc on Alba García va veure per primer cop algú practicant l’inline freestyle era el carrer i explica que, al principi, era on s’entrenava. “Llavors el que feia era més visible. Ara ho faig a la pista i la gent no ho veu, però quan em poso al carrer a passar cons, la gent s’atura, perquè és un espectacle”, afirma. I assegura orgullosa que “cada cop hi ha menys gent que pregunta «I tu què fas?»: la gent comença a conèixer aquest esport”. Però com molts altres esports que hem vist aquests dies a Barcelona, l ’inline freestyle el practica molta gent al carrer, però encara costa que es federi. “A més, hi ha pocs entrenadors a Catalunya, hi ha gent que s’entrena sense entrenador. Per sort, no és el meu cas. D’aquí a quinze anys, quan jo i els meus companys ens retirem i fem classes, serà més fàcil”, avança la catalana.

La patinadora també compagina l’esport amb els estudis d’enginyeria de materials. “L’acabaré en cinc anys, he agafat menys assignatures”, indica. Ara, però, només pensa en el Mundial.

stats