La quadribarrada s’estrenarà al Camp Nou al setembre

El Barça jugarà amb la samarreta de la senyera contra l’Athletic de Bilbao

i Albert Llimós
29/07/2014
4 min

BarcelonaEl Barça trencarà amb la seva història i tradició per sumar-se als actes del Tricentenari de l’Onze de Setembre. El 14 de setembre -13 en funció del calendari-, el conjunt que dirigeix Luis Enrique saltarà al Camp Nou sense la seva equipació habitual. El blaugrana deixarà pas als colors de la senyera: la quadribarrada serà la samarreta que vestiran els jugadors del Barça en el partit que els enfrontarà a l’Athletic de Bilbao. Serà un dels múltiples actes amb què el club que presideix Josep Maria Bartomeu participarà dels actes commemoratius dels 300 anys del 1714. N’hi haurà més.

Sense precedents

La temporada passada el Barça va estrenar com a segona equipació la quadribarrada, una samarreta que enguany es manté com a tercera vestimenta del conjunt de Luis Enrique. El Barça la va portar en diferents partits a domicili, entre els quals hi havia la visita al Nou San Mamés contra l’Athletic de Bilbao o el duel al Vicente Calderón contra l’Atlètic de Madrid. Aquest curs, la samarreta s’estrenarà a l’estadi i, per casualitats del sorteig de la Lliga, serà contra l’Athletic d’Ernesto Valverde, un enfrontament amb una forta càrrega simbòlica que es redimensionarà per la iniciativa aprovada.

“Serà una gran festa”, explicava el mateix Bartomeu a finals del mes de juny, quan va fer balanç del curs passat, i va fer referència a la col·laboració entre l’entitat blaugrana i les institucions en el marc del Tricentenari. “No entrarem en política, ens quedem amb l’esport”, va afegir el president, recelós que el gest del Barça amb les institucions del país per commemorar els 300 anys del 1714 s’utilitzi políticament per fer mal al club.

D’aquesta manera, el Barça trencarà amb una tradició que s’ha mantingut gairebé impol·luta durant moltes dècades. L’excepció va ser el 3 d’octubre del 1984, una nit d’infaust record per als catalans, que van vestir de groc contra el Metz francès i van perdre 1 a 4 a l’estadi: un resultat que va permetre la classificació dels visitants per a la següent ronda de la Recopa. El conjunt de l’anglès Terry Venables va desaprofitar un avantatge parcial de 2 a 4 que havia aconseguit en terres franceses, i va caure golejat a l’estadi gràcies a l’exhibició de l’eslovè Zvonko Tony Kurbos, un autèntic malson per a la defensa culer.

Acord al novembre

El Barça se sumarà al Tricentenari tard, però s’hi sumarà. Les converses perquè el club culer participés activament dels actes previstos durant tot aquest 2014 es van iniciar el 2012, quan el comissari del Tricentenari que impulsa l’Ajuntament de Barcelona, Toni Soler, va tenir una primera trobada amb Sandro Rosell. Hi va haver predisposició del club a la petició de Soler, però no es va concretar res. A finals del 2013, les converses es van reprendre, en aquest cas, a través del vicepresident institucional, Carles Vilarrubí. A les negociacions s’hi va sumar també el comissari del Tricentenari que organitza la Generalitat, el periodista Miquel Calçada. Al mes de novembre, l’acord estava encarat, tot i que faltava concretar les iniciatives en què participaria el Barça. De fet, a algunes de les peticions que van fer arribar els organitzadors dels actes el Barça va dir no per motius comercials.

Situació convulsa

La participació en els actes commemoratius del 1714 s’havia d’aprovar en junta a finals de gener, però la dimissió del llavors president va precipitar els fets i va posposar l’acord. Des d’aquell 23 de gener, el club blaugrana ha viscut uns mesos de màxima convulsió institucional, que han deixat en un segon pla qüestions com aquesta. Fa poc més de dos mesos, però, la cúpula barcelonista va tornar a tractar el tema i es va aprovar en junta la participació en els actes del Tricentenari, que en el cas de la ciutat de Barcelona s’acaben a finals de setembre, coincidint amb la Mercè. Pels pèls. La iniciativa que va traslladar Vilarrubí als companys de govern no va ser rebuda amb unanimitat, ja que hi va haver veus discordants, gens partidàries de fer aquest gest.

Gran festa

En aquest partit contra l’Athletic, dos o tres dies després de l’11 de setembre, el Barça convidarà totes les autoritats del país perquè assisteixin a la llotja de l’estadi. Entre elles, s’hi espera el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, que la setmana passada, com explicava ahir La Vanguardia, va dinar amb Josep Maria Bartomeu i Carles Vilarrubí al restaurant Ca l’Isidre de Barcelona. En cap cas la trobada va servir per desencallar la participació del Barça en el Tricentenari, la qüestió s’estava treballant des de fa molts mesos, tot i que els actes concrets en què participarà el Barça no havien transcendit encara.

El partit contra l’Athletic de Bilbao, amb la irrupció de la quadribarrada sobre la gespa de l’estadi, serà un dels gestos més importants del Barça per commemorar els 300 anys del 1714. No serà, però, l’única iniciativa de l’acord entre l’entitat barcelonista i els dos comissariats. La intenció de totes tres parts és poder signar un conveni marc de col·laboració a finals del mes d’agost o principis de setembre, just uns dies abans de la Diada i la cita contra l’Athletic.

Entre les activitats que es duran a terme, hi haurà una expedició itinerant del Tricentenari que el Barça exportarà per arreu d’Europa, aprofitant l’aparador de la Lliga de Campions. El club català donarà a conèixer els fets del 1714 i els actes que s’han realitzat i es realitzaran a Catalunya a les diferents ciutats on el Barça jugui Champions.

El precedent de la Via Catalana per l’estadi

Sota la presidència de Sandro Rosell, el Barça va permetre que, durant la Diada del 2013, la cadena humana que van impulsar Òmnium Cultural i l’ANC per recórrer tot Catalunya passés pel Camp Nou. El gest del club l’Onze de Setembre passat va ser utilitzat políticament per atacar la institució i acusar l’anterior mandatari de barrejar política i esport, una de les acusacions que Rosell sempre havia fet al seu antecessor, Joan Laporta.

Una de les pors de la junta directiva de Josep Maria Bartomeu és que el gest de jugar amb la senyera al Camp Nou obri novament una campanya contra l’entitat des de Madrid, tenint encara fronts oberts molt delicats com el de Neymar a l’Audiència Nacional.

stats