Així juga el Flensburg, el rival del Barça d'handbol a Colònia
L'equip alemany es caracteritza per una forta defensa 6-0 i una gran mobilitat de pilota en atac
BarcelonaEl Barça d'handbol s'enfronta al Flensburg aquest proper dissabte en les semifinals de la Champions a Colònia. Els blaugranes hauran de superar al conjunt alemany si volen lluitar pel títol continental el diumenge al Lanxess Arena. Tot i ser un gran equip, molt complert i amb una gran qualitat individual, els de Vrajnes és, dels quatre participants a la 'Final Four' d'Alemanya, l'equip menys mediàtic. Al diari ARA t'expliquem qui juga al Flensburg i analitzem el seu joc.
Mobilitat i joc combinatiu a l'atac
Encara que la seva plantilla és la que menys ressò mediàtic té, el Flensburg és un equip molt compacte. L'alemany és un conjunt, a més, d'allò més complert, format per jugadors de grandíssima qualitat i amb característiques ben diferents. En primer lloc, és important comentar que el Flensburg juga al ritme del danès Mogensen i del prometedor i jove Gottfridsson. El primer, que es caracteritza per un fort xut exterior tant a peu canviat com en suspensió i una més que notable visió de joc, mou la pilota amb molt de criteri per tal d'obrir espais perquè homes com Nenadic o Glandorf puguin llançar còmodament des dels 9 metres.
A més, el danès també té un gran 1 contra 1 que sempre intenta explotar. El jove Gottfridsson, per la seva banda, aporta al Flensburg una major mobilitat de pilota quan juga al costat de Mogensen. Quan tots dos centrals coincideixen a la pista –fet que passa sovint aquesta temporada–, l'esfèric circula molt més ràpid, cosa que afavoreix el joc amb els extrems i especialment amb Eggert. A banda de la parella de directors de joc, al Flensburg destaquen noms com els esmentats Glandorf i sobretot Weinhold. Els dos laterals drets alemanys, aporten i complementen el fantàstic joc del seu equip. El primer, tot un veterà dins l'handbol mundial, fart de disputar tot tipus de finals tant amb el seu conjunt com amb la selecció alemanya, destaca pel seu potent xut exterior. Capaç de llançar des dels 10 i 11 metres, Glandorf fixa a la defensa rival, obrint espais que aprofita als 6 metres el pivot danès Knudsen, per exemple. L'alt lateral esquerrà, amb 58 gols, és el segon màxim golejador del Flensburg.
Weinhold, l'altre lateral dret de l'equip, té unes característiques ben diferents a les del seu company. Sense una estatura tan gran com la de Glandorf, l'alemany explota la seva potència física en l'1 contra 1 i en un potentíssim xut tant a peu canviat com en suspensió. Weinhold encara una i altre vegada als seus defensors, intentant buscar un llançament sense oposició des dels 6 metres abans que un per sobre de la defensa rival des de 9. A més, amb l'exgranollerí Nenadic, una de les grans revelacions d'aquesta edició de la Champions, el Flensburg ha guanyat encara més xut exterior.
Des del punt de vista del joc col·lectiu, dirigit magistralment per l'intel·ligentíssim Mogensen, és molt dinàmic, basat en fixar als seu defensors rivals i passar ràpidament la pilota. Els encreuaments entre la primera línia són una de les principals eines del Flensburg en atac per obrir espais en la defensa adversària. El conjunt de Vranjes, a més, comença –generalment– tots els atacs amb una simple 'permuta' sense pilota del central per un dels laterals. Aquest, que rep la pilota del jugador de la primera línia que es troba a l'altre banda de la pista, entra en carrera amb la possibilitat d'iniciar un 2x2 amb el pivot o bé fixar i donar la pilota. Amb aquest moviment, els alemanys comencen a moure's per la pista i augmenten la velocitat de circulació de la pilota.
A banda d'aquest simple canvi de posició entre dos jugadors de la primera línia, el Flensburg té molt pautat l'inici del joc posicional. Un altre de les formes per iniciar aquest atac comença amb un creuament entre lateral (número 2 a la fotografia) i el seu extrem (número 1 a la fotografia). Aquest, llavors, cedeix la pilota al central (número 3), qui creua al seu pivot (número 4) a la línia dels nou metres. Quan el pivot (4) està rebent la pilota, el lateral (2) que ha iniciat la jugada i que es troba en aquell moment en un dels córners del terreny de joc, intercanvia –de nou– la seva posició amb l'extrem (1) sense pilota. En aquell moment rep la pilota de mans del pivot (4), qui torna a la línia dels 6 metres. El lateral (2) té la possibilitat de jugar el 2x2 amb el pivot (4), o bé fixar i deixar anar la pilota. Un dels aspectes positius del joc ofensiu del Flensburg és la capacitat que tenen els seus jugadors de jugar en atac, els quals troben tot tipus de solucions davant els problemes que la planteja rival els plantegen.
El Barça, per tant, haurà de frenar, en primer lloc, a Mogensen, qui mana i dirigeix el joc combinatiu de l'equip alemany. Els blaugranes s'hauran de fer forts a la línia dels 6 metres per aturar les internades rivals i a Knudsen, un dels millors pivots ofensius del planeta. A més, els jugadors de Pascual hauran d'intentar que les jugades del Flensburg no finalitzin a l'extrem esquerre, on el genial Eggert –un dels tres millors en la seva posició– és capaç de d'anotar de qualsevol manera. L'internacional amb Dinamarca és tot un especialista en la execució de cara a porteria tant des de joc posicional com des de la línia dels 7 metres. Amb un canell tocat per una vareta màgica, l'extrem és capaç d'inventar-se gols de tot tipus per aconseguir introduir la pilota dins la porteria rival.
Dura defensa 6-0
La defensa és un dels punts forts del Flensburg. L'equip alemany basa gran part del seu joc en el seu sistema defensiu, "un dels millors i més contundents de tota Europa", explicava dies enrere el tècnic del Barça, Xavi Pascual. El conjunt de Ljubomir Vranjes es caracteritza per una dura defensa 6-0 amb el pivot Knudsen i l'especialista defensiu suec Karlsson com a tercers defensius. El central Mogensen i el lateral dret que en aquell moment estigui a pista –o Glandorf o Weinhold–, completen la zona que encapçala l'entramat defensiu alemany. A més, el Flensburg efectua un canvi atac-defensa entre un primera línia –que generalment sol ser el jove Gottfridsson– amb Karlsson, que només dur a terme tasques defensives. El Barça haurà d'intentar pujar ràpid a l'atac per evitar que el suec pugui entrar en pista, i que, d'aquesta forma, Gottfridsson hagi de defensar homes com Karabatic o Rutenka, els quals superen per força al jove jugador.
El sistema defensiu alemany destaca per una gran contundència, i per una bona capacitat per defensar els 2 contra 2 amb el pivot, tant a zona lateral com central de la pista. Knudsen destaca per guanyar molt bé la posició al jugador atacant, i Karlsson per la seva duresa defensiva. Els defensors del conjunt alemany que no tinguin un jugador rival a la seva zona pugen als 9 metres a contactar als possibles llançadors. Tot i això, precisament aquestes virtuts també suposen un llast pels jugadors del Flensburg.
En els 2x2 que els equips rivals efectuen amb pivot a la zona central –defensada per Knudsen i Karlsson–, el danès té tendència a sortir a contactar d'una forma exagerada al jugador de primera línia que amenaça xut, deixant al seu company massa sol per poder aturar la jugada amb una falta. A més, Karlsson i altres jugadors com Glandorf són molt lents de cames i els hi costa defensar l'1x1 de jugadors ràpids com és el cas de Sarmiento o Entrerríos. Aquest és un dels aspectes que ha d'explotar en atac el conjunt de Pascual. La primera línia blaugrana ha de ser capaç de desplaçar als defensors alemanys per crear espais i donar continuïtat o bé per penetrar fins a la porteria contrària.
Precisament entre els tres pals estarà Andersson diumenge. El veterà internacional suec, tot i la seva edat, és un grandíssim porter. Tot i no estar al nivell dels Saric, Sterbick i Landin, Andersson és capaç de signar actuacions amb un 50% d'efectivitat en aturades, com a fet en aquesta edició de la Champions.
Joc en superioritats
Quan és un jugadors més, el Flensburg, seguint el principi de marcar només un simple inici de jugada per atacar la porteria contrària, realitza 'obrir', que consisteix en què el central (número 1 a la fotografia) –amb pilota– s'obre al costat contrari on està pivot –que bloqueja al primer defensor–. Després de moure's i desplaçar al seu defensor, cedeix la pilota al lateral (número 2) de la zona de pivot, qui entra en carrera aprofitant l'espai que ha creat el tercer defensiu. En aquell moment, Mogensen –que és generalment el jugador que rep la pilota– pot penetrar, jugar amb pivot o amb el seu extrem, per exemple.
Joc amb un home menys
D'altre banda, quan el conjunt de Vranjes és un home menys, intenta explotar l'1 contra 1 que té Weinhold –o Glandorf–, per intentar treure petroli en aquesta situació d'inferioritat numèrica. L'extrem dret del Flensburg (número 1 a la fotografia), en aquest cas, entra a doble pivot corrent per darrera del seu defensor tot desplaçant-lo. En aquell moment el lateral dret (número 2), entra en carrera i troba que l'espai per encarar 1 contra 1 és molt més gran. Weinhold o Glandorf solen intentar penetrar a porteria per la zona de l'extrem o bé superant directament al seu defensor.