'Snooker'

L'advocat de 'Big Four' que somia amb 22 boles i sis forats

Aleix Melià compagina la seva feina a Deloitte amb la pràctica d’una modalitat de billar: l''snooker'

Guillem Delso
i Guillem Delso

BarcelonaQuan a les vuit de la tarda Aleix Melià (Barcelona, 1996) surt del seu despatx a Deloitte, on treballa com a advocat en dret fiscal, intenta tenir temps d'anar a La Centena, una sala de billar al barri de Sant Andreu. Allà no sempre troba una taula lliure per jugar, però quan la troba sorprèn els presents. És el millor jugador de snooker d’Espanya, una modalitat de billar amb una taula més gran, quinze boles vermelles, sis de colors diferents i la blanca.

Una tradició familiar

Melià va descobrir aquest esport amb vuit anys per influència del seu avi, que era jugador de carambola, i se’n va enamorar amb onze, quan el veia per la televisió amb el seu pare: "Ens agradava moltíssim, i el meu pare em va dir que quan fos més gran em portaria a provar-ho". A aquella edat, Melià ni tan sols feia l’alçada suficient per arribar a una taula de snooker. Amb catorze, va començar a practicar al Bowling de Pedralbes i va marxar a una escola de tecnificació a Sheffield (Anglaterra) durant un estiu. Allà va confirmar la seva passió i va adonar-se que no tindria mai prou nivell per dedicar-s’hi. En tornar a Barcelona, però, va deixar la resta d’esports que practicava per centrar-se en l'snooker. Amb un entrenador va començar a destinar-hi hores per perfeccionar la tècnica. 

Cargando
No hay anuncios

L'arribada del referent

Sempre amb els peus ben clavats a terra, amb divuit anys va entrar a la Universitat de Barcelona per estudiar dret. Mentrestant, amb quatre amics amb qui practicaven al billar Monforte, van llogar una sala privada i hi van posar una taula per entrenar.

Cargando
No hay anuncios

Allà va aparèixer Daan Leyssen, un belga que jugava a snooker des dels sis anys. Es va convertir en el referent de Melià. "És qui més m’ha servit a mi i a la resta de jugadors de Catalunya, jugar contra algú millor que tu és el millor entrenament". Leyssen també volia dedicar més hores a l'snooker i va convertir la sala privada en el seu negoci: la sala de billar La Centena. 

Mentre aprovava assignatures de la universitat, Melià va començar a apuntar-se a tornejos. Els 200 jugadors de snooker d’Espanya i Portugal competeixen a la lliga LASE i la Federació Espanyola de Billar organitza anualment el Campionat d’Espanya de Snooker. El seu bon rendiment li obria portes. "He participat en quatre campionats amateurs d’Europa i en cinc Mundials". Com a guanyador del campionat d’Espanya, Melià podia accedir als tornejos internacionals becat.

Cargando
No hay anuncios

Però el 2021 l'Aleix Melià advocat va tornar a frenar l’Aleix Melià jugador. El seu millor resultat, un bronze al campionat amateur d’Europa, va coincidir amb el seu fitxatge per KPMG, una empresa comptable de les denominades Big Four.

Cargando
No hay anuncios

El creixement professional

L’entrada al món laboral va canviar les coses per a Melià: "Els primers anys de la meva carrera professional he de treballar moltes hores". Ha exercit a KPMG i ara a Deloitte. Entre assessoraments i declaracions fiscals, les hores davant d’una taula de snooker es redueixen dràsticament. Mentrestant, La Centena va creixent, explica Melià satisfet. "Cada vegada hi ha més socis i cada vegada és més complicat, també, tenir la taula lliure i poder entrenar". Ara Melià hi va un cop o dos per setmana, però a vegades s’ha de quedar a la barra prenent una coca-cola. Ser el campió d’Espanya no et dona dret a jugar si algú arriba abans que tu. 

Cargando
No hay anuncios

Leyssen vol acabar amb aquest problema i pensa a traslladar La Centena a un local més gran. El creixement de l'snooker a Espanya és general explica Melià: "Cada vegada hi ha més afició i gent que el practica". Però també hi ha la part negativa. "En infraestructura, jugadors, àrbitres, federació... Estem a anys llum d'altres països d'Europa". Aquest any la Federació Espanyola s’ha començat a moure i ha creat el rànquing espanyol, amb quatre tornejos durant l’any en diferents ciutats del territori. Els millors classificats tenen bitllet per als campionats internacionals.

Malgrat les porques hores d’entrenament, Melià se sent "amb més confiança que mai i capaç de guanyar qualsevol". De fet, el passat mes de gener va tornar a guanyar el campionat d'Espanya amateur. Tot i estar consolidat a Deloitte, el somni d’arribar al Top 128 mundial de snooker sempre hi és. La majoria de jugadors que hi són, anglesos i xinesos, poden viure d'aquest esport. Per accedir-hi cal guanyar el campionat d’Europa o el Mundial d'amateurs, però també existeix la via dels campionats de final de temporada, on s’aconsegueixen vuit places. Melià s'hi vol presentar, per canviar els despatxos d’advocats per les taules de snooker.

Cargando
No hay anuncios

Qui sap si d'aquí a uns anys Aleix Melià serà el jugador de snooker que fa d’advocat en el seu temps lliure.