“Uns Jocs d’Hivern deixarien un llegat al Pirineu”
Diferents associacions demanen als polítics que defensin la candidatura Barcelona-Pirineus 2030
BarcelonaL’Auditori 1899 del Barça va acollir un acte amb personalitats i empreses de la societat catalana per donar suport a la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona 2030 per organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern. Un acte sense cap polític però que tenia els polítics, precisament, com a receptors del missatge. “Mai abans havia vist que fos la societat civil qui demanés als polítics defensar una candidatura”, va dir Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol.
L’acte era una iniciativa de Sport Cultura Barcelona, una agrupació formada per més de 30 associacions. Albert Agustí, el president, va explicar: “Per organitzar uns Jocs cal fer la feina ben feta, cal molta col·laboració entre els poders públics, els mitjans de comunicació i el sector privat. El missatge és clar: els Jocs es poden fer. A l’acte no hi ha polítics. És un missatge que la societat civil volem enviar als polítics, explicar-los que seria un projecte de país molt interessant. Poden ser uns Jocs sostenibles, que respectin el medi ambient i potenciïn l’esport de muntanya. És una gran oportunitat per a tot el Pirineu”. Després de fer-se públic que els Jocs de l’any 2026 es faran als Alps italians, la candidatura catalana confia en portar per primer cop a la història uns Jocs d’Hivern al Pirineu, on no s’han fet mai. De fet, a la primera línia de l’acte hi havia Joan Antoni Samaranch Salisachs, vicepresident del Comitè Olímpic Internacional. El fill de qui va ser president del COI va insistir en el fet que, els últims anys, l’organisme que representa ha modificat les normes per escollir una seu olímpica. “Ho tenim tot per poder organitzar-ho, falta la voluntat política. No cal que els polítics estiguin d’acord en tot, tothom veu les coses diferents, però per organitzar uns Jocs cal entesa. Els tècnics olímpics ja han visitat la zona i han arribat a la conclusió que és de primer nivell i s’hi podrien fer uns Jocs perfectament”. Samaranch va recordar que “el procés normal seria tenir un dossier a punt el 2021 per escollir la seu el 2023, però si hi ha una candidatura preparada i potent el COI no esperarà tant per decidir-la”. Amb el nou sistema d’elecció de seus, el COI es reserva el dret d’escollir una seu sense procés si ho veu molt clar. És a dir, Samaranch considera que la capacitat d’entesa entre els governs de Barcelona i Madrid és el principal obstacle per a la candidatura.
L’acte va posar l’accent en el fet que, segons el nou format de Jocs sostenibles, no s’han de fer obres que no eren previstes per deixar un llegat al territori. Per aquest motiu, el COI accepta que les proves de bobsleigh o el salt de trampolí es puguin fer als Alps, perquè es tracta d’instal·lacions molt cares de fer i sense tradició al Pirineu. Javier Faus, com a president del Cercle d’Economia, va explicar: “Fins fa quinze anys els Jocs eren molt cars, perquè calia organitzar-ho tot i crear una infraestructura. Però el Comitè Olímpic ha entès que cal modificar-ne el format, perquè no afegia valor i s’hi perdien diners. Tota infraestructura s’ha de fer pensant en el futur. En aquest projecte no cal construir ni un apartament ni un hotel. Ja en tenim prou amb els d’ara, especulació zero”. Però diferents grups s’oposen al projecte perquè consideren que podria fomentar una manera d’entendre el territori en què es prioritza el turisme i la segona residència. La coordinadora SOS Pirineus, presentada fa alguns mesos, ha demanat poder seguir l’evolució de la candidatura perquè considera que amb el canvi climàtic aquest projecte pot acabar fora de lloc si els Pirineus continuen perdent neu. L’home del temps Alfred Rodríguez Picó va dir que es podia ser “optimista” sobre la neu pensant en un 2030 en què “els fenòmens extrems van a més”.
Millorar la comunicació
Segons Josep Mateu, president del RACC, uns Jocs serien claus per acabar els projectes de transport pressupostats, tant de carretera com de tren, per aconseguir que el Pirineu quedi a dues hores i mitja de Barcelona amb transport públic. “La R3, la línia Vic-Ripoll, s’ha de millorar des de fa molt. Un projecte que dependrà de l’Estat i que cal arreglar. A la C-16 caldria desdoblar determinats punts. I el cas de la C-17 o les carreteres cap a Viella. Volem aprofitar els Jocs per accelerar aquestes obres”.