BARÇA

Messi ja en té prou i demana marxar del Barça

El club valora negociar per vendre l'argentí, que pensa en el Manchester City

Lionel Messi trist durant la segona part del partit contra el Bayern de la  setmana passada a l’estadi Da Luz.
i Toni Padilla
26/08/2020
5 min

BarcelonaLionel Messi, l’home que uneix en un sol relat els últims 15 anys del Barça, els anys en què el club s’ha fet més gran que mai abans d’acabar trencat en mil bocins a Lisboa, ha dit prou. Lluny queda la seva imatge celebrant la remuntada contra el PSG. O la seva rialla infantil amb la Champions a les mans, el 2015. Cansat de perdre a Europa, de veure com cada derrota a la Lliga de Campions fa més mal, ha decidit posar punt final a l’única etapa que coneix com a futbolista professional, la del Barça. I ho ha fet amb un burofax. De forma freda, distant. Demostrant que el divorci amb la directiva és impossible de salvar. "Etapa tancada, toca mirar cap al futur", diuen des de l'entorn del jugador, que es va envoltar del seu entorn més proper el dia de la decisió que ha provocat un terratrèmol al Barça.

Messi va arribar el 12 d’octubre de l’any 2000. Era un nen amb talent i tímid, amb problemes de creixement. Al Barça havien sentit meravelles d’aquell menut que jugava amb la samarreta del Newell’s Old Boys. I el van convertir en la gran aposta de futur blaugrana quan li van demanar firmar un tovalló per evitar que fos seduït per altres clubs. I 20 anys després, Messi marxa enviant un burofax en què demana fer-ho ja, immediatament. Així, converteix la seva rendició –incapaç de creure que el Barça pugui guanyar la Champions la temporada vinent– en un cop a la línia de flotació de Josep Maria Bartomeu, que ahir va veure com molts aficionats s’acostaven a les oficines per demanar la seva dimissió. De fet, Messi va bufar i amenaça amb fer caure el castell de cartes en què s’ha convertit un club contra les cordes. Si fa pocs dies Bartomeu deia que només hi havia una crisi esportiva, ara ja en té una d'institucional.

Camí del Manchester City?

Alguns dels precandidats, com Víctor Font, Joan Laporta o Agustí Benedito, van demanar la dimissió del president. El col·lectiu Manifest Blaugrana i el precandidat Jordi Farré, per la seva banda, van afirmar que iniciaran el procés per presentar una moció de censura. De fet, el precandidat ha anunciat aquest dimecres a les xarxes socials que ja ha presentat "l'escrit per sol·licitar el vot de censura contra Josep Maria Bartomeu i tota la seva junta directiva".

Cada cop més assetjat, Bartomeu es va limitar a respondre amb un altre burofax, en què es demana a Messi que no marxi. Que es retiri al Barça. Burofaxos en l’època en què és més fàcil trucar-se. Però Messi ja fa temps que no li respon les trucades, al president. Bartomeu, assetjat, ja va afirmar després de la derrota per 2-8 contra el Bayern de Munic que avançava les eleccions al març. Cada cop més veus li demanen que ho faci ja, que marxi. I els aficionats i opositors s’organitzen per liderar mocions de censura. De moment, la major part d’aficionats semblen donar suport a l’argentí.

Les fonts consultades per l’ARA són contundents. Messi marxarà. Ho té decidit. I, per mig Europa, clubs com el Manchester City, l’Inter de Milà o el PSG es freguen les mans, fent números i somiant en poder reclutar un jugador que només ha vestit de blaugrana, fins ara. De fet, Messi es va posar en contacte amb el Manchester City fa uns dies per saber si podien assumir una operació que també inclou el sou més alt de la plantilla, de més de 8 milions d’euros mensuals. El club britànic seria, doncs, dels més ben posicionats en una lluita frenètica per intentar fitxar un futbolista que preferiria retrobar-se amb Pep Guardiola, el tècnic amb qui va fer el salt de qualitat. Fonts del City no volen valorar aquesta informació, però admeten que disposen del múscul econòmic per poder afrontar aquesta operació.

La sortida, però, no serà fàcil. El burofax no deixava de ser un episodi important en un serial llarg, ja que ara els advocats entren en acció. Trist final per al periple de Messi, que siguin els advocats els que tinguin molt a dir. El futbolista de Rosario demana acollir-se a una clàusula del seu contracte que hi va incloure el 2017, quan va renovar per últim cop, que li permetia rescindir-lo unilateralment al final de cada temporada. El Barça, però, no hi dona valor, ja que al contracte queda especificat per escrit que aquesta clàusula s’hauria d’executar abans del 10 de juny, data quan, normalment, les temporades ja han finalitzat. Els advocats del capità, en canvi, creuen que, com que aquesta temporada s’ha vist allargada per culpa del covid-19, la clàusula encara seguiria vigent. A les oficines del club, es dona per fet que des d’un punt de vista legal, el cas no té recorregut. Però saben que el mal ja està fet. Messi vol marxar i, de fet, té decidit no presentar-se aquest diumenge a la Ciutat Esportiva Joan Gamper per fer-se les proves PCR prèvies a la tornada als entrenaments. Bartomeu té pocs dies per intentar evitar que el millor jugador de la història del futbol no es presenti a les instal·lacions, fet que obligaria la directiva a sancionar-lo.

L’actual contracte del jugador s'acaba el juny del 2021 i el futbolista no havia volgut negociar la renovació els últims mesos. Un cop va arribar Quique Setién, que mai va tenir química amb Messi, el futbolista va sentir que el club no anava en la bona direcció i va deixar clar que no volia renegociar el contracte. I era el pare, Jorge Messi, qui es limitava a fer de contacte amb la directiva, ja que el futbolista preferia no parlar amb el president. Aquest dilluns Messi es va reunir amb Ronald Koeman per escoltar la proposta del nou tècnic, però a la trobada el capità li va comunicar al neerlandès que no veia clar el seu futur. 48 hores després, al veure com, per exemple, Koeman li deia a Luis Suárez en una conversa telefònica de tot just un minut que hauria de marxar, Messi va prendre la decisió.

Un desgast de moltes temporades

Durant els últims anys els gols de Messi havien mantingut unit un club cada cop més inestable. Un Barça amb canvis de rumb i càrrecs que duraven poc a l’àrea esportiva. Ni Robert Fernández, ni Pep Segura ni Éric Abidal van aconseguir guanyar-se la confiança de Messi, que ja s’ho havia pensat més d’un cop. Però no ha sigut fins ara que ha decidit marxar. Que ha dit prou. L’entorn del jugador explica que ha sigut una decisió que no s’ha pres en calent. Messi no va portar bé el comiat d’Ernesto Valverde, quan va acabar molest especialment per les formes, i en diferents ocasions s’ha queixat perquè considerava que la junta directiva l’acusava de tenir molt poder. En canvi, el fitxatge que ell sempre hauria volgut veure, el retorn de Neymar, no s’ha acabat produint. La falta de confiança entre els jugadors i els directius s’havia anat fent cada cop més gran, més dolorosa. I un cop va arribar el 2-8, tot va esclatar.

A les oficines del Barça, on ahir no hi va haver cap comunicat oficial, les primeres reaccions haurien d’arribar avui a la presentació del futbolista portuguès Trincão, que es farà telemàticament amb la presència de Bartomeu i el nou responsables de l’àrea esportiva, Ramon Planes. Però, de manera no oficial, expliquen que la prioritat és intentar convèncer Messi perquè no marxi. “Al burofax es demana al jugador que finalitzi la seva carrera al club”, expliquen. Ara bé, també admeten que si el futbolista no canvia d’opinió, ja coneix les condicions. Té una una clàusula de rescissió de 700 milions d’euros, una xifra que sembla impossible que algú pugui presentar ara mateix. Però cada cop més directius no veuen amb mals ulls arribar a un acord amb Messi ara i vendre’l per una xifra inferior. I és aquí on guanya força el nom del Manchester City, que, segons la premsa brasilera, estaria disposat a pagar molts milions i incloure-hi Gabriel Jesús. La directiva està dividida entre els que volen convèncer Messi com sigui i els que acceptarien vendre’l en una operació que, de passada, els permetria salvar els pressuposts i tancar el mandat sense patir amb pèrdues. El serial continua obert.

stats