La reputació del Barça: el club endureix la seva posició per defensar la plantilla
L'entitat blaugrana, a petició de la direcció esportiva, porta a Antiviolència Manolo Sanchís i Poli Rincón per justificar l'agressió d'Isco a Neymar
BarcelonaAlguna cosa ha canviat al Camp Nou. El Barça ha decidit aquest dilluns denunciar dos comentaristes de futbol per justificar la puntada de peu que va rebre Neymar d'Isco durant el clàssic del 21 de novembre al Santiago Bernabéu. Dos comentaristes amb passat blanc, els exjugadors Manolo Sanchís i 'Poli' Rincón, que als micròfons de la Cope van arremetre contra el brasiler per provocar la ira dels jugadors blancs justificant d'aquesta manera la resposta del migcampista del Reial Madrid. Isco va ser expulsat i va ser sancionat amb dos partits de suspensió.
Després de les seves paraules el dia del partit, el director del programa 'Tiempo de juego', on es van produir els comentaris, Paco González, va instar aquest diumenge els dos exfutbolistes a rectificar. Ambdós, però, es van reafirmar en el que havien dit. Davant aquesta situació, els serveis jurídics del Barça han decidit portar el cas a la Comissió d'Antiviolència, sol·licitant que s'obri un expedient a Sanchís i Rincón per la seva actitud, que convida, segons el comunicat del club, a la violència. La petició de portar el cas a Antiviolència va venir de la cúpula de la direcció esportiva, que va convèncer Josep Maria Bartomeu per fer aquest pas.
"Neymar s'està passant de la ratlla; poques, se n'emporta", va dir Sanchís durant la retransmissió del partit, en al·lusió al joc del brasiler, que l'exjugador va qualificar de provocatiu. Poli Rincón va sumar-s'hi: "Si fos allà, li pego jo, no tinguis cap dubte que li pego, jo i qualsevol".
L'actuació del Barça davant aquests comentaris representa un canvi de criteri del club blaugrana. Fins ara, l'entitat barcelonista evitava redimensionar els conflictes amb els mitjans, i només en casos molt específics i de gran gravetat el club havia dit prou. Es tracta, per exemple, de la demanda que es va interposar contra el rotatiu francès 'Le Monde'. El Barça va rebre 15.000 euros de compensació després que el diari el vinculés al metge Eufemiano Fuentes, condemnat en l'operació Port. El
va vincular el Barçacontrols contra el dopatge més rigorososva reclamar més de sis milions d'euros
També hi va haver una topada entre el club i el programa 'Punto Pelota' d'Intereconomía. L'entitat blaugrana va prendre les acreditacions als periodistes del canal després que utilitzessin el president de l'Hospitalet, Miguel García, per intentar obtenir informació dels directius del Barça sobre la renovació de Pep Guardiola. El tema es va traslladar al Col·legi de Periodistes de Catalunya, que va recordar que les informacions s'han d'obtenir de manera legítima.
Durant molt temps, dins el mateix Barça hi va haver malestar per la resposta de l'entitat davant l'actuació d'alguns altaveus mediàtics de Madrid. El mateix tècnic, Pep Guardiola, demanava més contundència del club a l'hora de defensar el grup, però la política que va fixar Rosell era de no alimentar polèmiques. "Algun dia prendrem mal", va dir el llavors tècnic blaugrana quan es va produir l'episodi del dit a l'ull de José Mourinho a Tito Vilanova. Durant més de deu partits, al Santiago Bernabéu hi va haver una pancarta que feia referència a l'agressió del portuguès: "Tu dedo nos señala el camino". La pancarta de la penya 'La clásica' no es va treure fins al mateix dia que el Barça va visitar Madrid, uns minuts abans de l'inici del duel, i a petició de la comitiva culer.
Al Barça eviten parlar d'un canvi de criteri, i la versió oficial és que és natural portar aquest tema a Antiviolència, perquè són comentaris que poden incitar a la violència. Aquest dijous la Comissió d'Antiviolència es reunirà, i encara no se sap si tractarà la petició del Barça per obrir expedient als dos exjugadors madridistes.