Vic acull la primera Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible

La proposta, sorgida arran de la fusió de propostes firals vigatanes compromeses amb la sostenibilitat, reunirà més de 50 expositors del sector de l’autoconsum elèctric, la bioenergia i la bioconstrucció

Imatge d’una edició precedent a Vic d’una fira d’energies renovables
12/02/2022
3 min

Les empreses i els professionals relacionats amb el món de la producció d’energia sostenible i la bioconstrucció, així com també particulars i estudiants interessats en aquests àmbits, tenen una nova cita per marcar al calendari. Es tracta de la primera edició de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS), que està organitzada per l’Ajuntament de Vic i tindrà lloc del 17 al 19 de febrer al recinte firal El Sucre de Vic. La proposta és el resultat de la fusió de diversos esdeveniments firals relacionats amb el sector que ja se celebraven a la capital osonenca: la Fira de la Biomassa, el Saló del Biogàs, la Fira de l’Autoconsum Elèctric i la Fira de la Fusta Constructiva.

Així, durant tres dies, la FECS es convertirà en el punt de referència en el qual es podran descobrir l’actualitat, les darreres novetats, les empreses i els projectes que hi ha en aquests sectors, cada vegada més rellevants i que són de vital importància per al planeta.  

El recinte Firal El Sucre, a Vic

En aquest sentit, la nova cita buscarà promocionar l’ús d’energies renovables, així com la utilització de tècniques de construcció i rehabilitació que són sostenibles. La manera com construïm va lligada als requeriments energètics de les edificacions i, per tant, al disseny de les instal·lacions de producció d’energia sostenible. D’aquesta manera, es fomenta que la construcció d’edificis i les seves instal·lacions siguin al màxim de sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. 

Una placa solar. L'autoconsum elèctric és un dels elements centrals de la FECS

Tres grans àrees

En aquesta seva primera edició, la FECS omplirà el recinte firal El Sucre amb més de 50 expositors i en dividirà l’espai en tres grans àrees. La primera, amb fabricants, instal·ladors, distribuïdors, comercialitzadores, enginyeries i consultories relacionades amb l’autoconsum elèctric; la segona, amb empreses relacionades amb la biomassa i la gestió forestal, i la tercera, dedicada als professionals del sector de la bioconstrucció, que estan especialitzats en cases passives, en fusta constructiva, en assessoraments tècnics i arquitectònics i en nous materials de bioconstrucció, entre d’altres.  

Cabassos amb diversos materials orgànics a partir dels quals es pot generar biomassa

Jornades tècniques amb una setantena de ponents

A banda de l’espai expositiu, la fira comptarà amb activitats paral·leles com unes jornades tècniques, que tindran lloc durant cada un dels tres dies i on hi participaran una setantena de ponents

També hi haurà un espai de presentacions comercials per part de les empreses expositores, dues exposicions relacionades amb la bioconstrucció, visites guiades i un taller de bioconstrucció especialment pensat per a les escoles, així com una innovadora instal·lació de mapping interactiu per aprendre sobre la biomassa forestal. A més, l’escola Orígens oferirà un taller sobre envans de bioconstrucció, amb inscripció prèvia.

Per altra banda, en el marc de la fira també se celebraran les Jornades de la Fusta Constructiva, que consistiran en ponències i formacions i en el muntatge del pont Arcuato, un disseny que va fer Leonardo da Vinci amb la premissa de salvar el màxim de distància amb l’estructura més resistent i el mínim nombre d’elements de construcció possible.

La biomassa és un element que va a l'alça en diversos sectors i activitats
Un 'mapping' interactiu sobre la biomassa

¿Sabies que de matèries orgàniques com les estelles, la llenya o el pèl·let se’n pot produir energia verda que sigui alternativa als combustibles fòssils? Per tal de divulgar els beneficis de l’ús energètic de la biomassa forestal, la  FECS acollirà un mapping interactiu que permetrà als visitants conèixer nous detalls al voltant de la gestió dels boscos, les instal·lacions de biomassa, la producció de matèria primera i els avantatges que comporta per al canvi climàtic i l’economia circular. Una manera ben diferent i divertida d’aprendre! 

stats