Arran de la bona acollida de l’exposició immersiva Symphony, la Fundació ”la Caixa” torna a apostar per apropar la música clàssica a un públic més ampli gràcies a la realitat virtual. Durant aquesta temporada s’estrenarà la nova experiència El Bolero de Ravel, també en realitat virtual, que es podrà viure a CaixaForum Barcelona.
Un viatge al cor de l’art i de la ciència
La Fundació ”la Caixa” presenta les propostes de CaixaForum i Cosmocaixa per a la temporada 2022-2023
La Fundació "la Caixa" ha presentat la seva programació cultural per a la temporada 2022-2023, que convida el públic a viatjar al cor de l’arqueologia, l’art, la ciència, la fotografia, el còmic i el cinema amb propostes en col·laboració amb grans institucions internacionals, com el British Museum, el Science Museum de Londres i el Museum of Science de Boston.
Una temporada que transcorrerà sota el lema "Creiem en la cultura. Creixem en la cultura" i que inclou una trentena d’exposicions –que es podran visitar als centres CaixaForum i al Museu de la Ciència CosmoCaixa–, 4.000 activitats i 8 mostres que viatjaran per més de 80 ciutats d’Espanya i Portugal. Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, apunta que la nova programació "proposa un recorregut que uneix art i ciència amb 38 títols expositius de primer ordre. En consonància amb la programació dels últims anys, continuarem treballant en la divulgació cultural i científica de forma transversal i complementària. Per a nosaltres, la cultura és una eina de transformació i d’integració social i els nostres centres són punts de trobada oberts a la ciutadania que afavoreixen la reflexió i el diàleg per avançar en una idea que ens sembla fonamental: entendre el món que habitem".
De Goya a Pixar
Les novetats principals de la temporada es concreten en 10 estrenes expositives que s’obren a múltiples formes d’expressió artística a través del cinema, la fotografia o la música. Cinc d’aquestes es duran a terme en col·laboració amb grans institucions nacionals i internacionals. A banda, es posaran en marxa tres iniciatives culturals de primer ordre: el llançament de la nova plataforma digital CaixaForum+, la guia interactiva de la Sala Univers i el Bosc Inundat del Museu de la Ciència CosmoCaixa i el Bosc Vertical de CaixaForum Barcelona.
Entre les estrenes expositives, destaca El segle del retrat. La imatge de la societat del segle XIX, amb grans obres procedents del Museo Nacional del Prado. CaixaForum Barcelona estrenarà aquesta exposició, que serà la primera dedicada al retrat del segle XIX a Espanya i constituirà un viatge en el temps per explorar totes les facetes del retrat: des del retrat com a símbol de poder fins al retrat com a fenomen social. En la mostra s’hi podran veure obres de Francisco de Goya, Federico de Madrazo, Joaquim Sorolla o Ignacio Zuloaga.
Una altra gran estrena és la mostra que ens permetrà apropar-nos als personatges memorables dissenyats per Pixar. Rere els protagonistes de les pel·lícules d’animació hi ha un llarg procés en què la creativitat es barreja de manera indispensable amb la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques, com explica La ciència de Pixar. Aquesta mostra interactiva, que s’estrenarà al Museu de la Ciència CosmoCaixa, està desenvolupada pel Museum of Science de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios. L’exposició permetrà als visitants dotar de moviment les figures de clàssics de Pixar, projectar brillantors i ombres, i treballar en la creació de mons virtuals en 3D.
La fotografia serà també protagonista amb tres estrenes aquesta temporada. Una d’elles, Visions expandides. Fotografia i experimentació, resultat de la tercera col·laboració amb el Centre Pompidou. La mostra recorre la història de la fotografia experimental des de principis del segle XX fins avui a través de més de 260 obres. A través de sis seccions temàtiques exposa obres d’artistes com Man Ray, Dora Maar, Wolfgang Tillmans o Barbara Morgan.
A final d’any, CaixaForum Barcelona inaugurarà el Bosc Vertical, una gran porta verda de més de 500 m2 que connectarà la muntanya de Montjuïc amb Barcelona unint natura i ciutat. En aquest espai, que commemorarà el 20è aniversari del centre cultural de la capital catalana, hi conviuran 15 arbres de grans dimensions en suspensió i 22.000 plantes. Així doncs, 40 espècies diferents aproparan el món vegetal a la ciutadania des d’una òptica mai vista fins ara i serviran de refugi per als ocells i altres pol·linitzadors beneficiosos per al planeta. Emplaçat a l’antiga paret del Palau de la Metal·lúrgia, al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona, el Bosc Vertical serà una obra d’art viva que convidarà a renaturalitzar la ciutat.
La temporada també convida a introduir-se en les col·leccions privades d’una desena de grans artistes de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”. Déus, mags i savis permetrà gaudir a CaixaForum Barcelona i CaixaForum Madrid dels objectes més personals dels artistes Rosa Amorós, Miquel Barceló, Joan Miró o Antoni Tàpies. Els visitants podran descobrir la petjada que han deixat aquests objectes, molts dels quals s’han mantingut fins ara en l’àmbit privat, en la producció creativa dels artistes.
Innovació i sostenibilitat
Abans que acabi l’any arribarà un dels plats forts de la temporada amb el llançament de CaixaForum+, plataforma que neix amb l’objectiu de portar l’experiència CaixaForum al món virtual i acostar la cultura i la ciència a nous sectors de públic allunyats dels centres físics. Es tracta d’una plataforma de continguts de vídeo i àudio que es podrà gaudir tant en dispositius mòbils com en tauletes, ordinadors o televisors. Les temàtiques inclouran des de la música, la literatura, el cinema, l’arquitectura i les arts visuals, plàstiques i escèniques, fins a la història i el pensament o la divulgació de les ciències de la vida i les ciències físiques. El públic trobarà documentals, sèries, concerts, podcasts, entrevistes, videoart, òperes i un llarg etcètera entre els més de 120 projectes que nodriran la plataforma amb més de 1.200 càpsules de continguts el primer any, més de la meitat de les quals seran estrenes de produccions pròpies i coproduccions amb institucions internacionals de primer nivell.
- CaixaForum Barcelona 'Cinema i moda. Per Jean Paul Gaultier'. Fins al 23 d’octubre de 2022 'Digerir el món on és'. Fins al 30 d’octubre de 2022 'Còmic. Somnis i història'. Setembre del 2022 - gener del 2023 'Déus, mags i savis'. Novembre del 2022 - abril del 2023 'Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides'. Novembre del 2022 - març del 2023 'El segle del retrat. La imatge de la societat del segle XIX'. Febrer-juny del 2023 'Alex Reynolds'. Maig-agost del 2023 'Visions expandides. Fotografia i experimentació'. Abril-agost del 2023 'La imatge humana. Art, identitats i simbolisme'. Juliol-octubre del 2023 'Symphony. Un viatge al cor de la música'. Exposició permanent 'El Bolero de Ravel'. Desembre del 2022
- CaixaForum Girona 'Cartells de la vida moderna. Els orígens de l’art publicitari'. Setembre del 2022 - febrer del 2023 'Talking Brains. Programats per parlar'. Març-agost del 2023
- CaixaForum Tarragona 'Miralls. Dins i fora de la realitat'. Setembre del 2022 - febrer del 2023 'Cartells de la vida moderna. Els orígens de l’art publicitari'. Març-juliol del 2023
- CaixaForum Lleida 'Pixar. Construint personatges'. Setembre del 2022 - gener del 2023 'Faraó. Rei d’Egipte'. Març-juliol del 2023
- Museu de la Ciència. CosmoCaixa Barcelona 'El Sol. Vivint amb la nostra estrella'. Fins al 8 de gener de 2023 'Els colors del món'. Febrer-abril del 2023 'La ciència de Pixar'. Maig-setembre del 2023 'Nanocosmos de Michael Benson. La realitat oculta a l’ull humà'. A partir del juny del 2023