La Facultat de Medicina de la UVic-UCC obre les portes
Es posa en marxa el mes de setembre amb una decidida vocació internacional i un model pedagògic innovador
La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya és un pas endavant molt important per a les ciutats de Vic i Manresa i per al conjunt de la Catalunya Central. Neix amb una decidida vocació internacional i un model pedagògic innovador, i es posarà en funcionament al mes de setembre. La Facultat començarà amb 80 alumnes repartits en dos grups que rebran classes en català, castellà i anglès. En els dos primers cursos, el grau s’impartirà al Campus UVic i es faran activitats de simulació a UManresa. A partir del tercer curs, hi haurà dues unitats docents, una a Vic i una a Manresa.
Els dos objectius primordials de la Facultat són la formació de metges i metgesses des d’un enfocament generalista basat en els principis del professionalisme mèdic i la innovació docent. Es tracta d’un model pedagògic innovador que situa el pacient al centre del procés de formació.
Programa de beques propi
El model de finançament dels estudis serà privat, però comptarà amb un programa de beques propi que garanteixi l’accés a les persones amb menys recursos. Els alumnes hi accediran per la via de la Preinscripció Universitària de Catalunya.
Les àrees de coneixement vinculades al món de la salut i el benestar de les persones són un dels eixos centrals de la UVic-UCC. Actualment, la institució ofereix estudis de Salut (Infermeria, Fisioteràpia, Nutrició Humana i Dietètica i Teràpia Ocupacional), Psicologia i Biociències repartits en dues facultats del campus de Vic: Ciències de la Salut i el Benestar i Ciències i Tecnologia, i Infermeria, Fisioteràpia i Podologia a la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa.
Els estudis de Ciències de la Salut de la universitat tenen una llarga trajectòria als dos campus i es tradueixen en la disponibilitat d’instal·lacions docents que ja permeten la docència en aquest àmbit. A més, es disposa de la Clínica Universitària a Manresa, preparada tant per a l’activitat assistencial com per a la docent, ja que disposa d’espais per a la simulació clínica amb equips d’alta complexitat tecnològica i personal preparat per fer-ne un aprofitament docent molt eficient.
La UVic-UCC compta amb unes àrees de recerca de l’àmbit de salut i social molt consistents agrupades en el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, coordinat per l’exconsellera Marina Geli. Del centre en depenen la Càtedra de Cures Pal·liatives, del doctor Xavier Gómez-Batiste; la de TIC i Salut, del doctor Francesc García Cuyàs; la de Sida i Malalties Relacionades, liderada pel doctor Bonaventura Clotet; la Càtedra de Bioètica Víctor Grífols, dirigida per les doctores Victòria Camps i Núria Terribas, o la Càtedra d’Innovació i Gestió en Serveis de Salut.
Col·laboració del territori
L’aposta per la salut de la universitat compta amb l’estreta col·laboració del teixit assistencial del territori. D’aquesta manera, la UVic-UCC disposa de centres de referència en l’àmbit sanitari per desenvolupar-hi part de la formació i de les pràctiques associades als estudis de Salut o Psicologia. L’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital de la Santa Creu, la Clínica de Vic, el Centre de Salut Mental d’Osona, la Fundació Althaia i la Fundació Sociosanitària de Manresa, o els hospitals de Campdevànol, Manlleu, Olot i Puigcerdà, entre d’altres, són alguns dels equipaments del territori que ja col·laboren amb la UVic-UCC per garantir la formació integral dels estudiants.
La tecnologia al servei de la salut
Amb la posada en marxa del grau en Medicina, que ofereix una atenció centrada en les persones i la comunitat, s’obre un ampli ventall de possibilitats de col·laboració amb el grau en Enginyeria Biomèdica de la UVic en àmbits com la monitorització de l’estat de salut de les persones a través de 'wearables' i el tractament del 'big data' derivat d’aquests dispositius, o el desenvolupament i integració de sistemes intel·ligents de suport a la decisió en la pràctica clínica.
Si l’estudiant s’orienta cap a l’ús de la tecnologia en l’àmbit clínic, el grau en Enginyeria Biomèdica dona resposta a les seves inquietuds. La formació de l’enginyer biomèdic integra vessants tecnològics que el grau de Medicina, que té una vocació fonamentalment assistencial, no inclou. Els dos perfils són complementaris.