La UGTT crida a la vaga general a Tunísia en plena crisi del govern islamista
Ennahda desautoritza el seu primer ministre i rebutja la formació d'un govern tecnocràtic després de l'assassinat d'un líder de l'esquerra
BarcelonaEl govern islamista de Tunísia viu la seva pitjor crisi des que va arribar al poder, després de les primeres eleccions democràtiques de la història del país. La Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT), la principal central sindical, ha anunciat aquest dijous que secundarà la vaga general convocada pels partits de l'oposició arran de l'assassinat de Choukri Belaïd, dirigent del Front Popular. Un desconegut li va disparar dos trets ahir, quan sortia de casa per anar a la feina. La vaga està convocada per demà, coincidint amb l'enterrament del dirigent assassinat.
Els sindicats d'avocats, al qual pertanyia la víctima, i els magistrats ja s'han posat en vaga aquest dijous, i també els professors de la universitat de Mandouba, la més gran del país, a la perifèria de Tunis.
L'assassinat ha desencadenat una onada de protestes arreu de Tunísia, davant la qual el primer ministre islamista, Hamadi Jabali, va respondre dimecres amb l'anunci de la dissolució del govern i la formació d'un executiu tecnocràtic amb poders limitats fins a la celebració d'eleccions anticipades. Aquest dijous, el seu partit ha reaccionat desacreditant-lo: "El primer ministre no va demanar l'opinió del seu partit", ha declarat el vicepresident d'Ennahda, Abdelhamid Jelassi. "Pensem que Tunísia necessita un govern polític i continuarem les converses amb altres partits per a la formació d'un govern de coalició".
L'assassinat de Belaïd va arribar en un moment de màxima debilitat per al govern tripartit de Tunísia (conegut com la 'troica'), on Ennahda, la primera força, té el suport de dos partits laics: el moderat Congrés per a la República, del president Moncef Marzouki, i els socialdemòcrates d'Ettakatol. Els tres partits fa mesos que mantenen una forta disputa sobre la composició de l'executiu, centrada en els titulars de Justícia i Exteriors, el segon dels quals està implicat en un escàndol de corrupció.