El Munic té 18 anys i és de Sabadell. És el petit de tres germans en una família amb arrels a Gàmbia que, malgrat la precarietat en què es trobava, ha pogut tirar endavant gràcies a l’esforç de la mare. A l’esforç de la mare i a l’ajuda de Ludo Margarida Bedós. L’entitat de suport a l’infant de la cocapital vallesana és una de les més de 400 amb què col·labora Fundació "la Caixa" en el marc del programa CaixaProinfància.
Els camins de vida que s’estan podent traçar en Munic i els seus dos germans, la Fatou i l’Ismael, són tres exemples. En els seus 14 anys d’existència, des de l’inici del programa el 2007, CaixaProinfància ha acompanyat un total de 330.780 nens i nenes (191.282 famílies) en situació de vulnerabilitat, amb l’objectiu de trencar el cercle de la pobresa hereditària garantint que els infants puguin accedir a oportunitats educatives de qualitat. És a dir, no només oferint-los atenció, sinó promocionant-ne l’autonomia com a persones.
Com va concloure l’informe de la Fundació Jaume Bofill del 2011 Educació i mobilitat social a Catalunya, "l’educació determina la posició social i és el factor clau per democratitzar les oportunitats i reduir en un 50% la rigidesa social". Més encara: "El factor origen de classe només resulta determinant per als que no han cursat estudis o no han superat els nivells d’EGB-ESO".
CaixaProinfància és un programa dirigit a famílies amb nens i nenes d’entre 0 i 18 anys en situació de pobresa i exclusió social, que impulsa accions de transformació per facilitar el desenvolupament tant d’aquests nens i nenes com de les seves famílies. Ajudar-los a que es generin oportunitats de futur és l’autèntic èxit. I fer-ho impulsant moviments en xarxa (180 xarxes establertes a Espanya i 6 més a Portugal) és una autèntica innovació social al fer efectiu un model relacional. Perquè quan l’escola, els serveis socials i les entitats socials treballen juntes l’impacte de l’acció socioeducativa es multiplica.
La situació pandèmica, a més, converteix en més necessàries que mai aquestes actuacions. Només en el 2020 el programa CaixaProinfància ha atès un 18% (58.841) de totes els nens i nenes atesos durant 14 anys, els més de 330.000 abans mencionats.
Quins serveis ofereix CaixaProinfància
- Reforç educatiu Atenció logopèdica, atenció psicomotriu, aula oberta, grups d’estudi assistit, reforç individual, equipament escolar
- Oci i temps lliure Centres oberts, campaments i activitats d’estiu
- Suport educatiu familiar Espais familiars de 0-3 anys, tallers educatius familiars, atenció integral a mares i filles i fills víctimes de violència de gènere
- Atenció psicoterapèutica personal i familiar Atenció psicosocial personalitzada, atenció terapèutica amb famílies, tallers terapèutics grupals
- Promoció de la salut Alimentació i higiene infantil, ulleres i audiòfons
Els reptes de CaixaProinfància
- Consolidar la feina en xarxa en tots els territoris, molt especialment la col·laboració entre centres educatius, serveis socials i entitats.
- Integrar més actors i recursos de cada comunitat a l’experiència de feina en xarxa territorial.
- Connectar les famílies del programa amb recursos laborals que permetin reduir la seva vulnerabilitat i millorar la seva autonomia.
- Ampliar i diversificar la cartera de serveis que ofereix el programa.
- Estendre la formació de competències parentals.
- Enfortir l’avaluació de resultats d’impacte del programa.
- Facilitar la transferència del model a altres contextos en què pugui ser útil i en els quals el programa no hi sigui present.