Per què la transició energètica et pot ajudar en el creixement de la teva empresa
Les companyies que aposten per descarbonitzar la seva activitat no només estalvien en la factura energètica, sinó que fan augmentar la seva rendibilitat i reputació i, per tant, adopten una posició estratègica per obrir-se a nous mercats i afrontar noves oportunitats
En un entorn en contínua evolució com l'actual, les empreses s'enfronten a un desafiament triple: la digitalització, la globalització i la descarbonització de la seva activitat. No és cap secret que, per complir els objectius de desenvolupament sostenible que les Nacions Unides ha fixat per al 2030, totes han d'adoptar una estratègia sostenible al si del negoci, que abasti la totalitat dels processos, especialment els de caràcter industrial, responsables d'un bon gruix d'emissions de CO₂ a l'atmosfera.
Per sort, les que ja han iniciat la carrera cap a la descarbonització són moltes, fins al punt que, el 2023, gairebé el 30% del nou finançament emès a llarg termini pel BBVA es va destinar a projectes empresarials sostenibles. L'any passat, l'entitat va mobilitzar a Espanya gairebé 30.000 milions d'euros en negoci sostenible, una aposta que sobretot es va posar de manifest a les pimes, en què el finançament de l'entitat destinat a aquests projectes es va duplicar respecte de l'any 2022.
Càlcul i compensació d'emissions
Les empreses tenen un gran repte, però també l'oportunitat de marcar la diferència en un entorn altament competitiu. I és que quan una companyia aposta per l'eficiència energètica no implica només comprometre's amb la transició cap a un món més verd, inclusiu i just, sinó que també pot suposar un estalvi de costos i una font d'oportunitats per al negoci. Tal com subratllen des del BBVA, a través d'inversions com la renovació dels seus equips de producció, la implantació d'instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic i l'adopció de pràctiques de gestió energètica avançades, "les empreses poden reduir significativament la despesa energètica i millorar-ne la rendibilitat".
De fet, el BBVA fa anys que acompanya les empreses en la seva transició energètica. Ho fa a través de finançament, però també amb solucions digitals i un equip especialitzat per ajudar els clients a assolir els seus objectius. Sense anar més lluny, l'entitat va ser pionera llançant una aplicació que permet a empreses i particulars no només mesurar la petjada ambiental de les seves activitats diàries, de carboni i hídrica, sinó també implementar mesures, verificar les millores aconseguides i proporcionar mecanismes de compensació en els casos que sigui necessari.
Inversió en 'cleantech'
La península Ibèrica es posiciona a l'avantguarda de la revolució de les tecnologies netes o tecnologia neta a Europa. Un sector que s'estima que crearà 2,65 milions de nous llocs de treball i mobilitzarà 150.000 milions d'euros d'inversió a la regió fins al 2030. Així ho revela un informe liderat pel BBVA i Cleantech for Iberia, coalició que impulsa el potencial d'Espanya i Portugal com a centre d'energia i tecnologies netes de la Unió Europea.
Conscient que les cleantech o tecnologies netes són primordials per descarbonitzar l'economia, el BBVA hi està redoblant finançament i inversió, especialment en hidrogen i biocombustibles, emmagatzematge d'energia, mobilitat i tecnologies de captura de carboni. Per tancar el cercle, l'entitat fomenta accions de divulgació i reconeix les pràctiques sostenibles que tenen lloc al si del sector, amb guardons com els Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles, que al llarg de les seves cinc edicions han reconegut un total de 46 pimes i autònoms que treballen per generar un impacte positiu al seu entorn.
Un dels sectors econòmics que més clarament està demostrant el seu potencial pel que fa a la descarbonització és l'agroalimentari. No en va es tracta d'un sector cada cop més tecnificat i amb més idees innovadores pel que fa als seus productes, processos i models de negoci. En alguns àmbits com el regadiu o el maneig de bestiar tant intensiu com extensiu, aquesta digitalització s'està produint de manera accelerada i cada cop més rellevant. Un desplegament al qual el BBVA també ha volgut contribuir dissenyant eines que faciliten aquesta digitalització en activitats com el control del reg, la gestió del bestiar i de les pastures o la reducció de la petjada de carboni.