La necessària transició energètica

Rècord a la Setmana Europea de la Mobilitat: prop de 250 activitats i 323 municipis adherits

Amb el lema 'Compartim l'espai públic', els municipis catalans han organitzat més caminades, bicicletades, tallers i exposicions que mai. L'objectiu: promoure desplaçaments més sostenibles, segurs i saludables.

A Vilafranca del Penedès, un taller per convertir un palet de fusta en un aparcament per a bicicletes. A Lleida, una pedalada popular. A Mollet del Vallès, una activitat per fer cistelles de cartró per a bicis i patinets. Aquestes són només tres de les activitats que aquesta setmana han omplert la geografia catalana de propostes en un any de rècord per a la Setmana Europea de la Mobilitat. Se celebra des del 2002, però mai hi havia hagut tants municipis i tantes activitats registrades a Catalunya com enguany. Aquest 2024 s'hi han adherit 323 pobles i ciutats, que han farcit les agendes de la ciutadania amb prop de 250 activitats per convidar-la a avançar cap a una mobilitat més sostenible, segura i saludable.

"Aquestes xifres evidencien l'alt grau de compromís de Catalunya i del govern de la Generalitat amb la sostenibilitat i amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat", assegurava just fa una setmana Manel Nadal, secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat de Catalunya. Les bones sensacions s'han confirmat al llarg dels set dies. Des de dilluns passat municipis d'arreu de Catalunya s'han bolcat en la campanya amb activitats de tota mena: des de caminades i bicicletades fins a exposicions i tallers familiars sobre eficiència energètica. "És una forma de fomentar la mobilitat activa, com ara anar en bicicleta o desplaçar-se a peu sempre que sigui possible", insistia Nadal.

Cargando
No hay anuncios

Cap a la mobilitat neta

Enguany l'edició ha escampat pel país el lema "Compartim l'espai públic", amb l'objectiu de promoure la intermodalitat i animar tothom a moure's d'una manera més sostenible i, de retruc, més saludable i respectuosa amb el medi ambient. "Any rere any la campanya ens permet continuar avançant en la descarbonització, la promoció del transport públic i la lluita contra el canvi climàtic", ha sintetitzat el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, aquesta és l'administració encarregada d'impulsar la iniciativa arreu del país. Per fer-ho, aquest 2024 ha tornat a posar a disposició dels ajuntaments un catàleg d’activitats amb indicacions per organitzar desenes d'activitats. El document ho ha posat fàcil a les administracions que s'hi han adherit: incloïa les previsions econòmiques, els recursos necessaris, recomanacions i propostes per desenvolupar i difondre cada activitat. A banda, aquest any també s’ha dissenyat un catàleg específic d’activitats per a centres escolars.

Com en els darrers anys, la Setmana Europea de la Mobilitat es tanca amb el Dia Sense Cotxe, que se celebra avui en diversos municipis catalans, amb talls de trànsit i activitats de conscienciació al carrer. La iniciativa dura tan sols unes hores, però el missatge de la Setmana Europea de la Mobilitat ha calat tan fondo que 127 ajuntaments han implantat mesures permanents de mobilitat sostenible, com ara carrils bici, camins escolars o la conversió de carrers en zones de vianants.

Cargando
No hay anuncios

A banda de totes aquestes propostes, la Generalitat ha organitzat l'activitat Quin soroll que fem a les ciutats de Lleida, Girona i Tarragona. Les persones participants han escollit dos punts de la ciutat per mesurar el nombre de decibels amb un sonòmetre. Després, entre totes, han pogut plantejar mesures per reduir el soroll.

4 projectes que van més enllà de la Setmana Europea de la Mobilitat

La promoció de la mobilitat sostenible i neta no se circumscriu únicament als set dies que dura la Setmana Europea de la Mobilitat. Durant tot l'any diverses iniciatives amb la col·laboració de la Generalitat conviden la ciutadania a desplaçar-se sense contaminar.

  • Estratègia catalana de la bicicleta 2025. Amb el lema "Unim forces per una Catalunya pedalable i pedalada", és el document que estableix les eines de planificació, desenvolupament, promoció i formació per impulsar l'ús de la bicicleta com a mode de transport de la ciutadania en el seu dia a dia.


  • Pla estratègic de mobilitat i gènere. Inclou 43 mesures per erradicar les situacions de violències masclistes i LGBTI-fòbiques que es produeixen a l’espai públic i en el transport públic.


  1. Estratègia catalana dels vianants. Recull més de 90 accions classificades en 10 eixos estratègics per incrementar la mobilitat a peu, activa, saludable i segura.


  1. Bicifeina: aire més net, menys soroll. És un projecte que vol incrementar l'ús de la bicicleta en la mobilitat obligada del domicili a la feina, centrat en el personal de la Generalitat de Catalunya.