La necessària transició energètica

L'ecoedició, l'edició sostenible

L'ecoedició és una pràctica innovadora que es basa en el càlcul, la minimització i la comunicació de l’impacte ambiental dels llibres que s'editen en paper

Qualsevol acció que fem en el nostre dia a dia deixa una petjada ecològica, més o menys intensa. De vegades, també en accions ben petites, com ara obrir un llibre. En aquest cas, la petjada ha deixat marca abans que en llegim les primeres línies, ja que editar i imprimir un llibre comporta tot un procés que, segons com es faci, generarà més o menys contaminació o desgast ambiental. En aquest sentit, el món editorial està fent passos per contribuir a la sostenibilitat a través de l'ecoedició.

L'ecoedició consisteix en calcular, minimitzar i comunicar l’impacte ambiental dels llibres. "Nosaltres pensem que el llibre verd no existeix, perquè és un producte que sorgeix a partir d'un procés industrial, el de la impressió, però també pensem que ha de ser el menys impactant possible", explica Laia Figueras, directora de l'Institut d'Ecoedició de Catalunya, entitat que atorga el Certificat de Llibre Ecoeditat.

Cargando
No hay anuncios

Entre tots els impactes, n'hi ha tres que l’Institut de l’Ecoedició té en compte especialment a l'hora d'atorgar aquest segell. El primer, si el paper és certificat FSC o reciclat. "El 99% de la matèria primera del llibre és el paper. Per tant, qualsevol decisió que influeixi en la seva tria és la més important. S'apunta que les tintes vegetals són molt millors que les minerals, i és així perquè són menys impactants, però pel que fa al percentatge del cicle de vida del llibre, la seva elecció no afecta tant com ho fa la del paper", especifica Figueras. De fet, de moment, la tria de tintes no és un requisit indispensable per obtenir aquest certificat.

El segon criteri és la impressió, ja que el segell de l'Institut ha de poder certificar que aquell llibre ha estat imprès localment, és a dir, en el seu lloc de distribució. "Tenim calculat que imprimir, per exemple, a la Xina o a l'Europa de l'Est pot arribar a multiplicar per 800 la petjada ambiental del llibre en qüestió". I el tercer requisit que es demana és que el llibre porti la seva motxilla ecològica. "En el nostre cas, l'obtenim a partir de la calculadora ambiental bookDAPer, que analitza l'impacte ambiental del llibre a partir de cinc criteris: les emissions de carboni, el consum d'aigua, el residu general, les matèries primeres consumides i el consum energètic". Aquesta calculadora ambiental permet prendre les millors decisions per reduir l’impacte ambiental del llibre i promou pràctiques més sostenibles.

Cargando
No hay anuncios

L'Institut d'Ecoedició de Catalunya es va crear el 2012 i està format per socis de serveis –Pol·len Edicions i Editorial Comanegra– i socis col·laboradors que es beneficien de la certificació i dels serveis que ofereix, com ara investigar, consensuar, assessorar, verificar i difondre aquesta manera de publicar llibres. I, de la mà del Centre Tecnològic Leitat, fa dotze anys que investiguen sobre l'ecoedició. "La gran majoria d'editorials que aposten per l'ecoedició són petites o mitjanes. Recentment, també s'hi ha sumat Penguin Random House, una editorial gran que aposta per la reducció de l'impacte ambiental. De fet, ara estem adaptant la bookDAPer per poder absorbir la seva producció i fer aquests càlculs ambientals de manera més automatitzada. Cal dir que també cada vegada més impremtes se sumen a l'ecoedició", explica Figueras.

En el cas de les editorials que es van sumar al projecte de l'Institut d'Ecoedició de Catalunya, hi ha Pol·len Edicions, que va néixer com a segell editorial de la impremta El Tinter. "Va ser la que va començar amb la preocupació ambiental en les arts gràfiques. La impremta necessitava experimentar la reducció dels impactes ambientals i va crear Pol·len Edicions com a laboratori. El nostre primer llibre va ser Els secrets de l'ecoedició", explica Jordi Panyella, editor a Pol·len Edicions.

Cargando
No hay anuncios

Panyella recorda que Pol·len ja va néixer amb aquest sistema de càlcul i minimització dels impactes com a manera de treballar, tot i que la impremta va haver de canviar alguns processos. "Com que es volien reduir els impactes i això vol dir, en part, reduir els consums, es va generar un estalvi econòmic molt interessant", assenyala. Alhora, Panyella també apunta que, des del seu punt de vista, no entenen cap empresa, col·lectiu o entitat que no incorpori el seu balanç ambiental en la seva tasca, i subratlla la necessitat d'apostar-hi més d'acord amb dues premisses. "La primera és que l'ecoedició ha de servir com a espai de trobada de pràctiques de minimització, i la segona és que tot l'ecosistema del llibre hi ha de participar. La responsabilitat primordial és de les editorials i de les impremtes, que som les que decidim què i com s'imprimeix".