La necessària transició energètica

L’aliat perfecte per implementar una bona transició energètica

GMS Internacional accentua la seva vocació internacional i la integració de serveis

Redacció
4 min
Els assajos de carga de pilots són una eina fonamental pel disseny d’instal.lacions fotovoltaiques.

BarcelonaGMS Internacional, una empresa especialitzada en disseny civil i anàlisi de riscos de projectes fotovoltaics i eòlics, es va unir al mes de juliol a Renalfa SP, un grup empresarial europeu de desenvolupament i construcció de parcs fotovoltaics, eòlics, d’emmagatzematge i d’hidrogen, present a tot Europa. “Nosaltres treballem internacionalment des de fa 18 anys, però amb aquesta aliança estratègica augmentem les nostres capacitats i ens acostem encara més als clients europeus, tot accedint a nous recursos del grup en diferents països. Renalfa SP té presència a tot Europa i és una referència pel que fa a energies renovables, tant eòlica com fotovoltaica, recàrrega i bateria”, explica a l’ARA Juan Pablo Singer, CEO de GMS Internacional.

Aquesta empresa catalana presta servei a empreses que són inversores en projectes d’energies renovables, principalment fotovoltaica, però també eòlica i d’emmagatzematge. "Les nostres especialitats tècniques són els estudis geològics i geotècnics, hidrològics i hidràulics, ambientals i topogràfics. A banda, hem creat fa pocs anys un departament per al disseny civil, al qual hem incorporat diversos enginyers civils i hidràulics especialistes en fotovoltaica i eòlica”, argumenta. I afegeix que l'objectiu és "integrar tots els nostres serveis dins del mateix negoci perquè això simplifica molt la seva gestió i és un valor afegit que als clients els resulta molt pràctic, perquè només amb una empresa poden controlar el procés durant tot el cicle de vida d’una infraestructura".

La falta de realització d'estudis adequats pot provocar sobrecostos.

Un dels exemples el trobem a Itàlia, on GMS Internacional està acabant el disseny d’una planta de 175 megues. Projectes d’Irlanda o la República Dominicana també han requerit els seus serveis. Després de la gradual baixada dels costos dels components d'un parc fotovoltaic, el disseny civil s'ha convertit en l'últim bastió i objectiu fonamental per a la rendibilitat i durabilitat dels projectes. “Nosaltres hem accentuat la nostra aposta per l’energia eòlica. Ara hem fet un estudi geotècnic i geofísic d’un camp eòlic a la Província de Tarragona i recentment vam fer uns estudis similars per a un projecte híbrid fotovoltaic i eòlic al nord de Xile”, assegura Singer, un geòleg nascut a l'Argentina que viu a Catalunya des de ben petit.

GMS Internacional ha inaugurat recentment un laboratori d’assajos a Montcada i Reixac, que compta amb uns 450 metres quadrats. “Allí hi hem posat tant l’equip tècnic de geologia i geotècnia, com el laboratori de mecànica de sòls. La nostra projecció immediata és adquirir una hincadora pròpia per fer assajos de càrrega de pilots (pull-out tests). Això ens permetrà ser més àgils i oferir aquests serveis de manera més econòmica”, avança el CEO de GMS Internacional. A més, l’empresa té una oficina d’enginyeria al barri de Sant Andreu (Barcelona).

Gràcies a l’acord amb Renalfa SP, l’empresa ultima la seva expansió i internacionalització. “Tenim pensat obrir diferents oficines estratègiques a Europa. Era un procés que ja havíem iniciat, però ara l’accentuarem amb un pulmó financer superior”, reconeix Singer. Senegal, Finlàndia, Suècia, Alemanya, Xile o Mèxic són alguns dels països on GMS Internacional té projectes en marxa. Les normatives de cada país són diferents i això complica el procés. “És un dels temes que has de conèixer molt bé. Hi ha moltes barres d’accés. No només pel que fa a la construcció en si, sinó també perquè els requisits dels estudis són diferents. Cada país demana uns permisos i unes particularitats diferents. Els dissenys també tenen característiques i normatives particulars”, reconeix Singer.

Una avaluació detallada permet identificar possibles problemes que podrien sorgir durant el disseny, la construcció i l'operació dels projectes.

GMS Internacional té un valor afegit molt evident. “El nostre potencial internacional és molt gran i compta amb una experiència de 18 anys. Les empreses del nostre entorn no han fet aquest pas fins fa ben poc. Treballar fora de Catalunya i desplaçar equips per fer estudis comporta dificultats i, per tant, requereix molta experiència. Un altre dels nostres punts forts és que anem afegint serveis contínuament. Això els facilita molt la feina als nostres clients, que quan necessiten fer un projecte no han de trucar a cinc empreses diferents. Integrar el procés des del disseny d’enginyeria fins als estudis en camp i laboratori ens dona un gran avantatge. Això atorga més seguretat al projecte, ja que integrar tota la informació ajuda a evitar problemes de comunicació entre empreses diferents. La informació flueix millor i és molt més efectiva”, argumenta.

La integració de serveis també permet reduir costos. “Les empreses ho han entès ràpidament i, quan ens demanen estudis, ens els demanen tots. És un avantatge. Per la nostra experiència, sabem que ignorar alguns factors pot comportar conseqüències molt negatives per a la inversió, com ara retards en la construcció, sobrecostos durant la fase operativa, reducció del rendiment energètic i una vida útil més curta per a les instal·lacions”, analitza.

L’empresa està ampliant el seu equip humà. “Som uns 30 treballadors de diverses nacionalitats, però la nostra voluntat és la d’ampliar-los”, conclou Singer. Les previsions dels experts limiten el creixement de negoci del sector fins al 2030 a l’estat espanyol, però internacionalment l’aposta no és tan especulativa. “El recorregut és molt gran i les tecnologies van canviant constantment. Les bateries, per exemple, encara són un nínxol de mercat molt gran”, argumenta. Hi ha zones a l’Argentina, Àsia central o Rússia amb un gran potencial.

Singer demana que es posi en valor la seva tasca. “Com a empresa catalana que s’ha internacionalitzat molt, nosaltres sentim que hem tingut poc acompanyament per part de les administracions. És una llàstima. No parlo de diners sinó de promoció. El nostre és un sector molt potent i punter en el qual sempre va bé tenir més visibilitat. Cal reivindicar que cal més suport i ajuda de les administracions”, resumeix.

Una anàlisi integral i minuciosa contribueix a la sostenibilitat territorial a llarg termini.
Prevenir riscos, un pilar fonamental

L'anàlisi de risc sòl implica avaluar les característiques geològiques, geotècniques, geofísiques, geomorfològiques, ambientals, arqueològiques, topogràfiques i hidrològiques del terreny on es planeja instal·lar panells solars o aerogeneradors. “Aquesta avaluació detallada permet identificar possibles problemes que podrien sorgir durant el disseny, la construcció i l'operació dels projectes, així com minimitzar els riscos associats. Són aspectes de la implantació que afecten de manera directa o indirecta la fonamentació de les estructures que es projecten tant en la fase de construcció com en la d'operació i manteniment”, recorda Singer. Els serveis que GMS Internacional ofereix entren dins del concepte d’enginyeria civil, incloent-hi projectes de disseny conceptual, disseny constructiu i enginyeria de client. Al mateix temps, l’empresa continua expandint les seves capacitats tècniques a les àrees de geotècnia i enginyeria geotècnica, hidrologia, hidràulica, topografia, contaminació de sòls, corrosió o estudis d’impacte ambiental, entre d’altres.

"Quan aconseguim que els nostres clients integrin l'avaluació de riscos en les fases més primerenques del projecte, tots hi surten guanyant: l'inversor, el desenvolupador, l'enginyeria, el constructor i els pobles del voltant, els quals veuen com el projecte es construeix sense complicacions ni endarreriments per riscos no previstos inicialment. Pel fet d'integrar tots els estudis de riscos amb el disseny de la planta, GMS Internacional dona seguretat i coherència als projectes d'energies renovables", explica el CEO de GMS Internacional.

stats