La necessària transició energètica

La intel·ligència artificial també arrela al camp de l'energia: en què et beneficiarà?

El sector energètic català ja està utilitzant aquesta tecnologia per planificar la col·locació dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics, detectar problemes en grans instal·lacions generadores o millorar la gestió de l'energia, entre d'altres

4 min
Aplicació d'smart grids

El 2023, al Mobile World Congress, tothom parlava del potencial de la intel·ligència artificial. Eren els temps del boom de l'aplicació que havia popularitzat aquesta tecnologia entre la ciutadania: el ChatGPT, el xat de l'empesa OpenAI entrenat amb aquest sistema. Ara l'esclat mediàtic s'ha moderat, però el ChatGPT n'ha tret una sòlida base d'usuaris: només a Espanya hi té 12,7 milions d'usuaris, que realitzen més de 45 milions de visites mensuals. "Ha fet que molta gent descobreixi en primera persona el potencial que té la intel·ligència artificial", confirma a l'ARA Ernest Valveny, investigador i coordinador del grau en intel·ligència artificial a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Però la intel·ligència artificial no és cap invent nou. Abans que esclatés, empreses del sector energètic ja l'utilitzaven per millorar els seus sistemes. "Es va començar a investigar fa dècades, però fins a l'explosió del big data dels anys 2000 no es va explorar més a fons quin ús industrial podia tenir al camp de l'energia", contextualitza Cristina Corchero, CTO i fundadora de Bamboo Energy, una empresa catalana associada al Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) que ajuda agregadors i minoristes a administrar de manera més eficient i flexible els recursos energètics. Els inicis de la intel·ligència artificial al sector energètic van ser amb aplicacions relativament senzilles. "S'utilitzava, sobretot, per millorar la predicció d'errades i el manteniment dels sistemes elèctrics", recorda l'experta.

El punt d'inflexió va arribar quan el sector va adonar-se del potencial que podia tenir la tecnologia a l'hora de perfeccionar la previsió de la generació d'energia renovable combinant-se amb els models meteorològics. "Després es va veure que també podia transformar la gestió de les xarxes intel·ligents (smart grids, en l'argot internacional del sector) i de l'energia en general", afegeix Corchero. Els avenços en la computació al núvol van acabar d'arrodonir el potencial de la intel·ligència artificial al sector energètic. "Avui és una eina imprescindible per al model energètic del futur", sentencia la CTO de Bamboo Energy.

A Catalunya, l’aplicació de la IA està avançant gràcies a iniciatives com el Centre d’Innovació en Tecnologies de Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI), coordinat per Eurecat, que impulsa projectes d’IA per millorar l’eficiència energètica i la integració de fonts renovables en la xarxa. "Amb el creixement de les energies renovables i la complexitat de la xarxa elèctrica, la IA s'ha convertit en una eina clau per orquestrar de forma òptima tota la cadena de valor de l’energia, tant en la generació com en el transport i la distribució, l’emmagatzematge, la comercialització i, fins i tot, en el consum, ja sigui a escala d'habitatges, de grups de consumidors com les comunitats energètiques o en indústria", explica Jesús Boschmonart, responsable de desenvolupament de negoci per als sectors green cities & industries d'Eurecat, un centre tecnològic també associat al CEEC, i vocal de la junta directiva del CEEC.

L'expert recorda que aquest estiu s’ha publicat el Llibre blanc de la IA aplicada al sector de l’energia, redactat amb la contribució i l'assessorament de diversos experts de les principals organitzacions públiques i privades de l’ecosistema energètic a Catalunya. "L’objectiu és contribuir a l’impuls, el foment de l’adopció i la incorporació de la IA en els diferents processos que afecten l’energia", explica Boschmonart.

Per a què es fa servir?

Actualment la intel·ligència artificial ja fa anys que ha arrelat amb força al sector energètic català. Un dels usos més comuns que se'n fa té a veure amb les tasques de planificació. "S'està fent servir per col·locar els punts de recàrrega de vehicles elèctrics o per dissenyar futures infraestructures elèctriques", exemplifica Corchero. També juga un paper important quan es combina amb la robòtica. "Si sumem la tecnologia de la intel·ligència artificial a la dels drons, permet a les empreses detectar problemes a la xarxa", continua.

Alhora, unint-la amb la visió per computador, la intel·ligència artificial és molt útil per estimar el potencial solar d'una zona a partir d'un mapatge geogràfic o assenyalar defectes que puguin tenir grans instal·lacions en funcionament, com els cogeneradors o les turbines. "Dins del sector energètic, fins i tot s'utilitza la intel·ligència artificial per millorar la seguretat del personal: permet trobar problemes de salubritat i detectar quan una persona es troba en una potencial situació de perill. A Catalunya són moltes les empreses del sector que ja han abraçat la intel·ligència artificial. "No només estan incorporant i desenvolupant solucions basades en aquesta tecnologia, sinó que estan sent pioneres en algunes aplicacions en l'àmbit estatal o europeu –destaca la CTO de Bamboo Energy–. Des de la revisió de les xarxes elèctriques mitjançant el manteniment via dron fins a la millora de la gestió que fan de les xarxes de distribució", cita.

A Bamboo Energy, per exemple, fan servir la intel·ligència artificial per a la previsió del comportament de tota mena d’usuaris: des d’un edifici d’oficines o vehicles elèctrics fins a una indústria de fred alimentari o del sector de l’automòbil. "Tenim una tecnologia única que ens permet preveure no només el consum d’electricitat, sinó com podem canviar aquest consum (tant en quantitat d’electricitat consumida com en el moment de consum) sense canviar les condicions de contorn, que és la base de la flexibilitat energètica", aclareix.

Amb el seu sistema, per exemple, es pot variar el consum en climatització d'un edifici d'oficines sense que el confort dels usuaris se'n ressenti. Però, com ho aconsegueixen? "Fem servir totes les dades existents tant als sistemes del consumidor, monitorant en temps real tots els que tenim connectats a la nostra plataforma, com al sector elèctric, al mercat i a les xarxes, per gestionar de forma òptima la flexibilitat dels consumidors", apunta.

Per a l'experta, si la intel·ligència artificial ja està acompanyant el sector, el següent pas serà fer-la autònoma: que siguin els mateixos sistemes els que actuïn per si sols per assegurar l'eficiència energètica i l'impacte mediambiental més petit possible. Des d'Eurecat anticipen que "la IA permetrà una integració més intel·ligent i eficient de l’energia ajudant a gestionar xarxes descentralitzades i a balancejar generació, emmagatzematge i consum". A més, per a Boschmonart, un factor clau de la IA serà la disponibilitat de dades de major qualitat i fiabilitat, "cosa que farà que els models siguin cada cop més fiables i eficients".

stats