La necessària transició energètica

Abertis recicla el 80% dels seus residus i impulsa l'economia circular

El compromís del grup és promoure un nou model de mobilitat cada vegada més sostenible, innovador, eficient i segur

3 min
20221027 105820

Abertis avança en l'impuls de l'economia circular, un dels principals pilars de la seva estratègia de sostenibilitat, que s'allargarà fins al 2030. Seguint aquest full de ruta, el grup ja recicla el 80% dels seus residus, gràcies a la millora dels processos de selecció i reciclatge derivats de la gestió de les autopistes. En aquesta línia, la companyia ha desplegat un sistema de gestió ambiental en totes les seves unitats de negoci, que permet controlar la gestió que es fa de cadascun dels residus i té com a objectiu maximitzar-ne el percentatge reciclat.

Això ha implicat la instal·lació de punts de recollida de residus convencionals i perillosos en moltes de les àrees de manteniment de les diferents autopistes. També s'han adjudicat nous contractes a empreses especialitzades en la gestió de residus en diversos països.

Paviment amb plàstic, resina de pi vegetal i altres materials reciclats

Una altra de les principals apostes d'Abertis és el consum de materials reciclats i la reutilització del material de fresatge en els paviments, sense que, en cap cas, afecti la durabilitat i la seguretat de les infraestructures. Destaca especialment la iniciativa que el grup està impulsant, des del 2022, a través de la concessió JEPL a l'Índia, que consisteix en la utilització de paviment amb plàstic reciclat. Una opció que redueix l'impacte ambiental, millora l'adherència, l'estabilitat i la flexibilitat de la superfície, proporciona més durabilitat, millora la vida útil de les vies i redueix la quantitat de l'asfalt necessari per a la construcció de carreteres, cosa que impulsa l'eficiència.

Una de les principals apostes d'Abertis és el consum de materials reciclats i la reutilització del material de fresatge en els paviments

Abertis també està impulsant la incorporació d'altres materials reciclats en les seves autopistes com el cautxú al Brasil i Mèxic, les resines vegetals a França o el paviment asfàltic reciclat (RAP) a Itàlia, França, Xile i el Brasil.

Concretament a Espanya, Autopistas, la filial del Grup Abertis al territori, ha posat en marxa un projecte pilot de reutilització i reciclatge d'asfalt en les seves vies. Aquesta iniciativa, realitzada amb col·laboració amb la Càtedra PADECASA - Universitat Alfonso X el Sabio, consisteix en l'execució d'un tram d'assaig en el qual es reutilitza i recicla asfalt procedent del fresatge de capes que requereixen renovació, recuperat en diferents taxes o percentatges, amb l'objectiu d'analitzar i validar les seves prestacions en els ferms i paviments d'autopistes.

Tots aquests projectes, que s'emmarquen en el pla de sostenibilitat d'Abertis –dirigit a mitigar els efectes del canvi climàtic i impulsar l'economia circular–, fan possible la reutilització de residus de material fresat i fomenten el consum de nous materials.

Tots els projectes, que s'emmarquen en el pla de sostenibilitat d'Abertis, fan possible la reutilització de residus de material fresat, a més de fomentar el consum de nous materials

La directora de Sostenibilitat d'Abertis, Georgina Flamme, afirma que "el reciclatge dels materials ha cobrat vital importància, especialment en els treballs de pavimentació, ja que impliquen un major consum de materials". I afegeix que és per això que estan fent "una forta aposta per fomentar l'ús d'opcions reciclades en la majoria dels països" on estan presents "amb propostes innovadores que mantenen el mateix rendiment i vida útil que un paviment reconstruït convencionalment". "Els resultats els compartim amb totes les nostres unitats de negoci per promoure aquestes noves fórmules i replicar-les en tota la nostra xarxa de carreteres".

L'any 2023 Abertis va aconseguir que els seus objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle fossin vàlids per a la iniciativa Science Based Targets (SBT), el que confirma, amb criteris científics, que els seus objectius de reducció de petjada de carboni –emissions de gasos d'efecte hivernacle– a través de plans d'impuls d'economia circular, energia verda, entre altres, estan alineats amb l'Acord de París.

stats