Teresa Carles, cuina vegetariana per gaudir
La constància, la innovació, la creativitat i la recerca d’una alimentació sana, saborosa i sostenible han estat els pilars sobre els quals s’ha construït el negoci de Teresa Carles, una de les xefs de cuina vegetariana pioneres del món.
Teresa Carles parla dels orígens de la seva vocació per la cuina vegetariana i aleshores la seva ment vola a Algerri, el petit poble de Lleida on es va criar. Ella venia d’una família de pagesos. La base de la seva alimentació van ser sempre les fruites i les verdures de temporada. No eren vegetarians, però tenien una dieta que s’assemblava a la que ara podem anomenar una “dieta Hardvard”.
La Teresa va sentir parlar del vegetarianisme per primera vegada quan tenia 18 anys. En aquell moment hi havia pocs llibres que parlessin de nutrició, i molt menys llibres que parlessin de receptes vegetarianes. El vegetarianisme no era un dels eixos de la gastronomia. Ella sempre havia cregut que no calia renunciar al plaer gastronòmic per cuidar-se i es va adonar que la seva manera d’entendre el vegetarianisme era molt més hedonista i inclusiva: era bàsic que gaudís tothom.
Poc després va conèixer el Ramon i va donar la casualitat que tots dos estaven molt ficats en el moviment vegetarià. Va ser quan es van casar que van decidir que obririen un restaurant vegetarià a Lleida. Aleshores la Teresa no tenia cap coneixement de cuina professional, però van decidir aventurar-s’hi. Poc temps després van obrir les portes del Paradís quan la capital del Segrià tenia poc més de 100.000 habitants. Van ser els precursors de l’alimentació vegetariana a Espanya quan el moviment de l’allimentació saludable encara era desconegut al país i encara més a Lleida, on la ramaderia i la indústria càrnia tenien molta importància.
El primer any els va ajudar un amic que tenia experiència en la restauració macrobiòtica, però quan ell se’n va anar, la Teresa va decidir fer-se càrrec de la cuina. Des de llavors, la constància, la innovació, la creativitat i la recerca d’una alimentació sana, saborosa i sostenible han estat els pilars sobre els quals s’ha construït el seu negoci i els que han convertit Teresa Carles en una de les xefs de cuina vegetariana més respectades del món.
La proposta que oferien al Paradís no era militant, radical o pro vegana. Aquest restaurant no buscava adoctrinar ni acabar amb el consum de proteïna animal. Era una proposta més hedonista i inclusiva, que apostava pel consum de vegetals i es materialitzava en plats tradicionals però igualment saludables. Aviat el Paradís es va començar a omplir d’amics que volien cuidar la seva dieta o gent dels cercles vegetarians i es va convertir en un lloc on la gent no trobava a faltar la carn.
2011: obre el Teresa Carles a Barcelona
Després de l’èxit del Paradís i que els fills de la família creixessin pràcticament en un restaurant, quan aquests es van embarcar en l’aventura familiar, el 2011, van decidir obrir el Teresa Carles, un restaurant vegetarià a Barcelona, una de les ciutats més compromeses amb aquest tipus de dietes. El Jordi es va adonar que a l’oferta local de la ciutat hi faltava un restaurant que se centrés més en el gaudi gastronòmic, en la celebració de la taula i en oferir menjar d’origen vegetal a preus competitius.
La idea era oferir un menú dinàmic, que canviés sovint i que permetés als comensals anar-hi sense avorrir-se; a més, els permetia adaptar la cuina a productes de temporada. El 2016, veient que el restaurant de Barcelona tenia èxit, van obrir les portes del Teresa Carles a Lleida, amb el qual van substituir el Paradís.
Al migdia, el restaurant té un menú a preu competitiu i per a tot tipus de consumidors, que va canviant setmanalment, i les nits i els caps de setmana té una carta a escollir. La carta destaca per la introducció de sorprenents creacions plant-based i continua apostant per la reinterpretació de plats de la dieta mediterrània, utilitzant ingredients de proximitat i qualitat.