Contingut patrocinat
Especials 14/09/2023

Què tenen a veure els monuments catalans amb el malbaratament alimentari?

Ametller Origen i Too Good To Go, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, impulsen per segon any una campanya divulgativa per evitar que es llenci menjar

4 min
Cada català llença una mitjana de 35 kilograms de menjar a l’any

Cada català llença una mitjana de 35 kilograms de menjar a l’any. Aquesta dada fa palès un cop més que el malbaratament alimentari és un problema real que cal abordar de forma urgent. Les xifres són alarmants: a les llars catalanes, cada any es llencen 287 milions de quilos de fruita, 110 litres de llet i derivats làctics, 132 milions de quilos de verdures, 9 milions de quilos d’ous, 28 milions de quilos d’embotit i 1,8 milions de quilos de xocolata.

O, dit d'una altra manera: amb tota la fruita que es llença podríem omplir 11 vegades la catedral de Girona amb síndries. Amb la verdura que es llença podríem alimentar tots els assistents als Jocs Olímpics durant un mes.

El malbaratament alimentari, en xifres

Una situació el suficientment greu com perquè Ametller Origen i Too Good to Go, juntament amb el suport de la Generalitat de Catalunya, engeguin per segon any consecutiu i en plena vigília del Dia Mundial contra el malbaratament alimentari, el 29 de setembre, la campanya ‘Si malbarates, no estalvies: el valor real dels aliments’. La campanya de conscienciació durarà del 28 de setembre al 8 d’octubre i tindrà lloc a les botigues de la firma, a on els consumidors podran conèixer de primera mà quin és l’impacte de les seves accions en el medi ambient i les principals xifres sobre malbaratament alimentari.

Canvi de consciència a llarg termini

Així, les botigues del Grup Ametller Origen esdevindran durant dues setmanes concept stores sobre malbaratament alimentari. Tot, amb la missió de donar a conèixer als consumidors la magnitud d’aquest problema global i generar un canvi de consciència a llarg termini, per a la qual cosa es farà servir cartellera, pantalles i megafonia. L’objectiu últim és així mateix apropar-se com més millor a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l’ONU de reduir a la meitat el malbaratament de menjar el 2030, fita que interpel·la a tots els que conformem la cadena de valor, tal com apunten des d’Ametller Origen.

I és que, apunta Marta Angerri, directora de Finançament Europeu i Afers Públics, Sostenibilitat i RSC de la firma, durant 15 dies, les botigues “seran punts de sensibilització i conscienciació, però cal recordar que cada dia s’ha de lluitar contra el malbaratament alimentari. I és que és a les mans de tots ―productors, restauradors, comerços i llars―, ajudar a revertir aquesta situació”.

Més de 1.800 tones de CO2 estalviades a l’atmosfera 

El compromís amb el zero malbaratament alimentari d’Ametller Origen ve de lluny. De fet, subratlla Angerri, a la companyia treballen “vàries línies d’acció, tant en la producció primària com en la planta d’elaborats i a les botigues, per tal de reduir-lo al màxim”. Per començar, lliura els excedents de verdura pròpia dels camps a Fundació Espigoladors i dona productes excedentaris que elaboren al seu obrador o que no són aptes per a la venda a entitats socials, acció a través de la qual al 2022 va evitar l’emissió de 176 tones de CO2 a l’atmosfera. 

L’objectiu últim és així mateix apropar-se com més millor a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l’ONU de reduir a la meitat el malbaratament de menjar el 2030

A les botigues, la companyia du diferents accions. En primer lloc, dona aliments frescos i refrigerats amb data de caducitat pròxima a diferents entitats socials com Càrites, Creu Roja, Cuina Altem o Banc dels Aliments, i en segon lloc, ofereix als clients la possibilitat de comprar productes amb data de caducitat curta amb uns descomptes força atractius, iniciatives que al 2022 van estalviar l’emissió de 242 i 704 tones de CO2, respectivament. El descompte en productes propers a caducar-se va evitar generar tanmateix 282 tones de residus.

Finalment, la companyia fa temps que treballa amb l’aplicació de Too Good To Go a les seves botigues, oferint la possibilitat als consumidors de salvar packs de menjar amb data de consum i caducitat pròxima a un preu reduït a través d’aquesta aplicació mòbil, aliança que l’any passat va permetre salvar més de 275.500 packs i estalviar 689 tones de CO2 a l’atmosfera. 

Consells per evitar malbaratar els aliments

Et guiem a través de passos pràctics per aprofitar al màxim els teus aliments, reduir el malbaratament i estalviar diners alhora que contribueixes a la preservació del medi ambient. Cada petit canvi pot fer una gran diferència si segueixes aquests consells:

  • Conserva les pomes separades de la resta de fruites
  • Guarda les patates a un lloc fosc i/o al costat de les pomes
  • Posa els tomàquets cap per avall 
  • Guarda el pa en una bossa de tela amb un tros de patata o, si ja està sec, ruixa’l amb aigua i posa-ho al forn o a la fregidora d’aire uns minuts
  • Fes servir els fruits secs per preparar mantega
  • Talla els cors de la pinya en daus i congela’ls. Afegeix-los després a les teves begudes preferides.
  • Congela la llet en glaçoneres i després posa els glaçons al cafè, barreja’ls amb sucre i fruita per fer gelats o tritura’ls per a fer batuts
  • Amb els llegums pots preparar hummus, hamburgueses veganes o farina per a pa i crepes. Si ja no són aptes per a consum, fes-ne compost!

I tu, malbarates els aliments? Posa't a prova

Quina és la teva implicació en la lluita contra el malbaratament d'aliments? Avalua’t, aprèn i canvia! Aquest test et permetrà saber com de compromès estàs en la lluita contra el malbaratament alimentari, la primera solució per combatre el canvi. Un cop hagis fet el test, Ametller Origen t'enviarà una guia on podràs aprendre petits gestos per lluitar contra el malbaratament alimentari! Hàbits senzills que t’ajudaran a fer camí cap a un món més sostenible.

Saber-ne més 

Des dels inicis d’Ametller Origen, fa vint-i-dos anys, la sostenibilitat i la cura del medi ambient és una de les prioritats de la marca
stats