Carles Díaz: “Subministrem bolets de qualitat al sector de la restauració i millorem el món forestal”
Gerent de Bolet Ben Fet

La Granja de Bolet Ben Fet és un centre especial de treball de la cooperativa Teb Verd SCCL. Forma part del Grup Cooperatiu Taller Escola Barcelona especialitzat en la inserció social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. La cooperativa es dedica a la producció ecològica de bolets i el 2024 va rebre un dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles.
Com sorgeix aquest projecte?
— Fa més de 26 anys que vaig començar aquest projecte tot sol, perquè volia ser agricultor, però em volia dedicar a un cultiu estrany, diferent. I com que no tinc cap finca, vaig pensar en els bolets.
Per què els bolets?
— Fa molts anys em va sortir l'oportunitat de treballar en una empresa de pesticides per fer experimentació amb productes nous al camp. Això em va permetre conèixer diferents cultius, cosa que em va fer adonar que patim sobreproducció alimentària. Per això vaig decidir triar un producte que tingués mancança de producció. Volia dedicar-me a les gírgoles de xop, però, fent números, vaig veure que amb aquest bolet no tindria marge i em vaig decantar pel xiitake, el segon bolet més consumit del món. La realitat és que hem aconseguit treure un producte agrícola que dona rendiment treballant amb persones amb discapacitat intel·lectual i que servim als millors restauradors del país.
Afirmeu que amb el vostre projecte també aporteu més valor al sector forestal. Per què?
— Els bolets agraden molt i la restauració cada cop en demana més, però estem esprement els nostres boscos. Una cosa és la recol·lecció lúdica, en què t'emportes els bolets a casa, i una altra és la recol·lecció més industrial, que mou molts quilos de bolets. Nosaltres, per una banda, subministrem bolets de qualitat al sector de la restauració, i per una altra, millorem el món forestal i contribuïm a la cura dels boscos mitjançant la compra de serradures, llenya fina, etc., productes que normalment tenen dificultats per ser comercialitzats.
Produïu bolets tot l'any. Tenen les mateixes propietats que els que trobem al bosc?
— Les vegades que he fet anàlisis nutricionals als bolets cultivats i als de bosc, els resultats són els mateixos perquè als que cultivem, els nutrients que els donem són els del bosc: fustes de castanyer, de roure, d'alzina, etc., que faran que tinguem productes de qualitat. Per això, tenim una cartera de clients molt bona. Hem venut bolets al Santi Santamaria, a la Carme Ruscalleda, a El Bulli, al Disfrutar, a El Celler de Can Roca, etc.
Només distribuïu els bolets al sector de la restauració?
— Tot i que aquest sector ens suposa el 80%, també tenim algunes parades en mercats, com per exemple als de la Boqueria i de la Concepció de Barcelona, en algunes botigues i en cooperatives de consumidors ecològics.
Amb quines varietats treballeu?
— Vam començar amb el xiitake, del qual fem entre trenta i quaranta tones a l'any. Passa que va començar a produir-se'n en explotacions d'altres punts de l'Estat en més quantitat i va ser quan vam decidir de produir també maitake o gírgola de castanyer. Té nom català perquè és autòcton del Montseny. En fem uns 500 quilos a la setmana. Després, arran d'uns estudis que vam fer, també produïm el bolet Cor de Bosc, que ens el compra El Celler de Can Roca i que no es cultiva a tot el món.
Què us ha suposat el reconeixement de BBVA?
— El Premi a Millors Productors Sostenibles del 2024 ens va ajudar molt i, tot i que ja ens coneixien, ens va acabar d'obrir les portes a El Celler de Can Roca. També ens va servir perquè la gent entengués com treballem: a partir d'una agricultura el més sostenible possible. De fet, el BBVA també va estar present a l'inici del projecte, quan ens va ajudar a tirar endavant l'empresa a través d'un estudi de viabilitat que ens va donar les claus per saber per on havíem d'avançar.