La setmana més científica de l’any torna a Catalunya amb més de 400 activitats divulgatives
Amb l'objectiu d'acostar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i promoure la vocació científica entre els més joves, la 29a edició de la Setmana de la Ciència se celebrarà fins al 17 de novembre en més de 30 comarques catalanes
Xerrades, visites guiades, rutes científiques, exposicions, tallers experimentals i conferències omplen de ciència Catalunya en un macroesdeveniment de lleure de contingut científic organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Més de 400 activitats divulgatives gratuïtes i per a tots els públics conformen la proposta de la 29a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya (SC24), que se celebrarà fins al 17 de novembre. Enguany, el fil conductor de l'edició, que compta també amb el patrocini del BBVA i Amgen, és l'ètica en la ciència i la tecnologia, un enfocament no excloent en una Setmana temàticament polièdrica.
Les descobertes científiques i les innovacions tecnològiques tenen un gran impacte en la societat. Per això, la Setmana de la Ciència 2024 pretén destacar la necessitat de definir els límits ètics en la recerca i la seva aplicació en àmbits com, per exemple, la intel·ligència artificial, la biotecnologia i els recursos naturals, com ara l'energia o l'aigua, entre altres. La Setmana de la Ciència, que s'adreça a tots els públics, té com a objectiu col·lectiu i fonamental acostar la ciència i la tecnologia a la població, alhora que promoure la vocació científica entre els més joves. Així, la SC24 mobilitza un centenar d'institucions i entitats en l'àmbit de la recerca i la divulgació científica i tecnològica a Catalunya, les quals insereixen les seves múltiples activitats en el programa d'aquest any.
Amb aquest plantejament, la jornada inaugural de la SC24 es va celebrar el passat divendres 8 de novembre al Parlament de Catalunya, amb la conversa “El desafiament ètic de la tecnologia en la societat digital”. La sessió va ser protagonitzada per la directora del centre Intelligent Data Science & Artificial Intelligence (IDEAI-UPC), Karina Gibert, i la professora del Departament d'Informàtica i Enginyeria Industrial de la Universitat de Lleida (UdL) Rosa Maria Gil, i moderada per la periodista científica i de salut, i coordinadora de Ciència de l'ARA, Cristina Sáez. L’acte va comptar amb les intervencions del president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; el director general de Recerca de la Generalitat, Joan Gómez Pallarès, i el director general de la FCRI, Jordi Mas.
En el marc de la jornada inaugural, el director general de la FCRI, Jordi Mas, va assenyalar que la Setmana "és un espai de comunicació de referència entre societat i recerca, i de popularització de la ciència a escala europea". Per la seva banda, la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha traslladat a l'ARA que la Setmana és "una iniciativa de comunicació científica consolidada que demostra el compromís en comú de tot el sistema de recerca i innovació català per fer arribar la ciència a la societat de forma entenedora i motivadora". I ha afegit que aquest esforç per divulgar la recerca "s'adreça, en especial, al jovent, per tal de fomentar les vocacions científiques, que són el futur dels nostres centres i universitats".
Monòlegs científics a Vic i passejades per Barcelona
L'edició d'enguany de la Setmana de la Ciència inclourà la final del Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència, per promoure nous formats de comunicació científica en català. L’acte, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats, enfrontarà 8 finalistes el 15 de novembre a la Universitat de Vic-Central de Catalunya. Coordinada per monologuistes professionals de Big Van Ciencia, la iniciativa fomenta una comunicació de la ciència àgil i entenedora, mitjançant monòlegs de tres minuts fets per estudiants i científics.
D'altra banda, la Fundació també destaca l’activitat “Passejada amb el capgròs de Ramón y Cajal", que tindrà lloc el dissabte 16 de novembre. Aquesta passejada recorrerà els espais més significatius de l’estada a Barcelona del pare de la neurociència moderna i Premi Nobel de Fisiologia o Medicina el 1906, per establir la neurona com a unitat bàsica de l’estructura nerviosa. L’activitat s’ha concebut per a famílies amb nens a partir de sis anys.
29 anys divulgant la ciència
En el marc de la Setmana de la Ciència, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació ha organitzat tot un munt d’activitats totalment gratuïtes de divulgació de la ciència arreu del nostre país, concretament en més de 30 comarques catalanes. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics i molt més conformen l'àmplia oferta científica amb diferents formats a l’abast de tothom que fa 29 anys que organitza la FCRI.
Inscriu-te a les diferents activitats de l'edició d'enguany a través de la pàgina web de la Setmana de la Ciència.