SANT JORDI 2017

Un Sant Jordi radiant i multitudinari

El centre de Barcelona és un formiguer impracticable: el dia festiu no és impediment per a una altra diada exitosa

Fent-se un petó per la fotografia
L.s./x.c./x.s./s.m./j.n.
23/04/2017
6 min

BarcelonaMilers de persones atapeeixen el centre de Barcelona, en un Sant Jordi assolellat i festiu. Al migdia, la Rambla ja era impracticable, les cues omplien la rambla de Catalunya i fins i tot hi havia més cues que mai per entrar a l'Antiga Fàbrica Damm, on es faran concerts gratuïts tot el dia. El passeig de Gràcia s'ha hagut de tallar al trànsit des de Gran Via fins al carrer Aragó per evitar accidents amb els vianants que transiten per la calçada i miren la façana de la Casa Batlló engalanada. Només l'Off Sant Jordi que organitza La Calders a l'Antic Teatre és un oasi. Al metro, una noia regala un llibre a un noi, i una desena de turistes nòrdics que van a la Sagrada Família miren l'escena. Quan el noi fa un petó d'agraïment a la noia, tots els turistes aplaudeixen i riuen.

Sant Jordi sorprèn els estrangers i campa pels carrers de Barcelona des de primera hora. La parada de l'ARA, situada a la rambla de Catalunya amb València, ha estat la primera que ha atret els caçadors de firmes, seduïts per la presència dels autors de la casa, Carles Capdevila i Xavier Bosch, tots dos amb novetat editorial. "No donaré l'abast, diu Capdevila. "Ser dels més llegits em fa una mica més d'il·lusió que sé dels més venuts. Però cada vegada és més una firma multimèdia perquè em fan vídeos, fotografies… Fins i tot he firmat un guix". Els seus lectors seguiran Capdevila al llarg del dia: a la 1.00 es repartien números per fer cua a la parada d'Arcàdia, i superaven el 100.

Cues a l'estand de l'ARA

La rambla de Catalunya està plena de parades de tots tipus, des de roses i llibres fins a l'estand de la Cienciologia i nois vestits de princesa venent flors. En el mateix tram hi ha les parades del PP, Òmnium i el Pacte Nacional, que ha començat la recollida de signatures pel referèndum. La CUP i el PDECat estan cara a cara. Un dels que col·lapsa el carrer és el cuiner mediàtic Jordi Cruz, però també Dolores Redondo i Fernando Aramburu, que quan pot es fa una foto amb Siri Hustvedt: hi ha tanta gent fent cua a la caixa de la La Casa del Llibre que no els arriba ningú i fan petar la xerrada. Tot i que quan comença, Aramburu, i també David Trueba, no tenen treva. Redondo no ha pogut ni seure: "Sant Jordi és com un aniversari o el matí de Nadal. Alguns lectors m'expliquen coses mig plorant però les seves confessions me les quedo per a mi", diu. Mentrestant, aquest matí dos trens de Ferrocarrils s'han batejat amb els noms de Josep Palau i Fabre i de Prudenci i Aurora Bertrana.

Siri Hustvedt signant llibres per Sant Jordi 2017

Gran expectació per veure l'escriptora Donna Leon, que arriba a l'estand amb una màscara de Karl Marx, tot i que se la treu per signar. El primer de la cua és un lector que es diu Brunetti (com el seu famós comissari) i la segona és la seva pròpia traductora, Núria Parés. Leon es declara "feliç". Javier Cercas demana "presó preventiva per als que critiquen o malparlen de Sant Jordi". "Sant Jordi és un miracle. Jo no és que sigui creient de Sant Jordi, soc un talibà, un jihadista de Sant Jordi. I qui el critiqui se les haurà de veure amb mi", diu de broma.

S'haurà de discutir amb Quim Monzó, que, després de set anys, ha tornat al Sant Jordi: "No m'agrada però ho faig dues hores per contracte. Llavors fotré el camp a casa a llegir la premsa, a fumar i a preparar l'article de dimarts". I assegura: "No sé si tornaré a firmar mai més". Malgrat això, és amable amb els lectors. Com Pau Donés, que firma la seva biografia, que va per la tercera edició: "Els que fan funcionar el país són els qui estimen la cultura i el país, no els polítics corruptes". Un altre músic, l'anglès James Rhodes, troba la diada "'amazing'": "Sant Jordi és una celebració civilitzada, i això és molt important en temps de Brexit i Donald Trump". Entre els adolescents triomfa Elisabet Benavente amb 'La magia de ser Sofía'. Nombrosos fans s'han aplegat a la seva taula perquè els firmés la novel·la.

Javier Cercas al costat de Donna Leon i Rafel Nadal

A l'Institut de Cultura, representants d'una quinzena de ciutats literàries de la Unesco –la majoria d'Europa, però també Melbourne– es troben per visitar Barcelona en un dia com Sant Jordi, un dels motius pels quals Barcelona va guanyar-se també aquest títol. L'escriptor Jordi Puntí els ha descrit la diada des del punt de vista de l'escriptor: "És una experiència meravellosa i una mica humiliant". Andrea Edel, de la ciutat literària de Heidelberg, sorpresa: "La idea d'una festa del llibre és molt bona. A Alemanya no tenim res així. Tenir l'oportunitat de connectar amb els lectors és meravellós. També veure tanta gent del sector… és com una gran família".

Theros, Rahola i Cirici, tres premis literaris comencen el Sant Jordi

El migdia ha servit als escriptors per gaudir d'una breu aturada per dinar i agafar forces de cara a la tarda. Els autors d'Edicions 62 han dinat i conversat a l'Hotel Comtes de Barcelona abans de tornar a les respectives taules a firmar.

Gemma Lienas, Joan Carreras, Joan Lluís-Lluís i Pilar Raola a l'Hotel Comtes

Una diada amb polèmica

La jornada ha començat marcada per la polèmica que va esclatar divendres per la presència de Soraya Sáenz de Santamaría en l'acte on es presentava la candidatura de la diada com a patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco –i que va provocar la dimissió d'Isabel Martí, de l'Associació d'Editors, i reaccions contràries, des del conseller Santi Vila fins a Òmnium Cultural, passant per Albert Sánchez Piñol.

En el seu missatge de Sant Jordi, el president Carles Puigdemont ha afirmat: "Si aconseguim el reconeixement de la Unesco per aquesta festa no serà gràcies als hereus polítics d'aquells que van perseguir el català durant tants anys sinó als que han mantingut viva la flama de la llengua i la cultura catalanes a través dels llibres".

Els escriptors Pilar Rahola, Xavier Theros i David Cirici, els tres premis d'Edicions 62 (Llull, Pla i Sant Jordi) que han arrencat el dia esmorzant junts al centre de Barcelona, s'han expressat en el mateix sentit. Rahola deia: "Per a mi és una vergonya profunda que un govern central que no ha fet més que mal a la cultura catalanaTherosCirici

Els editors, en canvi, defensaven que "si ens enfadem entre nosaltres no ens en sortirem", deia Glòria Gasch, editora de Columna, que defensava que no es polititzin els llibres. "Jo vull construir una indústria cultural potent. El que ens hauria de preocupar és la caiguda dels índexs de lectura". Del mateix parer és Maria Bohigas, de Club Editor, que enguany té la reedició d''Incerta glòria', de Joan Sales, entre els candidats a més venuts: "És una festa popular, alegre i festiva, que cohesiona. Que no ens l'empastifin". Josep Lluch, del segell Proa, advertia: "No s'hauria d'identificar literatura catalana amb catalanisme. Seria un error gravíssim".

La presidenta de l'Associació d'Editors, Montse Ayats, ha lamentat: "Ens han utilitzat". Ha volgut deixar clar que "des de l'associació no vam convidar la Soraya, però volem que Sant Jordi sigui patrimoni de la humanitat i necessitem l'aprovació del govern espanyol". Davant l'anunci de la visita de la vicepresidenta del govern espanyol, la junta ho va discutir, hi va haver discrepàncies, i van decidir "que la prioritat era el reconeixement d'aquesta festa".

Santi Vila, amb corbata blaugrana per portar bons auguris, en el brindis del sector ha coincidit en el fet que "la política no ha de ser protagonista sinó acompanyar, perquè els protagonistes són els llibres", però tot seguit ha afirmat que la presència de Santamaría era un "acte absolutament innecessari i indelicat perquè el protagonista hauria de ser la societat civil": "Justament ara quan el conflicte és tan obert i dur i la resposta [del govern espanyol] és el silenci i el menysteniment, venir a remenar la cua no és compatible".

Inés Arrimadas (Cs) ha dit just el contrari: ha acusat Puigdemont de "polititzar un dia que és de tots" i ha demanat "abandonar el camí de la confrontació" per "treballar junts" per la candidatura.

El passeig de Gràcia ha quedat tallat al trànsit i els vianants transitaven per la calçada

Mariano Rajoy, aliè a la polèmica, ha fet un tuit a mig matí recomanant una novel·la històrica i romàntica de l'autora de 'Palmeras en la nieve':

Un temps radiant acompanyarà tota la diada d'un Sant Jordi atípic, que cau en diumenge, amb botigues obertes, jornada d'un Madrid-Barça i d'eleccions a França. Les parades de roses venen a preus que van dels 3 i 4 euros als 10 i s'espera vendre'n sis milions al final del dia. Els llibreters volen incrementar vendes un 5% i superar els 21 milions d'euros de facturació i un milió i mig de llibres venuts el 2016.

stats