11 escriptors escullen les seves llibreries preferides
On van a assortir-se de llibres Jair Domínguez, Ferran Torrent i Empar Moliner? Hem demanat a onze escriptors que triïn la seva llibreria de capçalera
BarcelonaHem demanat a 11 escriptors que escullin la seva llibreria preferida del territori de parla catalana. ¿On van a assortir-se de novetats i volums de fons?
Jair Domínguez a la Llibreria 22 de Girona
L’escriptor, que acaba de disparar set bales amb la novel·la 'Perímetre' (Catedral), tria estirar-se sobre els taulells de la Llibreria 22. “Per què l’escullo? Per l’emplaçament: després de comprar el llibre que volies tens uns set o vuit bars esplèndids al costat per anar a llegir-ne les primeres pàgines i fer una copa. Pels treballadors: gent que sap de llibres. Què hi compro? Biografies d’escriptors i de músics. Sóc molt xafarder. M’interessen les vides privades”.
Ferran Torrent a la llibreria Tres i Quatre de València
“Una de les raons per les quals vaig a Tres i Quatre és pel seu fons de llibres en català. No és fàcil trobar a València llibreries que tinguin traduccions al català. Tres i Quatre i Abacus, si parlem del centre, el meu territori a la ciutat, són l’excepció. El fet de trobar-te llibreteres que et poden aconsellar sobre novetats també és fonamental. La situació de la llibreria, per als que venim dels pobles, també és ideal”.
Alicia Kopf escull La Calders de Barcelona
“La Calders és una llibreria amb gènere ben triat (no esclau de la novetat) i amb molta vida. Els seus impulsors, la Isabel Sucunza i l’Abel Cutillas, són grans prescriptors literaris, condició indispensable del bon llibreter. El lloc és, a més, un focus cultural real on passen coses i on, a part de llegir, et pots prendre una cervesa amb gent a qui li agradi ballar (el format presentació de llibre més festa amb DJ en un local del mateix passatge és el meu preferit). A més, han tingut el bon gust de posar-se el nom d’un dels meus escriptors preferits en català”.
Xavier Bosch a la llibreria Alexandria de Sant Cugat
Xavier Bosch va incloure a l’última novel·la, 'Algú com tu', el seu particular homenatge a les llibreries. L’autor recorda que el protagonista, el Jean-Pierre, el primer que li diu a la Paulina és “si mai em perdo, busca’m en una llibreria”. En un moment, el personatge arriba a afirmar: “Una llibreria és la pàtria de la llibertat, el refugi de les paraules, l’autèntic museu del pensament”.
Empar Moliner a la Llibreria Geli de Girona
“M’agrada la Geli perquè a la paret hi ha un santet, mig dissimulat, entre els llibres. Perquè està atapeïda. Perquè alguns dels llibreters que hi despatxen van tatuats. Perquè a la cambreta on tenen la caixa forta hi ha llibres amuntegats. I a la caixa forta (que no tanca) també”.
Màrius Serra a L’Espolsada de les Franqueses del Vallès
“Vaig conèixer la Fe Fernández de L’Espolsada arran de col·laborar amb Antoni Bassas a 'El matí de Catalunya Ràdio'. Aquella temporada 2007-2008 vaig decidir comentar també blogs i vaig topar amb el d’una llibretera granollerina que cada setmana prescrivia un llibre amb unes ressenyes impecables. Quan hi vaig posar els peus vaig sentir el mateix que a l’antiga Xoc de Vilapicina”.
Sílvia Alcántara tria La Casa del Llibre de Terrassa
Aquesta és la seva llibreria de referència. “Des de molt abans de saber que volia ser escriptora la meva passió per la lectura ja m’encaminava cap al Cau Ple de Lletres [que el 2011 va passar a ser una Casa del Llibre]. I allà, tot buscant, remenant, flairant, em vaig fer amiga dels propietaris, i em deixava aconsellar per ells, també. Durant molt anys la literatura de ficció era la meva preferida. I, quan descobria un autor que m’agradava, em vaig acostumar a llegir-ne tota l’obra que tenia al meu abast. Ho vaig fer amb Català, Moncada, Monzó, Calders, Cabré, Rodoreda, Mann, Bassani, Dostoievski, Tolstoi, Txékhov, Woolf, Dickens, Faulkner. Yourcenar, Zweig i Lessing em van portar cap a l’assaig i ja m’hi he quedat embadalida. Amb tot, aquest Sant Jordi m'he proveït, com sempre, abans que arribi la diada”.
Teresa Colom a La Puça d’Andorra
“Una de les meves llibreries de referència és La Puça, d’Andorra la Vella. S’hi pot trobar de tot, però també està especialitzada en llibres i material d’Andorra, de les comarques veïnes i del Pirineu. Tenen debilitat pels llibres ben editats, els clàssics i el llibre infantil. És una llibreria d’aquestes de sempre que et saben recomanar. A part, és un espai on es fan presentacions, tertúlies… Els propietaris són persones que estimen els llibres i estan molt implicats en la vida cultural andorrana”.
Pep Coll a la llibreria El Genet Blau de Lleida
“Compro els llibres habitualment a El Genet Blau, la llibreria de la meva dona. Abans era només de llibre antic i d’ocasió; ara, tot i conservar el fons antic, s’ha reconvertit en llibreria infantil i de llibre nou només per Sant Jordi –comenta l’autor de 'Les senyoretes de Lourdes'–. Hi compro edicions d’alguns títols clàssics que col·lecciono com 'Canigó', de Verdaguer, o 'Il Gattopardo de Lampedusa'. Per al llibre nou (m’agrada estar al cas de la narrativa que es publica) no tinc llibreria de referència”.
Miguel Gallardo a Freaks Còmics
“Conec el Paco Freaks des de fa mil anys, quan ell treballava en una botiga de còmics antics del carrer Joaquim Costa. Sempre que puc m’arribo a Freaks, sobretot ara que visc al barri i els tinc a tocar de casa. Tenen coses molt variades, no és la típica botiga de còmic que només té coses 'mainstream'. Aquí hi compro coses rares, material 'underground' americà dels 60 i 70, però també les últimes novetats nacionals més interessants”.
Biel Mesquida a la llibreria Embat de Palma
El poeta mallorquí visita tot sovint la llibreria Embat, a prop de la plaça de l’Olivar: “Té més de 40 anys i la seva propietària és el millor exemple de llibretera: està al dia de tot, sap recomanar i mai falla. Tenen gèneres i revistes de tota casta, és ordenada, activa i modèlica. Recull l’ànima cultural que ha de tenir una llibreria i contribueix a fer que la literatura arribi a molts lectors”.