LiceuAprèn, el nou servei educatiu del Gran Teatre del Liceu, proposa per aquesta temporada els següents espectacles: La cuina de Rossini, La barcarola, El monstre al laberint, La nit de Sant Joan, Trencanous-Jazz, Miralls, Els músics de Bremen, El conte de Nadal de Charles Dickens i La petita flauta màgica. També s’inclouen propostes fora del Teatre com IT Dansa i Symphony (CaixaForum).
El salt cap al futur del Liceu
La programació de la temporada 22/23, amb 40 títols i 204 funcions, convida a indagar sobre la necessitat de moure’ns de la zona de confort
El salt al buit serà el leimotiv que vertebra la programació artística de la temporada 22/23 del Liceu, una invitació a indagar sobre la necessitat de moure’ns de la zona de confort i prendre riscos. Els títols recullen una sèrie de personatges que es trobaran davant decisions que impliquen un no retorn.
La nova temporada, que ofereix un total de 40 títols amb 204 funcions que inclouen 13 títols d’òpera, 3 de dansa, 10 espectacles LiceuAprèn i 14 concerts/recitals (consulta aquí el calendari, els preus i els abonaments), compta amb sis veus convidades: Jaume Plensa (artista plàstic, escultor i gravador), Antonio López (pintor i escultor), Marina Abramović (artista performer, fotògrafa, videoartista i escenògrafa), Louise Glück (poeta), Flávia Junqueira (fotògrafa i artista visual) i Raquel García-Tomás (compositora i videoartista).
L’estrena mundial de la nova producció de Macbeth de Verdi amb la posada en escena de Jaume Plensa és l’esperada nova proposta del Liceu que conduirà el mestre Josep Pons. El muntatge serà una original cerimònia estètica on l’artista posarà en moviment la seva creació escultòrica i plàstica.
Raquel García-Tomás serà la segona dona a estrenar una obra absoluta al Gran Teatre: Alexina B., llibret d’Irène Gayraud i proposta escènica de Marta Pazos. Aquesta òpera en tres actes és una història de lluita per la identitat i un autèntic salt al buit per a la protagonista encarnada per Lidia Vinyes-Curtis i acompanyada del contratenor Xavier Sabata.
A l’escenari del Teatre es podran veure dues noves coproduccions del Liceu: Tosca de Puccini amb el segell de Rafael R. Villalobos i Dido & Aeneas de Henry Purcell, amb una proposta a camí entre l’òpera i la dansa dirigida escènicament i amb coreografia de Blanca Li i la batuta de William Christie.
Macbeth i 7 Deaths of Maria Callas són dues de les produccions estrella amb la participació de les arts sobre l’escenari a través de Jaume Plensa i l’artista Marina Abramović, respectivament. Antonio López presentarà la seva primera proposta escènica posant en diàleg la seva obra amb el Winterreise de Schubert a La Model.
El 175è aniversari serà el context i el motiu per viure moments únics, com l’agermanament amb l’Opéra de Paris i l’intercanvi d’orquestres, projecte que es va ajornar degut a la pandèmia.
Gustavo Dudamel dirigirà l’Orquestra de l’Opéra de Paris amb la Novena simfonia de Mahler al Liceu, concert que obrirà la temporada 22/23 el 20 de setembre. Josep Pons, amb l’Orquestra Simfònica del Liceu, oferirà a París el Castell de Barbablava de Bartók amb Iréne Theorin i Sir Bryn Terfel.
Don Pasquale de Donizetti, amb la batuta de Josep Pons, inaugurarà la temporada d’òpera el 21 de setembre. Una producció de Damiano Michieletto i les veus estimades de Carlos Chausson i Alessandro Corbelli en els rols de Don Pasquale, Xabier Anduaga i Iván Ayón-Rivas en el paper d’Ernesto i Sara Blanch i Serena Sáenz com a Norina.
Un dels moments més ambiciosos de la temporada és Il trittico de Puccini, que arriba al Liceu amb una mirada en femení que portarà la prestigiosa batuta de Susanna Mälkki, una exuberant producció de Lotte de Beer, de la Bayerische Staatsoper de Munic, i les veus de Lise Davidsen i Ermonela Jaho.
L’artista resident Àlex Ollé dirigirà escènicament Il trovatore de Verdi amb un muntatge que s’inspira en la Primera Guerra Mundial. Ollé també serà l’encarregat de fer el seguiment escènic del projecte de microòperes amb joves compositors i alumnes d’escoles de disseny: (Òh!)pera.
Un dels altres projectes en xarxa és La gata perduda, una òpera cocreada amb el barri del Raval, on es reforça el lligam entre la institució i els ciutadans del barri. Concebuda musicalment per Arnau Tordera i amb text de Victoria Szpunberg, l’obra forma part d’un projecte reconegut a nivell europeu.
Una altra perla de la temporada serà quan el director Jordi Savall tornarà al Teatre per dirigir L’incoronazione di Poppea de Monteverdi. La producció signada per Calixto Bieito, estrenada a l’Opernhaus Zürich l’any 2018, ha estat un dels espectacles més aclamats de les darreres temporades.
Torna Wagner al Liceu amb Parsifal. Amb muntatge de Claus Guth i Josep Pons al fossat, el títol compta amb un repartiment vocal de luxe que inclou Nikolai Schukoff, Elena Pankratova, René Pape, Matthias Goerne i Evgeny Nikitin.
Javier Camarena i Nadine Sierra són la parella protagonista de Manon (Jules Massanet), que seran acompanyats des del podi per Marc Minkowski. Trio d’asos per recuperar aquest paradigma de l’òpera francesa: una historia que ens parla des de la provocació i de dos adolescents que salten al buit.
René Jacobs torna al Liceu dirigint Orfeo ed Euridice (v.c.) de C.W Gluck amb l’Orquestra Barroca de Freiburg. Alcina de G.F.Händel (v.c) serà el repte de Marc Minkowski al capdavant la seva formació, Les Musiciens du Louvre.
Grans veus també per als concerts i recitals de la temporada que segueix celebrant el 175è aniversari: Piotr Beczała i Sondra Radvanovsky, Cecilia Bartoli, Sara Blanch i Xabier Anduaga. Un dels recitals més especials serà la reunió de llegendes del món wagnerià: Iréne Theorin, Lise Davidsen i Waltraud Meier.
El Liceu aposta per la dansa amb tres grans espectacles: la nova coproducció del Liceu de Dido & Aeneas amb Blanca Li i William Christie, Jungle Book reimagined amb Akram Khan Company i Coppél-i.A., una proposta dels Ballets de Montecarlo amb direcció de Jean-Christophe Maillot.
En l’àmbit simfònic, Josep Pons s’embarca en el cicle Univers Mahler, un projecte sense precedents al nostre país que es produirà al llarg de 5 temporades, on el mestre desplegarà amb l’Orquestra Simfònica del Liceu l’integral de simfonies i cançons de Mahler.
El Liceu continua amb Rinaldo Alessandrini i el seu Concerto Italiano la iniciativa de mostrat al Foyer del Teatre els Madrigals de Monteverdi.
Es consolida la música de cambra amb dos concerts amb formacions de l’Orquestra del Liceu i amb els artistes convidats Kolja Blacher i Stefan Dohr.
El LiceuUnder35, la iniciativa per apropar els joves al gènere operístic, proposa els següents espectacles a 20€ per a menors de 35 anys: Il trovatore, Tosca, Alexina B. (òperes) i Dido & Aeneas (dansa-òpera)
En el marc del 175è aniversari, i a partir de la temporada que ve, el Liceu revoluciona la forma de veure l’òpera amb Liceu+Live, una nova temporada digital que permetrà veure títols de la temporada amb una experiència de visionat excel·lent, ja sigui en directe o amb una versió especial editada
Aquest projecte audiovisual engloba dues dimensions: la internacionalització de la programació artística i també l’accessibilitat de l’òpera a tots els territoris, tot complementant l’experiència operística. Per a la temporada 22/23 els títols que s’oferiran a Liceu+LIVE seran: Il trovatore, Il trittico, Tosca, Macbeth i Manon