Cultura

Un any de relleus: les cares noves a les institucions culturals

Temps de canvis. Al llarg d'aquest any les principals institucions culturals del país han engegat processos de renovació que han cristal·litzat amb noves cares a la seva direcció.

JULIO MANRIQUE
Sílvia Marimon
26/12/2011
3 min

BarcelonaAquest any, el món de la cultura s'ha vist sacsejat per les retallades i pels canvis de direcció en les principals institucions del país. Algunes transicions han estat força tranquil·les, però d'altres s'han vist esquitxades per les polèmiques.

Teatre Romea

De Calixto Bieito a Julio Manrique

El Romea va començar el 2011 una nova etapa amb en Julio Manrique al capdavant. Manrique, un dels directors catalans més prometedors, va rellevar Calixto Bieito, que va va deixar el teatre després de dirigir-lo onze anys. Quan va encarar el repte de dirigir aquest teatre històric, Manrique va confessar que estava força nerviós: "El Calixto té una trajectòria internacional impressionant. Però jo estic en un altre punt del camí i ho agafo amb tota l'honestedat i ganes de divertir-me". Durant aquesta temporada, Manrique ha apostat per fer pocs espectacles, però singulars. La cirereta del pastís ha estat Qui té por de Virginia Woolf?

Teatre Lliure

D'Àlex Rigola a Lluís Pasqual

Luís Pasqual va rellevar Àlex Rigola al capdavant del Teatre Lliure. No es pot dir que Pasqual era novell al Lliure, va ser un dels seus fundadors. En els darrers vuit anys, Rigola havia aconseguit sanejar el teatre, reobrir la seu de Gràcia i aportar públic nou. Pasqual, que acumula una llarga experiència, ha apostat per oferir una versió renovada del teatre català i europeu.

Ajuntament de BarcelonaDe Jordi Martí a Jaume Ciurana

Després de 17 anys mirant-se la cultura municipal des de l'oposició, el convergent Jaume Ciurana va ocupar el despatx del Palau de la Virreina com a regidor i va rellevar el socialista Jordi Martí. En el moment del relleu va assegurar que un dels seus reptes era "la devolució de l'ànima cultural a la ciutat". A nivell més concret, encarava acabar projectes com el DHUB, el Born, el Museu de Ciències Naturals, les Fàbriques de creació....

Palau de la Música

Una nova etapa amb Joan Oller

Joan Oller va deixar l'Auditori per dirigir el Palau de la Música post-Millet. Oller uneix dos homes en un: té experiència i coneixements tant en les qüestions artístiques com en les de gestió. Ell té clara la seva aposta i ha deixat força clar quin era el seu objectiu: el Palau serà educatiu o social, o no serà.

L'Auditori

De Joan Oller a Oriol Pérez Treviño

El musicòleg Oriol Pérez Treviño, després de sis mesos d'espera i un concurs fallit, va ser l'home consensuat per la Generalitat i l'Ajuntament per dirigir l'Auditori. Treviño va decidir combinar la tasca de direcció de l'Auditori amb la de director del Festival de Torroella de Montgrí. És un home incombustible: entre moltes altres coses ha coordinat la Xarxa de Músiques de Catalunya, ha coordinat el Centre Robert Gerhard –un centre per a la promoció i difusió del patrimoni musical català depenent de l'Auditori– i ha impulsat la revista de música clàssica 440 Clàssica.

Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

De Maite Ocaña a Pepe Serra

Pepe Serra es va imposar per unanimitat als altres dos finalistes del concurs per dirigir el MNAC. Serra, que ha dirigit el Picasso durant cinc anys, va rellevar Maite Ocaña. El nou director del MNAC, que s'estrena aquest gener, va marxar del Picasso amb els deures fets: va inaugurar un nou centre d'estudis i una nova exposició Picasso 1936. Empremtes d'una exposició, molt en línia amb la seva trajectòria al capdavant del museu del carrer Montcada. És valenta i atrevida.

CoNCA

De Francesc Guardans a Pilar Parcerisas

La marxa de Francesc Guardans com a president del CoNCA ho va ser tot menys tranquil·la. Amb ell van dimitir en bloc tots els membres del CoNCA després d'emetre un comunicat en què acusaven el departament de Cultura de voler convertir-los en un "organisme irrellevant" buidant de continguts la institució en el marc d'una "involució política i cultural". L'única excepció va ser la seva vicepresidenta, Pilar Parcerisas, que va decidir quedar-se. El nou CoNCA és més petit, només té set membres, té menys pressupost i el seu objectiu és auditar els projectes subvencionats. Per tant, perd la capacitat executiva.

Fundació TàpiesDe Miquel Tàpies a Xavier Antich

Xavier Antich va rellevar Miquel Tàpies, fill de l'artista, al capdavant del Patronat de la Fundació Antoni Tàpies. Antich, doctor en Filosofia i director del Màster en Comunicació i Crítica d'Art de la Universitat Girona, i autor de diversos assajos sobre l'obra de Tàpies, vol donar un impuls a la institució a nivell nacional i internacional i renovar públics. Per primera vegada la presidència de la Fundació no recau en un membre de la família d'Antoni Tàpies.

CCCBDe Josep Ramoneda a Marçal Sintes

El periodista Marçal Sintes ha estat l'home escollit pel president de la Diputació, Salvador Esteve, per dirigir el CCCB. Sintes relleva Josep Ramoneda, creador i ànima del centre barceloní des del 1989.

stats