La restauració repensa el seu futur al Gastronomic Forum Barcelona 2024

El saló reunirà les empreses i els professionals que lideren la gastronomia, l’hostaleria i el 'foodservice'

L'edició del 2023 del Gastronomic Forum Barcelona 2024 va ser un èxit
À.G.
30/10/2024
4 min

BarcelonaEl sector de la gastronomia, l'hostaleria i el foodservice es donarà cita a la pròxima edició de Gastronomic Forum Barcelona (GFB), el saló que se celebrarà del 4 al 6 de novembre al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. Portarà per lema “Re-pensem la restauració” i tornarà a ser el punt de trobada de més de 350 empreses del sector. El programa inclou un centenar d'activitats en què intervindran prop de 130 xefs, pastissers i sommeliers, entre altres experts en gastronomia i restauració.

Amb l'objectiu d'apropar les noves tendències del sector i de debatre els grans reptes de futur, Gastronomic Forum Barcelona tornarà a reunir més de 350 expositors representatius de tots els segments del foodservice, repetirà les xifres d'èxit de l'edició anterior consolidant-se, així, com el saló de referència per als professionals de l'hostaleria, el comerç especialitzat i la gastronomia de Fira de Barcelona.

Durant aquests tres dies se succeiran classes magistrals, sessions temàtiques, presentacions i degustacions amb alguns dels xefs més destacats del moment. “Re-pensem la restauració” serà l'eix temàtic central i, per tant, el tema de fons que serà present a tots els debats, ponències i diàlegs. “Veurem com hi ha diferents maneres d'abordar temes de candent actualitat com són la conciliació, els nous horaris o l'aplicació de les noves tecnologies en aquest àmbit”, diu Pep Palau, codirector de Gastronomic Forum Barcelona i responsable del programa d'activitats.

Un dels atractius d'aquesta cita anual és gaudir de ponències, diàlegs i tallers de xefs de gran prestigi.

Un dels atractius d'aquesta cita anual és gaudir de ponències, diàlegs i tallers de xefs vinguts de tot arreu del món i que estan marcant tendència. És el cas d'Adejoké Bakaré, la primera dona negra al Regne Unit i la segona a tot el món que va aconseguir una estrella Michelin per al seu restaurant Chisuru (Londres), on elabora receptes d'Àfrica Occidental que cuinarà a GFB. També pujarà a l'escenari el xef turc Osman Sezener (OD Urla), que aposta per un model from farm-to-table, que porta a l’extrem el seu compromís amb la sostenibilitat i el malbaratament zero.

Una altra gran tendència gastronòmica del moment, els aliments fermentats, tindrà el seu protagonisme al taller amb degustació que impartirà la parella formada per Kwang Uh i Mina Park (Baroo, USA). Tots dos regenten un innovador restaurant coreà a Los Angeles, elegit Restaurant de l'Any 2024 a The Times.

Les grans tendències gastronòmiques tindran el seu protagonisme.

Entre les grans apostes del GFB24 hi ha els projectes que destaquen pel seu caràcter social i per la seva contribució a la lluita per un món més just a través de la gastronomia. Sota la premissa "El poder transformador de la cuina", es descobriran projectes internacionals com el liderat per Selassie Atadika (Midunu, Ghana), que va obrir un restaurant al seu país natal on treballa amb un equip format només per dones per contribuir al fet que més joves s'incorporin com a professionals a l'alta cuina a l'Àfrica. En la mateixa línia compromesa, el saló donarà a conèixer el projecte d'Andrés Torres i Sara Pérez (Casa Nova) que, fa només uns mesos, va rebre el Basque Culinary World Prize –conegut com el Nobel de la gastronomia– per la seva intervenció, des de la cuina, en situacions de crisi en l'àmbit global –a l'octubre han estat cuinant a Beirut per als desplaçats pel conflicte araboisraelià–.

Relleu generacional

Un altre dels grans eixos temàtics que abordarà el GFB24 serà el titulat "Generació 90", que tindrà com a protagonistes joves xefs, sommeliers o bartenders que tenen menys de 35 anys i que exposaran la seva nova forma de veure la cuina, amb horaris més racionals, consciència ecològica i una reinterpretació de la tradició. Una de les sessions més esperades és la dedicada al relleu generacional, que serà protagonitzada pels fills d'alguns dels xefs més prestigiosos a Catalunya: Martí i Marc Roca (El Celler de Can Roca), Carlota Puigvert (Les Cols), Guillem Pérez (Miramar), i Pol Ruiz i Marc Cano (Aürt). “Ens il·lusiona moltíssim programar xefs tan joves. Aquestes noves generacions trepitgen prou fort per tenir-los en compte, tenen molt a dir”, argumenta Palau.

Els tallers permeten la participació de les persones assistents.

Tot coincidint amb la nominació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un altre dels grans eixos temàtics del saló serà la cuina catalana, i comptarà amb noms fonamentals al panorama gastronòmic com són Oriol Castro i Eduard Xatruch de Disfrutar, que obriran el saló amb la presentació dels nous plats de la temporada. Una altra sessió de gran interès és la que reunirà vuit dels xefs de més renom actual, que cuinaran un dels seus plats amb degustació posterior.

D’altra banda, la pizza serà una altra de les protagonistes d’aquesta edició de GFB i comptarà amb noms destacats del panorama actual que busquen elevar l’estatus culinari d’aquest producte. Així mateix, el Fòrum Dolç comptarà amb grans noms dedicats a les postres i la rebosteria.

El saló també tornarà a celebrar concursos i reconeixements professionals com són els premis Cuiner 2024 Gastronomic Forum Barcelona; el premi Josep Mercader; el millor Panettone d'Espanya, que organitza el Gremi de Pastissers de Barcelona; el Plat favorit dels catalans de la revista Cuina; o The Baker, impulsat pel Gremi de Forners de Barcelona. A més, es presentarà la Guia Slow Food Km0 i se celebrarà el congrés Foodture, organitzat per Barcelona Centre de Disseny.

stats