Carles Navarro: “La química aporta infinitat de solucions tecnològiques, innovadores i sostenibles als reptes globals existents”

Director general de BASF a Espanya i Portugal i president d’Expoquimia

Carles Navarro, Director general de BASF a Espanya i Portugal i president d’Expoquimia.
ARA
29/05/2023
5 min

La indústria química factura gairebé 90.000 milions d’euros anuals a Espanya i abasteix de productes i tecnologies el 98% dels sectors productius, segons dades de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE). El sector, que exerceix un paper rellevant a la nostra vida quotidiana en tenir presència en molts articles de consum vinculats a l’alimentació, la sanitat i la bellesa, afronta una transició industrial, digital i tecnològica amb l’objectiu d’esdevenir un agent clau en la mitigació dels efectes del canvi climàtic. Fer valdre les possibilitats de la indústria química per a un futur més sostenible és un dels objectius centrals d’Expoquimia 2023, la fira internacional que reunirà més de 280 expositors i 900 marques a Barcelona del 30 de maig al 2 de juny.

Sobre aquesta trobada internacional i les principals solucions mediambientals de futur que s’hi tractaran, en parlem amb Carles Navarro, president d’Expoquimia i director general de BASF a Espanya i Portugal, l'empresa química més gran del món.

Aquest 2023, Expoquimia, l’Encontre Internacional de Química de Fira de Barcelona, vol posar en relleu les possibilitats de la indústria química per a un futur sostenible. Quines són les principals estratègies que porta a terme el sector per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030?

— Com a sector, tenim una aproximació holística als desafiaments que se’ns plantegen. La química se situa com un vector estratègic perquè aporta infinitat de solucions tecnològiques, innovadores i sostenibles als reptes globals existents. Des de la protecció del planeta, en què l’economia circular i descarbonitzada jugarà un paper cada cop més estratègic, fins a l’accés a recursos essencials, com l’aigua, l’energia, l’alimentació i l’educació, passant pel benestar de les persones, la construcció de ciutats i alternatives de mobilitat més sostenibles. Les noves tecnologies són molt rellevants, per exemple, en les noves metodologies de producció agrícola i en la gestió del malbaratament alimentari. En aquest sentit, l’R+D+I juga un paper fonamental a l’hora de fer-ho realitat. BASF va crear la seva primera estratègia global de sostenibilitat l’any 1994, fins a participar a la redacció dels ODS el 2015, formant part dels grups de treball de les Nacions Unides. L’any 2018 l’ONU va reconèixer BASF com a Empresa Líder en Desenvolupament Sostenible a través del Pacte Global.

BASF és una companyia compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic. Quins diria que són els eixos principals d’acció en aquesta matèria?

— Innovació, sostenibilitat i transformació digital són els pilars estratègics de les nostres decisions. Estem compromesos amb reduir les emissions contaminants un 25% el 2030 respecte al 2018, per aconseguir tenir un impacte zero el 2050. Això es tradueix en una transformació dels nostres processos interns de fabricació afavorint l’economia circular i la sostenibilitat. El resultat que obtenim són productes que fomenten la consciència ecològica dels nostres clients i de la societat en general. Es tracta d’un procés que fa temps que portem a terme. El 2015 vam classificar els nostres productes i aplicacions (més de 55.000) segons l’aportació verda que tenien sobre el client, i vam apostar per aquells que hi feien una contribució més important. A Expoquimia presentarem casos d’èxit vinculats al reciclatge de bateries elèctriques per a una automoció més circular, i models d’intel·ligència artificial (IA) per optimitzar els recursos de la indústria agrícola.

Precisament, la Unió Europea s’ha fixat el 2050 per aconseguir la neutralitat climàtica. Quina és l’aportació de BASF en l’assoliment d’aquest objectiu?

L’aposta de BASF pel desenvolupament sostenible és ferma. L’empresa va fixar el 2021 un objectiu global d’assolir la neutralitat climàtica el 2050. Hem posat en marxa un pla d’inversió i transformació tecnològica que té com a protagonistes, entre d’altres, les energies renovables.

L’estratègia inclou cinc eixos basats en un principi: la descarbonització passa per l’electrificació dels processos amb electricitat verda i renovable a un cost competitiu. Així, per exemple, incrementem progressivament la proporció d’energia verda: del 16% actual a un 50% el 2030, fins al 70% el 2035. Per assolir aquesta fita invertirem 4.000 M€ en els propers set anys. Vuit dels nou centres de producció que té la companyia a Espanya ja funcionen 100% amb electricitat d’origen renovable.

BASF ha tancat el cercle amb noves solucions en el disseny de materials estratègics per a la fabricació de bateries elèctriques i el seu reciclatge. Com ha aconseguit tancar el cercle? Quin és el seu valor diferencial de BASF en el reciclatge de bateries?

Tractem la cadena de valor de la bateria com un cicle tancat gràcies al qual es pot aconseguir un futur amb zero emissions provinent de la mobilitat elèctrica mitjançant el reciclatge de la bateria al final de la seva vida útil i dels residus de producció de cel·les. D’aquesta manera garantim un subministrament estable de matèries primeres per produir materials actius de càtode, que constitueixen una part vital de les bateries d'ions de liti. A BASF oferim tecnologia de reciclatge amb taxes altes de recuperació. El nostre cicle de producció integrat de bateries al final de la seva vida útil i residus de producció de cel·les per generar materials actius de càtode redueix de manera significativa la petjada de CO₂ d'una bateria. Així ajudem els fabricants de bateries i els productors d'equips originals a complir les normatives estrictes, com els objectius del reglament de la UE relatiu a les bateries. Estem augmentant la capacitat de reciclatge del mercat global per poder aconseguir un futur sense emissions provinents de la mobilitat elèctrica.

¿Com identifica BASF aquestes oportunitats que sorgeixen a través de les tecnologies disruptives com la IA i com ho aplica a les diferents indústries?

BASF aposta per la transformació digital. Tenim quatre hubs mundials a tot el món, i el primer va ser a Madrid, que ja compta amb 500 persones i que esperem fer créixer fins a 600 al llarg del 2023. El fet de treballar amb un ampli espectre de tecnologies (IA, realitat augmentada, big data, anàlitica de dades, machine learning, etc.) i amb equips multidisciplinaris globals ens permet connectar oportunitats, automatitzar processos interns i de negoci i compartir el coneixement de manera orgànica. La connexió entre les necessitats dels nostres clients, les dels nostres equips de vendes i investigació i les dels hubs és fonamental. Al final, es tracta de posar la nostra expertesa al servei de la societat, sigui vinculada al sector químic o tecnològic.

Un dels espais centrals d’Expoquimia serà l’àgora Smart Chemistry, Smart Future, que promou la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE) i que enguany es presenta sota el títol Green Deal Edition amb més de 25 ponències, entre les quals hi ha la participació de BASF en diversos actes institucionals. Quina serà la seva contribució en aquest espai? Sobre quins pilars principals gira el debat actualment per ser més eficients i sostenibles?

Parlarem de sostenibilitat, innovació, transformació digital i diàleg entre tots els actors per aconseguir els canvis necessaris que ens planteja el canvi climàtic. Enguany tenim l’honor de comptar amb la presència del CEO mundial de BASF, Martin Brüdermuller, que és també president de Cefic i serà ponent al sopar de gala, que aplegarà més de 500 persones de les principals indústries i clients del país. A més a més hi haurà representants multidisciplinaris del nostre equip, des de companys de vendes i digitalització fins a membres del departament de compres. També obrirem diàleg amb la societat i l’administració, i amb interlocutors com el meteoròleg Francesc Mauri i Joan Capdevila, president de la comissió d’indústria del Congrés de Diputats. Al capdavall, tots formem part de la solució.

stats