Avui dia, el món d’internet segueix sent un gran desconegut per a la majoria. Això es dona perquè quan introduïm les nostres dades a internet no som conscients de què pot passar amb elles. Amb el nivell d’interacció que portem a internet (compres, xarxes socials, correus, subscripcions...), en el món de les finances també podem trobar productes, com els préstecs en línia a LoanScouter, que per sol·licitar-los hem d'enviar les nostres dades a l'entitat. Però ¿sabem realment què fan aquestes entitats financeres o bancàries amb la nostra informació?
La introducció de dades a la sol·licitud
Els préstecs sempre s'han considerat un dels productes més transparents del mercat, ja que tota la informació necessària apareix publicada a les seves pàgines web i amb un vocabulari entenedor per a totes les persones (també per normativa, de forma simplificada en un quadre). Gràcies a això, podem saber que les empreses de préstecs en línia obtenen les nostres dades a través de dues vies: mitjançant formularis online, que omplim en el moment de sol·licitar el crèdit, o a través de tercers. Alguns exemples són les centrals d'informació de risc, ASNEF (especial en els préstecs amb ASNEF) o altres companyies pròpies, que es cedeixen les dades les unes a les altres si el client ho autoritza.
La informació amb la qual treballen és tant personal com financera, motiu pel qual hem d'estar segurs de a quina empresa demanem un préstec i si aquesta és totalment legal.
¿Quines són les finalitats de les dades a les empreses de préstecs?
Quan cedim les nostres dades a qualsevol empresa, hem de ser conscients de l'ús o tractament que se'ls donarà. En aquest cas, les entitats de préstecs les empren per realitzar anàlisi internes, elaborar perfils crediticis, per millorar així els seus projectes, o bé per a fins comercials, per a l'enviament de publicitat.
En general, les empreses de crèdits conserven les nostres dades durant el període de vigència del préstec. Posteriorment, passen a formar part d' una base de dades, on poden ser utilitzades per a finalitats analítiques o cedides a altres empreses de la mateixa companyia.
Com exercir els drets sobre les nostres dades
Gràcies a la nova llei de protecció de dades europea RGPD, els drets sobre la nostra informació s'han vist ampliats. Amb aquesta nova esmena, les persones podem tenir més coneixements sobre les nostres dades personals, tant en xarxes socials com smartphones o fins i tot a la banca online.
Existeix el dret d'informació (què es fa amb les nostres dades) i el dret d'accés, rectificació i supressió: podem accedir a les nostres dades, demanar que se'n corregeixin els possibles errors i fins i tot sol·licitar-ne la supressió. Aquest darrer punt el podrem realitzar quan aquestes dades ja no siguin necessàries per a les finalitats amb què van ser recollides.