Els productes alimentaris catalans es donen a conèixer arreu del món
Prodeca ha potenciat els darrers mesos promocions en punts de venda, en fires gastronòmiques i amb importadors per promoure les empreses catalanes a escala internacional
Catalunya es prepara per convertir-se en Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Per això Prodeca ha organitzat al llarg d’aquest 2024 diferents promocions en el punt de venda en supermercats d’arreu del món, en fires i en altres cites per donar a conèixer la riquesa dels productes alimentaris catalans. És el cas del Catalan Food Brindisa, que va comptar amb la participació d’una vintena d’empreses catalanes en la doble promoció que es va fer al mes de maig a les seves botigues de Londres i a la pàgina web d’aquesta cadena.
Així, en comparació amb el mateix període de l’any passat, les vendes dels productes catalans del catàleg de Brindisa als establiments físics van augmentar un 70%, i en el canal en línia ho van fer en més d’un 200% després d’aquesta acció. Van ser uns resultats molt positius, sobretot si es té en compte que Brindisa és el principal distribuïdor de productes gurmet catalans al Regne Unit.
Anteriorment aquesta acció també s’havia dut a terme a Alemanya, amb la cadena de supermercats MitteMeer. Al mes de març una vintena d’empreses catalanes van exposar durant una setmana més de seixanta productes catalans als establiments de MitteMeer. L’actuació va tenir un impacte comercial d’un increment del 30% en les vendes respecte de l’any anterior i va servir per introduir noves referències al mercat alemany. L’acte de promoció va finalitzar amb una gran festa popular, que va consistir en una calçotada popular i una actuació dels Castellers de Berlín.
La consolidació al mercat mexicà
Amb un volum de negoci de prop de 210.000 milions d’euros, Mèxic és el principal mercat per a les empreses catalanes a l’Amèrica Llatina. En els darrers anys el país s’ha consolidat com un dels principals destins dels aliments i begudes catalans, amb una quota de mercat per valor de 140 milions d’euros. Aquesta tendència s’ha incrementat en els darrers anys des de la presència estable de Prodeca al mercat mexicà a partir de l’any 2021, en el marc del treball conjunt amb la Delegació de la Generalitat a Mèxic. En aquests anys les exportacions d’aliments i begudes catalans han augmentat prop d’un 40% en valor i les empreses exportadores ho han fet un 26,7%.
Aquest 2024, Prodeca, en col·laboració amb la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Mèxic i Centreamèrica, ha impulsat una sèrie d’accions estratègiques per promocionar els productes agroalimentaris catalans al mercat mexicà que han servit per consolidar la presència de les empreses catalanes en un mercat clau i han obert noves oportunitats comercials. Entre altres actuacions, s’han realitzat sis agendes de negocis específiques per a empreses catalanes i mexicanes i s'han concretat dinou reunions amb possibles compradors, s’ha ofert formació i certificació en vins i gastronomia catalana, s’han dut a terme accions de promoció en vuit botigues La Naval i tres restaurants La Quilla i s’han organitzat tres tastos privats. Aquestes accions han donat com a resultat un increment del 300% en les vendes, amb la venda de 2.682 productes catalans, i l’acceptació de sis noves empreses catalanes per a la venda en els seus lineals.
Projecció d’abast mundial
El darrer trimestre del 2023 Prodeca va iniciar el projecte Catalan Food, una desena d’actuacions comercials en alguns dels mercats estratègics per a les empreses catalanes més enllà de l’abast europeu, ja que també van passar per destinacions com els Estats Units, l’Aràbia Saudita i Kuwait, entre d’altres. També es va posar en marxa la celebració de fires d’importadors, com el Catalan Food Show Miami. Durant aquest esdeveniment es van organitzar tallers, degustacions i classes magistrals orientades a emmarcar els aliments i begudes en una cultura gastronòmica de primer ordre.
Prodeca també va posar en marxa les fires gastronòmiques a Tòquio i els tallers gastronòmics a Nova York i Detroit, entre altres actuacions. A més, en el cas de Nova York les empreses catalanes van poder mostrar el seu potencial comercial dels dolços de Nadal al mercat dels Estats Units.