Quan ens hem de protegir del sol i no ho sabem?
Fins al 13 de juny, les farmàcies participen en una campanya de prevenció de càncer de pell
El sol ens aporta nombrosos beneficis però, per evitar els perjudicis que pot causar una exposició excessiva i continuada, és important tenir sempre present protegir-se, tant si ja estem bronzejats com si fa núvol, si prenem el sol o sortim a fer activitats a l'aire lliure sense intenció de prendre'l. A més, hi ha algunes situacions quotidianes en què protegir-nos encara és més important per prevenir l'envelliment prematur de la pell, l'aparició de taques, cremades i el desencadenament de diferents patologies associades a l'exposició solar. A continuació, en destaquem algunes.
Activitats a l'aire lliure
Anar a la feina, sortir a passejar, jugar al parc amb els nens o prendre cafè en una plaça assolellada són exemples de situacions en què ens exposem directament al sol i hem de posar algun tipus de barrera protectora (fotoprotectors, roba, gorres, ulleres de sol, etc.). I encara més les persones que treballen a l'aire lliure, ja que acumulen moltes hores d'exposició.
L'embaràs
En el cas de les dones embarassades, els canvis hormonals poden donar lloc a l'aparició de taques al voltant del nas i la boca (cloasma o màscara d'embaràs). El sol pot enfosquir-les i caldrà utilitzar un bon filtre solar. Si portem biquini i prenem el sol, també pot enfosquir-se la línia alba, una línia vertical hiperpigmentada que apareix en mares gestants i recorre des del pubis fins al melic.
Esport
Per a les persones que practiquen esport a l'aire lliure és important saber que:
1. El risc de cremades augmenta degut a l'efecte lupa entre la suor, el sol i la superfície on entrenem: la que més reflecteix és la neu, seguida de la gespa i la sorra seca i, amb menys importància, l'asfalt i l'aigua.
2. A la muntanya, ens hem d'aplicar un filtre solar més elevat: el risc de cremades augmenta un 4% cada 300 metres d'altura.
3. Cal tenir una bona hidratació amb beguda isotònica, aigua, fruita o sucs per combatre la deshidratació de la pell i renovar la crema solar cada dues hores per evitar pèrdues del producte arrossegades per la suor.
4. La protecció física també és imprescindible: ulleres de sol, gorra, samarreta, pantalons, etc.
Medicaments
Hi ha nombrosos medicaments que ens fan més fotosensibles, i cal estar atents. Destaquen els anticonceptius orals, ja que un gran nombre de dones els prenen a diari i són més sensibles a patir cremades o l'aparició de taques a la pell. Altres fàrmacs als quals cal prestar especial atenció són els corticoides, antiinflamatoris, antihipertensius, antidepressius, antibiòtics i antihistamínics. La protecció també és clau en aquests casos i, sobre tot plegat, us en podrà informar el farmacèutic.
Fins al 13 de juny, sota el lema "Abans de deixar-t'hi la pell, consulta", les farmàcies de Barcelona estan participant en una campanya de detecció precoç i prevenció del càncer de pell, impulsada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, en col·laboració amb el Grup de Melanoma de l'Hospital Clínic. Per a més informació, accedeix a la web de salut del Col·legi:
*Susagna Lucas és farmacèutica comunitària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona