El president d'Egipte anul·la el decret que blindava el seu poder per aturar les protestes

L'oposició convoca manifestacions contra un text modificat però que "manté les seves conseqüències". La decisió de Mursi ha arribat després d'una reunió amb una quarantena de representants polítics a la qual no ha assistit l'oposició laica

Protestants criden consignes contra Mursi durant una protesta davant del palau presidencial al Caire, Egipte/ REUTERS/ Amr Abdallah Dalsh
Efe
09/12/2012
2 min

El CaireEl president egipci, Mohamed Mursi, ha decidit aquest dissabte a la nit anul·lar la controvertida acta constitucional que blinda els seus poders durant una reunió amb representants polítics boicotejada pels líders de l'oposició laica.

En un pas per intentar donar una sortida a l'actual crisi que viu Egipte, els presents en aquesta cita han decidit encarregar a una comissió que modifiqui el decret, promulgat el 22 de novembre, i que tracti els articles de la discòrdia.

Segons ha anunciat en roda de premsa l'islamista Momahed Selim Al-Awa, que ha participat en el diàleg nacional convocat per Mursi, el referèndum sobre la nova Constitució es manté pel 15 de desembre.

L'anul·lació de l'article constitucional era una de les exigències de l'oposició, juntament a l'ajornament del plebiscit que finalment es celebrarà com estava previst.

La comissió, integrada entre d'altres per Al-Awa i el polític liberal Ayman Nur, ha redactat una nova declaració constitucional que ja ha estat promulgada per Mursi i que conté un primer article que anula l'anterior, del 21 de novembre.

El nou text no fa al·lusió al controvertit blindatge dels poders que Mursi s'havia atorgat anteriorment, ni a la immunitat judicial garantida per l'Assemblea Constituent i a la Xura (Cambra Alta).

El nou text diu que si la nova Constitució és rebutjada en referèndum, el president haurà d'escollir una nova Assemblea Constituent en un termini de tres mesos, formada per cent persones, que haurà d'acabar la seva feina en un període no superior a sis mesos.

La nova declaració constitucional manté la possibilitat de jutjar als responsables dels assassinats de manifestants i civils comesos entre el 25 de gener del 2011, quan va començar la revolució contra Hosni Mubàrak, i el 30 de juny del 2012, quan Mursi va assumir el càrrec després de ser escollit.

Manifestacions contra un text modificat però que "manté les seves conseqüències"

Diverses formacions revolucionàries egípcies han convocat aquest diumenge manifestacions fins al Palau Presidencial per rebutjar el resultat del diàleg nacional. Un dels grups convocants és el Moviment 6 d'abril, que es diu que la nova declaració constitucional manté "les seves conseqüències", com la continuïtat del nou fiscal general, Talat Ibrahim, que porta quatre anys al càrrec. "L'actual fiscal està nomenat pel cap del poder executiu", ha denunciat el moviment, que reclama que la persona que ocupi aquest lloc sigui escollida o nomenada pel Consell Suprem de la Justícia i no pel president del país.

stats