El port de Barcelona connectarà els creuers a la xarxa elèctrica el 2026

L’organisme ha començat a desenvolupar el projecte Nexigen per electrificar els seus molls i reduir en un 38% les emissions dels vaixells

El port de Barcelona representa el 2% del PIB de Catalunya, però l’activitat que es genera als seus molls només suposa el 0,7% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle
3 min

Els creuers que arriben al port de Barcelona es podran començar a connectar a la xarxa elèctrica l’any 2026 i així consumiran únicament energia renovable quan estiguin atracats al recinte portuari. Però els creuers no seran els únics vaixells que consumiran energia neta i renovable mentre operin aquí.

Pel port de Barcelona passen cada any tot tipus de productes d’importació i exportació amb un valor de més de 60.000 milions d’euros. Aquestes mercaderies representen el 24% del comerç exterior marítim de l’Estat i el 74% del de Catalunya. L’aportació de la Comunitat Portuària de Barcelona al Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya arriba al 2%. Però l’activitat que es genera als molls del recinte portuari només suposa el 0,7% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. És a dir, el port de Barcelona genera més riquesa que emissions.

Tot i això, conscient del seu compromís amb el medi ambient i amb la ciutadania, el port de Barcelona ha desenvolupat en els últims anys nombrosos projectes per descarbonitzar l’activitat i reduir les emissions. En el Pla Estratègic del Port de Barcelona per al període 2021-2025, la sostenibilitat ambiental i la transició energètica són un dels eixos centrals i fixen un objectiu ambiciós: ser un port neutre en emissions l’any 2050. 

Un dels projectes amb els quals es podrà fer realitat aquest repte és Nexigen. Es tracta d’un pla per descarbonitzar l’activitat i millorar la qualitat de l’aire per contribuir al benestar de les noves generacions. Un pla de futur que comportarà notables beneficis ambientals gràcies a l’electrificació dels molls del port de Barcelona i que en el seu nom suma les paraules next, generation i oxigen.

Per fer realitat el projecte Nexigen, el port de Barcelona invertirà 110 milions d’euros en adequar els seus molls per fer possible que els vaixells es connectin a una xarxa elèctrica alimentada per energia neta amb certificació d’origen 100% renovable mentre estiguin atracats. D’aquest total, 90 milions d’euros corresponen a les inversions que es faran en els sistemes OPS (onshore power supply) de connexió. Els 20 milions d’euros addicionals són necessaris per desplegar la xarxa que inclou la construcció de la nova subestació Port, la connexió en alta tensió a la subestació Ronda Litoral de Red Eléctrica i el desplegament de la xarxa de mitja tensió per tot el recinte portuari. 

Quan Nexigen sigui una realitat, s’hauran estès més de 240 quilòmetres de cable i s’hauran fet 20,5 quilòmetres de canalitzacions fins a les terminals. No és, doncs, un projecte senzill, però els beneficis que comportarà per a les persones en justifiquen la realització. 

Amb el projecte Nexigen es reduirà el 38% del NOx i del CO2 emesos pels vaixells durant la seva estada al moll

Vaixells connectats el 2023

Les primeres connexions elèctriques de vaixells es podran fer a la terminal de contenidors BEST i a la terminal Ferry de Barcelona entre finals de l’any 2023 i principis del 2024. L’any 2026 també estaran operatius els primers punts de connexió al moll Adossat. Quatre anys més tard, el 2030, la idea és tenir electrificats tots els punts d’atracada dels creuers, el moll Prat de contenidors i les terminals de ferris de la dàrsena de Sant Bertran i el moll de Costa, eliminant així 66.000 tones de CO2 i 1.234 tones de NOx de les emissions de l’activitat portuària. Això vol dir reduir el 38% del NOx i del CO2 emesos pels vaixells durant la seva estada al moll i eliminar el 22% de les emissions de NOx i CO2 de tota l’activitat portuària.

Per assolir aquestes fites, els propers passos que es faran seran tramitar la petició d’accés i connexió d’una posició per a gran consumidor a la nova subestació Ronda Litoral que ha de construir Red Eléctrica, un cop s’ha publicat la planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica per al període 2021-2026, i treure a licitació el projecte pilot a la terminal Ferry. La connexió a la subestació Ronda Litoral farà possible el desplegament d’una xarxa de mitja tensió intel·ligent i flexible que distribuirà energia elèctrica d’origen renovable als diferents molls. Després, a cada moll s’instal·laran els OPS, una mena d’endolls gegants amb el sistema de gestió de connexió necessari per a cada tipus de vaixell.

L’efectivitat que el projecte Nexigen tindrà per reduir les emissions portuàries està garantida i permet assegurar al president del Port de Barcelona, Damià Calvet, que es tracta d’una “acció climàtica per contribuir a un millor planeta, amb més benestar per a la gent i més respecte pel medi natural”. 

“Amb Nexigen ens preparem per al futur posant el port de Barcelona al capdavant de la descarbonització de l’activitat portuària, marítima i logística”, emfatitza el màxim responsable del port.

stats