CIUTADANS
Especials03/03/2013

Participar en espais reduïts és més fàcil

Les ILP o els referèndums no sovintegen i evidencien mancances en els seus resultats

J.m.
i J.m.

BarcelonaEl cas de la ILP presentada al Congrés de Diputats espanyol per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, i que va estar a punt de no ser admesa a tràmit, ha fet aflorar, de nou, el debat sobre la participació ciutadana en els afers públics i el debat polític. En un context com l'actual, és raonable pensar que la participació ciutadana podria ser un element de regeneració democràtica de primer nivell. Hi ha diversos mecanismes que es podrien reforçar o introduir en el nostre sistema per fomentar-la.

Iniciatives legislatives populars

Un mecanisme que ha estat poc efectiu per ara

Cargando
No hay anuncios

En teoria serveixen per permetre la participació directa ciutadana en el procés legislatiu. A la pràctica, tal com estan dissenyades al nostre país, poden servir als moviments socials per introduir de manera puntual temes a l'agenda política, però poca cosa més. La gran majoria d'ILP no arriben ni tan sols a ser discutides en ple, i només en comptades ocasions han aconseguit transformar-se en llei. En la nostra legislació, el Parlament pot blocar la iniciativa, i els ciutadans no tenen possibilitat de votar-les en referèndum, a diferència del que sí que passa en altres indrets, com Suïssa, Califòrnia i Itàlia.

Referèndums

Cargando
No hay anuncios

Poc habituals al nostre país i en mans del govern central

De fet, el recurs al referèndum o consulta és poc habitual al nostre país. El fet que el govern central se'n reservi l'autorització o que la llei catalana de consultes fos impugnada al Tribunal Constitucional són mostres clares de la malfiança de les institucions espanyoles cap a aquest mecanisme, clau, de participació. Tanmateix, els referèndums també tenen els seus crítics: d'una banda perquè sovint els ciutadans poden votar però no decidir sobre què són consultats. D'altra banda, perquè un ús molt intensiu dels referèndums pot portar a un cert cansament i, a més, implica el risc de prendre decisions polítiques i econòmiques que no tinguin coherència entre elles.

Cargando
No hay anuncios

Mecanismes deliberatius

Debat i participació a les administracions locals

Cargando
No hay anuncios

Les institucions en què la participació ciutadana és més fàcil són les institucions locals. En aquest àmbit és possible establir instruments per a una participació més intensa en què la ciutadania tingui la possibilitat de confrontar punts de vista i prendre decisions més informades, com els jurats ciutadans britànics o assemblees ciutadanes constituïdes en alguns municipis. Els pressupostos participatius, que preveuen que els ciutadans tinguin un paper actiu en l'establiment de prioritats de despesa, han estat aplicats, amb resultats desiguals en termes de participació, en diversos països europeus i llatinoamericans.

Democràcia electrònica

Cargando
No hay anuncios

El potencial democràtic de les noves tecnologies

Les noves tecnologies presenten grans oportunitats per a l'aprofundiment democràtic. Un cop superats els possibles problemes de seguretat, permeten la participació directa dels ciutadans en els afers públics sense necessitat de desplaçar-se físicament. Tanmateix, poden aprofundir les desigualtats, atès que hi ha sectors socials (d'edat avançada i/o baix nivell educatiu) que no tenen accés a internet o no tenen les habilitats necessàries per fer-ne un ús intensiu.