Contingut patrocinat
Especials03/05/2023

Parlem de cultura financera

Les 100 persones que participen a 'Nosaltres' responen a preguntes sobre els seus coneixements en finances personals i familiars. 77 dels 100 afirmen que han parlat sobre el valor dels diners amb els fills.

Redacció

La cultura financera és una eina fonamental perquè persones i llars gestionin de manera adequada els seus recursos i, d'aquesta manera, per al seu benestar. En el nou capítol de 'Nosaltres', el programa de CaixaBank en què cabem tots, es posa el focus en l'educació en finances personals.

'Nosaltres' pretén mostrar, amb dades i històries, que, estant a prop de les persones, ja sigui a través de la formació, la inclusió financera, el desenvolupament econòmic de les zones rurals, o la cultura financera, és més fàcil que les persones aconsegueixin el que es proposin.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta ocasió, les 100 persones que participen a 'Nosaltres' responen a preguntes sobre els seus coneixements en finances personals i familiars. 77 dels 100 afirmen que han parlat sobre el valor dels diners amb els fills. Tanmateix, només 20 de cada 100 han començat a preparar la seva jubilació. "El temps passa molt ràpid; com abans comencem millor", reconeix una de les participants.

Cargando
No hay anuncios

L'educació financera comença a casa, encara que una cosa és la teoria i una altra la pràctica. Segons un estudi de Funcas, malgrat que el 97% de mares i pares enquestats atribueix a la família la responsabilitat principal en l'educació financera dels seus fills, el 45% mai no parla amb ells sobre els ingressos que entren a casa cada mes i el 47% no ho fa sobre els impostos que paguen.

L'informe també revela que només el 14% dels pares i mares enquestats utilitza la paga mensual o setmanal –un instrument recomanable d'educació financera– amb els seus fills a educació primària i no arriba a un terç (29%) els que ho fan a secundària .

Cargando
No hay anuncios

Aquestes mancances en l'educació financera que comencen a la infància tenen el seu reflex després a l'edat adulta, ja que gairebé la meitat de la població (46%) qualifica com a “baixos” o “molt baixos” els seus coneixements financers.

Cargando
No hay anuncios

Pla de Cultura Financera

En aquest context, és fonamental promoure la cultura financera entre la població. CaixaBank compta amb el seu propi Pla de Cultura Financera, en el marc de l'eix social del Pla de Banca Sostenible, que inclou iniciatives adreçades a diferents tipus de públics. Durant el 2022, més de 100.000 persones van assistir a conferències, cursos i tallers organitzats per CaixaBank, i els continguts digitals van superar els 12,5 milions de visualitzacions.

Cargando
No hay anuncios

L'entitat desenvolupa tres tipus d'accions: conscienciació, formació i creació de coneixement. CaixaBank té el ferm compromís de contribuir a la millora dels coneixements sobre conceptes econòmics i financers rellevants per a la presa de decisions del dia a dia de clients, accionistes, col·lectius vulnerables i de la societat.

Entre les iniciatives de CaixaBank hi ha el programa 'Molt per Fer', amb contingut divulgatiu i de conscienciació sobre finances difós a través de diferents mitjans digitals. Per la seva part, el programa 'Aula' de formació sobre economia i finances ajuda els accionistes de l'entitat a ampliar els coneixements per prendre les millors decisions; i a través de CaixaBank Research, el servei d'estudis del banc, se'n promou el coneixement mitjançant la investigació i l'anàlisi econòmica amb articles i conferències. Mentrestant, el programa de Voluntariat CaixaBank imparteix tallers sobre finances bàsiques, tant en format digital com presencial.

Cargando
No hay anuncios

El Pla de Cultura Financera de CaixaBank també comprèn el projecte 'CaixaBank talks', una sèrie de xerrades sobre estalvi, protecció i planificació financera en diferents situacions vitals.