POLÍTICA
Especials18/06/2012

El Parlament homenatja les víctimes de l'atemptat d'Hipercor 25 anys després

La cambra catalana celebra un acte en record de totes les víctimes del terrorisme en vigílies de la commemoració dels 25 anys de l'atemptat d'Hipercor. El president de l'ACVOT diu que lamenta però entén que les víctimes no participin en la "solució del conflicte" basc

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaEl Parlament ha celebrat aquest dilluns un acte d'homenatge a totes les víctimes del terrorisme, un dia abans de la commemoració dels 25 anys de l'atemptat d'ETA al centre comercial Hipercor de Barcelona el 19 de juny de 1987. L'acte, organitzat a iniciativa de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (AVCOT), l'ha presidit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i ha comptat amb les intervencions de dues víctimes i un familiar d'una víctima i del president de l'AVCOT, José Vargas. Tots ells han reivindicat la figura de les víctimes i han demanat a la societat i als polítics que no se'ls deixi en l'oblit, un reclam que ha sigut protagonista de totes les intervencions.

En la presentació de l'acte, la presidenta del Parlament ha volgut enviar un missatge de suport cap a les víctimes i els seus familiars, de qui ha assegurat que han estat "històricament deixades al marge". En aquest sentit, De Gispert ha instat polítics i societat a "no mirar cap a una altra banda ni ser insensibles al dolor i el mal" i ha promès a les víctimes tenir "sempre present la seva veu" i no perdre "la seva memòria". "La història no es pot refer, però ens ha d'ajudar a escriure un futur de convivència, de pau i de respecte", ha conclòs De Gispert, que ha dit que Catalunya és un "poble que rebutja la violència" i on "no hi ha espai per als que neguen la democràcia i la pau".

Cargando
No hay anuncios

Santos Santamaria, pare d'un mosso d'esquadra mort en un atemptat d'ETA l'any 2001, ha destacat la importància de l'homenatge a les víctimes dels que intenten "aconseguir a través de la violència el que no poden aconseguir a través del diàleg i les urnes". Santamaria ha assegurat que fa pocs anys un acte com aquest hauria estat "absolutament impensable" perquè "la consciència pública no era suficient per entendre que els morts no es podien enterrar per la porta del darrere". "Avui, afortunadament, tot això ha canviat", ha celebrat, i ha aprofitat per recordat als polítics assistents que és la seva "responsabilitat fer que la societat ho acabi d'entendre".

La darrera intervenció per part de les víctimes ha estat la de Rosa María Peláez, que precisament va viure l'atemptat d'Hipercor. Peláez també ha aprofitat per recordar que les víctimes han estat sempre molt oblidades "per la societat, i molt pels polítics també". "Espero que ara ens puguin donar força i ens ajudin", ha demanat al Parlament. Per la seva banda, Mari Carmen Pérez, víctima d'un atemptat de Terra Lliure l'any 1992, ha explicat la seva experiència visiblement emocionada i ha agraït l'oportunitat de poder explicar al Parlament el seu testimoni.

Cargando
No hay anuncios

L'ACVOT entén que les víctimes no participin en la "solució del conflicte"

Abans de clausurar l'acte amb una interpretació musical de 'Dido's Lament (when I'm laid in earth)' per part de la soprano Maria Camps i el violoncel·lista Pau Marquès, ha parlat el president de l'AVCOT, José Vargas. Més moderat en el discurs respecte a l'oblit de les víctimes, ha destacat la "sensibilitat de la majoria de grups polítics" i ha reivindicat la importància de la feina que exerceixen les organitzacions de suport a les víctimes. Finalment, Vargas ha agraït l'"excel·lent tasca" de les forces policials, gràcies a les quals assegura que "ETA està pràcticament esgotada", i ha dit que lamenta però entén que les víctimes no tinguin "legitimitat per participar" al procés de "solució del conflicte".

Cargando
No hay anuncios

Entre el públic ha destacat la presència de l'expresident de la Generalitat i alcalde de Barcelona quan va tenir lloc l'atemptat d'Hipercor, Pasqual Maragall, el cardenal i arquebisbe de la ciutat, Lluís Martínez Sistach, la consellera de justícia, Pilar Fernández Bozal, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, a més de representants de la majoria de partits amb representació parlamentària i alguns dels membres de la mesa de la cambra.