FILTRACIÓ MASSIVA

‘Papers de Panamà’: els paradisos fiscals dels líders mundials

La filtració massiva de documents del bufet Mossack Fonseca revela fortunes ocultes de 140 polítics

‘Papers de Panamà’: els paradisos fiscals dels líders mundials
Sònia Sánchez
04/04/2016
4 min

BarcelonaLa xarxa d’amics de Vladímir Putin que amaguen diners dels bancs estatals russos a l’estranger. L’evasió fiscal de fins a 12 caps d’estat i de govern del món, entre els quals el president de l’Argentina, Mauricio Macri; el primer ministre del Pakistan, Nawaz Sharif; el rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz, i el president d’Ucraïna, Petró Poroixenko. O les connexions d’un dels membres del comitè d’ètica de la FIFA amb els directius imputats per corrupció. Són només algunes de les moltes revelacions dels papers de Panamà, la filtració de documents secrets més gran que s’ha fet mai a la premsa, més encara que els cables diplomàtics dels Estats Units publicats per Wikileaks el 2010 o que els secrets revelats per Edward Snowden el 2013.

Pilar de Borbó, Messi i Almodóvar, a la llista

Els papers de Panamà són ni més ni menys que 11,5 milions de documents secrets de la firma d’advocats Mossack Fonseca, que es dedica a crear i administrar estructures empresarials a l’estranger (les anomenades societats offshore ) per a empreses i particulars. Per muntar aquestes empreses o fundacions, ofereix “jurisdiccions que acostumen a estar exemptes d’impostos en relació a qualsevol activitat comercial o transacció feta fora de la seva jurisdicció”, segons la web del mateix despatx d’advocats. Entre aquestes jurisdiccions hi ha molts paradisos fiscals com Suïssa, Xipre i les illes Verges Britàniques, entre d’altres. Mossack Fonseca té seu legal al Panamà, però opera en 42 països diferents amb franquícies arreu del món. És el quart proveïdor més gran del món d’aquest tipus de serveis, que són legals. L’ús d’estructures empresarials a l’estranger és, de fet, una pràctica totalment legal, tot i que hi hagi persones que les utilitzin amb objectius d’evasió fiscal o blanqueig de diners, la qual cosa ho convertiria en il·legal.

El rei de l’Aràbia Saudita, el president d’Ucraïna i el president de l’Argentina apareixen a les revelacions. EFE / GETTY

Els documents van ser filtrats per una font anònima al diari alemany Süddeutsche Zeitung, que ho va compartir a través del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ, en les sigles en englès) amb un centenar de mitjans de 80 països, entre els quals hi ha La Sexta, el Confidencial, The Guardian, la BBC i Le Monde. Els periodistes d’aquests mitjans han estat un any analitzant els documents, que finalment es van donar a conèixer ahir a les vuit del vespre. Les revelacions inclouen informació sobre les societats offshore de 12 antics o actuals caps d’estat o de govern i les fortunes ocultes a l’estranger de fins a 128 polítics i càrrecs públics d’arreu del món. Un dels escàndols que més han colpit són els diners ocults a l’estranger del primer ministre d’Islàndia, Sigmundur Gunnlaugsson, un país que va passar una profunda crisi econòmica. El Parlament islandès va convocar ahir mateix una reunió d’urgència per avui amb una petició de dimissió sobre la taula.

També hi apareixen familiars d’alts càrrecs polítics com la germana del rei Joan Carles I de Borbó; el pare del primer ministre del Regne Unit, David Cameron; cosins del president de Síria, Baixar al-Assad, i el fill de l’expresident egipci Hosni Mubàrak.

També van operar amb Mossack Fonseca fins a 33 particulars i empreses que estan a la llista negra dels Estats Units per tenir tractes amb organitzacions criminals com els càrtels de la droga mexicans i la milícia terrorista Hezbol·lah, o amb els governs de Corea del Nord i l’Iran durant l’embargament.

“Aquesta informació demostra com de profundament arrelades estan les pràctiques nocives i la criminalitat en les societats offshore ”, va dir a l’ICIJ Gabriel Zucman, economista de la Universitat de Califòrnia i autor del llibre La riqueza oculta de las naciones. Investigación sobre los paraísos fiscales. Entre les primeres reaccions a la filtració hi ha també la d’Oxfam Intermón, que va constatar amb la filtració que “els paradisos fiscals segueixen sent una realitat a la qual ni governs ni institucions internacionals han volgut mirar de cara”. “Si els paradisos fiscals segueixen existint i emportant-se milions és per la falta de voluntat política, nacional i internacional”, diu l’ONG, que afegeix que “el veritable escàndol és que molts dels casos que l’ICIJ ha tret a la llum no són il·legals, sinó que s’aprofiten de legislacions febles i insuficients. El sistema fiscal internacional segueix sent un veritable colador”.

Una xarxa de 2.000 milions lligada a Putin

Una de les revelacions més importants dels papers de Panamà ha sigut la xarxa de negocis a l’estranger i crèdits de fins a 2.000 milions de dòlars que ha enriquit els amics més pròxims del primer ministre rus, Vladímir Putin. Tot i que el seu nom no apareix als papers, revelen com els seus amics més pròxims han guanyat milions amb negocis que no podrien haver-se fet sense el seu patrocini. I tot apunta que part dels diners li poden haver sigut retornats de manera indirecta. Els papers assenyalen Serguei Roldugin -un violoncel·lista gran amic de Putin i padrí de la seva filla- com el centre d’una trama en què diners de bancs russos s’amaguen en societats offshore. Part d’aquests diners van acabar en un resort d’esquí on el 2013 es va casar la filla de Putin.

stats