Hisenda i la Fiscalia investiguen els documents
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, recorda que tenir una societat a l'estranger no és un delicte per si, sol però adverteix que cal investigar si a través d'aquestes societats s'han evadit impostos
BarcelonaDesprés de la filtració de més d’11,5 milions de documents que impliquen diverses personalitats mundials de la política, l’empresa i el món del futbol amb el bufet panameny Mossack Fonseca -especialitzat en les anomenades societats offshore -, l’estat espanyol va reaccionar aquest dilluns amb l’anunci d’una investigació “en profunditat” dels anomenats papers de Panamà. Tant l’Agència Tributària com la Fiscalia de l’Audiència Nacional obriran diligències sobre les dades publicades en diversos mitjans de comunicació -a l’Estat, el digital El Confidencial i a La Sexta- per esbrinar si realment les 1.200 empreses espanyoles amb vinculació amb el país centreamericà han comès frau fiscal.
La primera veu del govern espanyol que es va pronunciar sobre aquesta qüestió va ser el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá. Va avançar que Hisenda analitzaria si el miler llarg de societats espanyoles assenyalades per la filtració estan en una “situació legal i regular” o, en canvi, incompleixen la norma. El ministre va fer aquestes declaracions, precisament, en unes jornades sobre la seguretat de les inversions a Iberoamèrica, en què va recordar que tenir una empresa en un país estranger no necessàriament és un delicte. “És una informació periodística que sens dubte caldrà investigar en el pla tant fiscal com penal”, va assegurar en al·lusió a la investigació feta pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació. Catalá va afegir que cal veure si s’han utilitzat aquestes empreses offshore (societats radicades en països considerats paradisos fiscals) per no complir amb les obligacions tributàries.
¿Per on iniciarà la investigació la Hisenda espanyola? De moment, utilitzarà “tots els instruments a l’abast” per analitzar les declaracions de persones jurídiques i físiques del model 720, una declaració informativa de la renda que han de fer els contribuents amb béns situats a l’estranger per valor de més de 50.000 euros. La informació, segons el president dels Inspectors d’Hisenda (IHE), José Luis Groba, en declaracions a l’agència Efe, també s’ha de complementar amb requeriments d’informació addicionals d’Espanya a Panamà. Hisenda pot arribar a posar multes de fins al 150% dels imports defraudats. Tot i que segons El Confidencial hi ha implicades fins a 1.200 societats, 558 accionistes, 166 clients intermediaris i 89 beneficiaris amb direcció postal espanyola, fins ara només han transcendit quatre noms: Pilar de Borbó, tia del rei Felip VI; l’esposa del comissari europeu Miguel Arias Cañete, Micaela Domecq; el cineasta Pedro Almodóvar, i el futbolista Leo Messi.
Davant les informacions que afecten contribuents espanyols, el PSOE, Podem, Ciutadans (C’s) i Democràcia i Llibertat (DL) van demanar ahir la compareixença del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés de Diputats. Pedro Saura, portaveu d’economia dels socialistes, va titllar el cas d’“escàndol de primera magnitud” i va reclamar al ministre que informés en seu parlamentària del nombre de contribuents espanyols que tenen capitals a Panamà, així com si algun va acollir-se a l’amnistia fiscal del PP. Una reclamació a la qual es va afegir C’s i també Podem, que va aprofitar per retreure als populars que s’oposessin en el seu moment a la creació d’una agència fiscal internacional, vinculada a l’ONU.
El Govern també investigarà
L’Agència Tributària no és l’única administració que investigarà si hi ha frau fiscal. Fonts de la Generalitat consultades per l’ARA asseguren que es faran les “comprovacions” en matèria de l’impost de patrimoni -un dels tributs que recapta la Hisenda catalana- dels noms que apareguin als papers de Panamà.
Pilar de Borbó, tia del rei Felip VI
Els papers de Panamà impliquen la tia del rei Felip VI, la infanta Pilar de Borbó, per presidir una societat instal·lada al país panameny amb el nom Delantera Financiera. Segons El Confidencial, va dirigir la societat des de l’agost del 1974 -un mes després que el llavors príncep Joan Carles assumís la prefectura de l’Estat- fins a cinc dies després que Felip VI fos proclamat rei. Encara que tenir una empresa a l’estranger no és il·legal, la Casa del Rei no s’ha pronunciat sobre les informacions aparegudes ni els motius pels quals Pilar de Borbó va presidir durant tants anys una societat radicada en un país amb avantatges fiscals ni si ho va declarar a les autoritats fiscals espanyoles.
Família Domecq, empresaris
Dotze membres de la família Domecq, una de les sagues més riques d’Andalusia, figuren com a membres autoritzats de l’empresa Rinconada Investments Group, que té seu a Panamà. Encara que segons el Registre Mercantil panameny la companyia no ha sigut donada de baixa i continua vigent, hi ha indicis documentals, corroborats pel testimoni de Micaela Domecq, esposa de Miguel Arias Cañete, dirigent del PP i comissari europeu, que apunten al fet que la família va sortir del negoci al començament del 2010. La companyia amb seu a Panamà té a veure amb la gestió de quatre comptes del Deutsche Bank ubicats a Ginebra (Suïssa) per part dels Domecq.
Pedro Almodóvar, cineasta
Segons la investigació, el director de cinema Pedro Almodóvar va mantenir activa, juntament amb el seu germà Agustín, una empresa offshore entre els anys 1991 i 1994. Va ser aquest qui, a través d’un comunicat, va assenyalar que va ser ell l’encarregat des del principi de dur els aspectes econòmics de la productora El Deseo, creada pels dos germans. Segons Agustín Almodóvar, l’empresa que apareix als papers de Panamà va ser una recomanació dels assessors fiscals, i va indicar que es va “deixar morir” perquè no encaixava en la seva manera de treballar. El germà del cineasta va assegurar en el mateix comunicat que tant la productora com ells dos estan al dia amb Hisenda.
Leo Messi, juador del Barça
“Lionel Messi no ha dut a terme cap dels actes que se li imputen. Les acusacions d’haver dissenyat una nova trama d’evasió fiscal i, fins i tot, de crear una xarxa de blanqueig de capitals són falses i injurioses”. En aquests termes s’expressa el comunicat remès a l’agència Efe per la família del jugador argentí del Barça. Segons el text, l’empresa Mega Star Enterprises -citada en la investigació- és una companyia “inactiva” que mai va tenir fons ni comptes corrents. L’empresa va ser creada, segons aquesta versió, pels antics assessors fiscals de Messi, i les conseqüències que se’n derivaven ja van ser “regularitzades en el seu moment” amb la Hisenda espanyola.