La família Thyssen-Bornemisza , implicada en l'escàndol dels 'papers de Panamà'

Marina Ruiz Picasso, néta de Pablo Picasso, també surt a la investigació per frau fiscal

Carmen Thyssen
Agències
08/04/2016
2 min
1
Regala aquest article

BarcelonaLa família Thyssen-Bornemisza, que posseeix una important col·lecció d'art que es pot veure, en gran part, al Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid, també apareix en els registres del despatx d'advocats panameny Mossack Fonseca. Segons un article publicat pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), amb seu a Washington, i que ha liderat la investigació amb el diari alemany 'Süddeutsche Zeitung', els Thyssen-Bornemisza tindrien una empresa 'offshore'. Segons, l'ICIJ, un advocat de la família ha confirmat la propietat de l'empresa 'offshore', però també ha assegurat que les autoritats fiscals espanyoles "en tenen coneixement".

Als papers també apareix la néta del pintor malagueny Pablo Picasso, Marina Ruiz Picasso, que actualment viu a Suïssa, com a propietària de tres societats 'offshore' i accionista d'una altra. També consten a la documentació importants propietaris d'obres d'art com la família Nahmad, que podria tenir un valuós Modigliani desaparegut: 'Home assegut amb un bastó'. Aquesta obra d'art, valorada en uns 25 milions de dòlars, va ser confiscada pels nazis a Oscar Stettiner. El nét de Stettiner, que litiga amb els Nahmad des de fa anys, assegura que van adquirir els Modigliani en una subhasta el 1996.

La família Nahmad sempre ha defensat que no té el Modgilgiani, però els 'papers de Panamà' revelen que està controlada per la companyia 'offshore' International Art Center. Segons els documents de Mossack Fonseca, David Nahmad és l'únic propietari de l'empresa des del 2014. L'advocat de la família Nahmad, davant les revelacions dels 'papers de Panamà', ha assegurat que "no és rellevant" qui és el propietari de l'empresa International Art Center: "La qüestió és si el demandant pot provar que el Modigliani va ser robat a la seva família".

La família grega Goulandris, que va acumular una gran fortuna com a armadors, fa temps que està sent investigada pel destí de 83 obres d'art desaparegudes. Aquesta família també apareix als 'papers de Panamà'. “Les obres desaparegudes podrien tenir un valor de tres bilions de dòlars", assegura el galerista Ezra Chowaiki a l'ICID. "Segurament és la col·lecció desapareguda més important de la història", afegeix. A la col·lecció hi hauria obres de Van Gogh, Matisse i Picasso.

L'ICJD denuncia que el mercat de l'art "és una indústria poc regulada i l'anonimat s'utilitza sovint per protegir tot tipus de comportaments qüestionables".

stats