El vi (amb mesura) fa festa!

El Pallars reivindica els seus 'vins d'altura'

L’Ajuntament de Tremp lidera el programa d’abast comarcal 'Al teu gust, aliments del Pallars', a través del qual desenvolupa activitats adreçades a la dinamització del sector agroalimentari i de la restauració. Els vins en són un pal de paller.

Vinyes a Tremp
17/11/2024
3 min

Poca gent ho sap, però, el Pallars ha estat històricament territori de vins. Si bé durant el segle XX, en aquest indret de l'Alt Pirineu, el cultiu de la vinya va desapareixent del paisatge de les valls, fa un parell de dècades que n'hi torna a brotar. A principis del segle XXI, a causa del canvi climàtic, diversos cellers catalans de pes van decidir apostar de nou per aquesta zona i van replantar-hi ceps. Alguns avui han acabat en mans dels agricultors que hi treballaven i han creat petits cellers molt arrelats al territori. Ara són una gran joia per a la comarca.

"Al Pallars s'hi donen unes condicions climatològiques úniques, entre el clima de muntanya i el de plana", explica a l'ARA Enric Vila, del celler Vila Corona, a Vilamitjana. És un dels noms destacats dels vins de la zona, i també un dels més històrics. El 1749 ja conreaven la vinya al Pallars, però el projecte actual el van iniciar fa 40 anys, amb noves plantacions. Avui ja tenen unes 11 hectàrees de vinya. "Tenim nits fresques i dies calorosos, cosa que fa que la maduració del raïm s'alenteixi: no se separa la formació de sucres de la resta de maduració, que li dona el color, les aromes i els gustos –explica–. A més, hem pogut esquivar la sequera", afegeix.

L'explosió de cellers com el seu, molts liderats per joves, ha convertit la comarca en una referència vitivinícola a l'hora d'apostar per la qualitat i pel territori, que té una riquesa geològica i paleontològica molt característica. Per promocionar-lo, l’Ajuntament de Tremp està liderant el programa d’abast comarcal Al teu gust, aliments del Pallars, a través del qual desenvolupa activitats adreçades a la dinamització del sector agroalimentari i de la restauració: des de la millora de la competitivitat fins a la promoció i divulgació del patrimoni agroalimentari local.

Un territori amb bon gust

El projecte de promoció va arrancar el 2010, a partir d'un procés de participació ciutadana. S'ha centrat especialment en dues branques: el sector ramader i el vitivinícola. Per donar a conèixer el vi del territori es va posar en marxa la plataforma Vins del Pirineu. "És el resultat d’una acció fallida a causa de la pandèmia de la covid-19", explica a l'ARA Sandra Hervás, regidora de Promoció Local de l'Ajuntament de Tremp. Just abans de la pandèmia, el programa havia previst treballar accions de promoció dels cellers a les fires de les comarques properes. "L’objectiu era arribar principalment als restaurants, però també altres establiments d’hostaleria i botigues gurmet per ampliar el rang de comercialització dels nostres vins i, al mateix temps, promoure el consum de proximitat", rememora. Amb el confinament, tot es va estroncar. Al seu lloc hi va néixer la pàgina web, que recull informació de la zona i de tots els cellers que en formen part.

"Cada vegada som més coneguts al mercat català, però la producció encara és petita", admet Enric Vila, de Vila Corona. En l'àmbit internacional, els vins del Pallars també van a l'alça: de mica en mica, hi guanyen reconeixement. "Fa no gaire, la Guia Peñin de vins d'Espanya ens va dedicar unes línies explicant el fort increment dels vins de qualitat que hi ha al territori".

A banda de la web, entre les accions adreçades de manera especial al sector vitivinícola del projecte comarcal hi destaquen seminaris de diferents temàtiques amb la participació de persones expertes d’arreu i la jornada anual Vins del Pirineu. També dona a conèixer les empreses a la restauració amb iniciatives com Els dilluns del vi i acompanya els cellers a fires especialitzades. "De manera més divulgativa i amb l’objectiu d’arribar al públic general, celebrem regularment activitats com Biblioteques amb DO i tastos i maridatges en el marc de les fires que organitzem nosaltres a Tremp", explica l'Ajuntament. Un dels projectes que s’ha impulsat de manera conjunta amb les empreses i ajuntaments de la comarca és el festival gastronòmic Cordevi, un programa de tardor que aglutina les fires de la comarca i diferents activitats de descoberta dels productes agroalimentaris a les explotacions i obradors.

stats