Cinema

Les 7 dates clau de la cursa de 'Pa negre'

Del Festival de Cine de Sant Sebastià a la nominació als Oscars, un fenomen empès per un país

L'equip als Premis Gaudí
Laura Serra
18/01/2012
2 min

BarcelonaPa negre ha sigut un fenomen que ha polvoritzat tots els rècords del cinema català, tant en nombre de guardons com en repercussió nacional i internacional. Més que una pel·lícula, ha sigut un fenomen: "Hem notat que teníem un país al darrere", escrivia ahir Isona Passola a l'ARA.

24 de setembre del 2010, Sant Sebastià El recorregut triomfal de la pel·lícula d'Agustí Villaronga comença la tardor del 2010, amb la presentació al Festival de Sant Sebastià. Allà és on Pa negre comença a perfilar-se com una de les favorites de la crítica i recull el seu primer reconeixement: el premi a la millor actriu per a Nora Navas.

15 d'octubre, s'estrena al cinemes S'estrena la pel·lícula amb un èxit de taquilla que supera les previsions més optimistes –especialment a Madrid, on triomfa la versió original de la pel·lícula– i comença a gestar-se el fenomen popular de Pa negre. L'ARA arriba a vendre 60.000 DVD del film.

17 de gener del 2011, premis Gaudí La pel·lícula, amb 15 nominacions, s'emportava 13 dels premis de la nit, entre els quals hi havia el de millor pel·lícula en llengua catalana, direcció, guió, actriu principal i secundària i actor secundari. Un triomf sense pal·liatius, inapel·lable.

13 de febrer, premis Goya El dia que va canviar la història del cinema català –fins al moment–, va ser la nit del 13 de febrer, quan la pel·lícula es va endur nou premis Goya, imposant-se a rivals d'entitat com Balada triste de trompeta, También la lluvia o Buried. Va ser la primera vegada que una pel·lícula en català guanyava el Goya a la millor pel·lícula; una victòria inesperada, que marcava una fita sense precedents.

7 de setembre, Premio Nacional de Cine El Premio Nacional de Cinematografía per a Agustí Villaronga, que el cineasta va recollir el passat setembre al mateix Festival de Sant Sebastià en què un any abans s'estrenava Pa negre, va ser un reconeixement a un artista singular que, per fi, s'havia trobat amb el gran públic.

28 de setembte, designació per representar l'Acadèmia del Cine Espanyol La cirereta del pastís: la designació per part de l'Acadèmia del Cine Espanyol de Pa negre per representar Espanya als Oscars de Hollywood. Per primera vegada, el premi a la millor pel·lícula en llengua no anglesa podria anar a parar a una pel·lícula en català.

18 de gener, la fi del somni Després d'un esprint excepcional als Estats Units, on tot l'equip ha participat en la promoció de la pel·lícula a Nova York, Palm Springs, Los Angeles i Miami, fins i tot comptant amb el suport de catalans universals en un vídeo (Good luck, black bread), el somni s'ha esvaït. Queda una pel·lícula excepcional, una projecció del cinema català sense precedents i unes xifres de taquilles i vendes que superen Harry Potter.

stats